Elena i Ivana Stanojlović (foto: Dragana Nedeljković)
Elena i Ivana Stanojlović (foto: Dragana Nedeljković)
21.12.2016, 12:18

Bolesnoj deci paketići na dar

č: | fb:

U sali ubskog Doma kulture večeras, u 19.00 časova, biće održana projekcija dokumentarnog filma "Mora da ovo nije sve" Uroša Maksimovića, a umesto ulaznice, posetioci treba da donesu slatkiše, igračke, knjige ili gotove paketiće  za decu obolelu od raka.

 

Ovi darovi biće podeljeni mališanima koji će Novu godinu i Božić provesti u bolničkim krevetima, na hematoonkološlim odeljenjima Instituta za majku i dete, Instituta za onkologiju i u Tiršovoj, kako bi im se ublažio boravak van svojih domova, makar na trenutak odagnale misli od bolesti i ulepšali predstojeći praznici.

 

Pored reditelja dokumentarca, humanitarnoj večeri će prisustvovati i glavni akteri filma - Jovan Simić i Nađa Novaković, koji su pre dve godine zajedno "digli Srbiju na noge". Naime, u proleće 2014. godine, Jovan je svoju kolekciju sportskih dresova ponudio na aukciji kako bi prikupio novac i pomogao tada desetogodišnjoj Nađi, oboleloj od leukemije, da uradi preko potrebnu transplataciju koštane srži u Nemačkoj. Za to je bilo potrebno oko 300.000 evra, ali je novac prikupljen za svega nedelju dana, zahvaljujući pre svega angažovanju dvadesetdvogodišnjeg Jovana, koji je svojim nesebičnim postupkom motivisao i mnoge druge da doniraju novac i uključe se u humanitarnu akciju. 

 

Jovan Simić i Nađa Novaković

Jovan Simić i Nađa Novaković (Foto: Iz privatnog albuma)

Nakon projekcije dokumentarnog filma "Mora da ovo nije sve", gosti će sa ubskom publikom razgovarati o značaju davanja koštane srži neophodne za transplataciju.

 

Idejni tvorac i organizator ovog humanitarnog događaja je Ivana Stanojlović iz Paljuva, predstavnik Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka (NUDOR) za ubsku opštinu, čijoj je ćerki Eleni u osmom mesecu života dijagnostikovana jedna od najmalignijih dečjih leukemija (juvenilna mijelomonocitna leukemija) i koja je nakon transplatacije koštane srže i pet godina lečenja, početkom februara ove godine proglašena zdravom. Ona ističe da je teška borba za maleni život dobijena zahvaljujući koštanoj srži koju je Elena dobila od svoje starije sestre Nevene, što je, pored želje da paketićima obraduje bolesnu decu, bio dodatni motiv da na Ubu organizuje humanitarno veče sa projekcijom filma posvećenom, između ostalog, transplataciji koštane srži.

 

"Sa samo osam meseci, koliko je Elena imala kada je dijagnostikovana bolest, nije znala reći koliko je boli, nije čak mnogo ni plakala, ali se u njenim krupnim crnim očima videla sva tuga i sav bol ovog sveta. Te iste tužne oči videćete na svakoj malenoj glavici bez kose. Zato vas molim, ne okrećite glavu kada vidite dete bez kosice, već pomozite koliko možete. U našoj zemlji svakog dana jedno dete oboli od raka, a svake nedelje jedna majka izgubi svoje čedo. Njihova borba za tek otpočeli život je teška i bolna. Nemaju svi sreću da imaju srodnog davaoca, pa su roditelji prinuđeni da traže donore u inostranstvu. A sve bi to moglo biti drugačije da je nas davalaca više. Dajte krv, postanite donor, pomozite tim hrabrim glavicama da ozdrave. Priključite se nama roditeljima, koji ni uprkos svom bolu i paklu kroz koji smo prošli i strahu koji će ceo život biti u nama, ne odustajemo od borbe da roditelji i deca koja se trenutno leče dobiju bolje uslove i kvalitetno lečenje na koje imaju pravo. Pridružite nam se da zajedno izmamimo osmeh zlata vredan u bolničkoj sobi", upućuje apel tridesetjednogodišnja "majka hrabrost" Ivana Stanojlović, koja pored Elene (2010) i Nevene (2002) ima i ćerkicu Nedu (2012).

Ona poziva sve ljude dobre volje da se u što većem broju odazovu večerašnjoj akciji, da bi se što više paketića prikupilo, kao i da postanu donori koštane srži i spasu nečiji život.

 

U ovoj godini, Ivana je uspešno organizovala i akciju prikupljanja sredstava za izgradnju novog dečjeg Hematološko-onkološkog odeljenja u Nišu, a svojim angažovanjem doprinela je i da se siromašnom, trinaestogodišnjem Nemanji Leontijeviću iz sela Kožuar, koji je bolovao od raka kostiji, stvore uslovi za pristojno detinjstvo i bolji život njegove porodice.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara