Odbornici SO Ljig  (foto: Miroslava Kojić)
Odbornici SO Ljig (foto: Miroslava Kojić)
30.12.2016, 13:22

Usvojen budžet bez predsednika Opštine

č: | fb:

Drugi put zaredom, predsednik ljiške opštine Dragan Lazarević nije bio prisutan na sednici opštinske skupštine. Ovoga puta, nije ga bilo prilikom usvajanja najvažnijeg opštinskog dokumenta, budžeta za narednu godinu.

 

Pratim rad Skupštine opštine Ljig punih 20 godina, i ne pamtim da se ikada desilo da naredbodavac za izvršenje bužeta pred odbornicima ne brani dokument od koga zavisi ne samo jednogodišnje funkcionisanje lokalne vlasti, već i život građana opštine u periodu dužem od jedne godine, pošto se kapitalni izdaci iskazuju za tri godine. Po fotografijama sa društvenih mreža, predsednik nije bio službeno odsutan, već je u vreme sednice, u svom kabinetu priredio prijem za poljoprivrednike kojima je opština subvencionisala kupovinu krava i ovaca.

Radno predsedništvo

Radno predsedništvo (Foto: Miroslava Kojić)

Ukupno očekivani prihodi u 2017.godini iznosiće 541.148.000 dinara, a rashodi 10.000.000 više. Međutim, odbornici opozicije izrazili su sumnju da je moguće prihodovati tolika sredstva i napuniti opštinsku kasu kao nikada do sada, a za pravo im je dala i informacija o izvršenju budžeta za prvih devet meseci 2016.godine, koje je daleko ispod planiranog.

 

Plan je nerealan, složili su se odbornici GG "Zajedno i odlučno za opštinu Ljig" i GG "Dr Miroslav Maksimović" Miki. U tom pravcu bila je i diskusija odbornika Dveri Zorana Bušića.

 

Izdvajanja za sport su gotovo 20 miliona dinara. Posle formiranja Sportskog saveza isplate za sport ne idu direktno sa računa opštine, već preko Saveza. Međutim, svih godina unazad nikada nije podnet bilo kakav izveštaj o troškovima sportskih aktivnosti u ljiškoj opštini, iako građani finansiraju i superligaša u odbojci, i mlađe veoma uspešne selekcije, solidnu žensku odbojkašku ekipu, više fudbalskih ekipa, šahiste... Neki odbornici su rekli da se za sport, imajući u vidu slabo punjenje budžeta, izdvaja mnogo, dr Miroslav Maksimović je tražio izveštaj, uz opasku da može da se da i više ali da se zna tačno u koje svrhe.

 

Odbornici opozicije su ukazali i na neshvatljivo visoka sredstva za usluge po ugovoru, iako opština ima potrebne službe.

Dejan Mladenović

Dejan Mladenović (Foto: Miroslava Kojić)

Za led sijalice predviđeno je pet miliona za sledeću godinu, a projekat će trajati 10 godina, što je bio razlog da opozicioni odbornici reaguju, smatrajući to neracionalnim i nepotrebnim u opštini koja je bila prinuđena i da se  kreditno zadužuje zbog manjka sredstava. Samo na kamate bankama u ovoj i sledećoj godini potrebno je pet miliona dinara.

 

Racionalizacija broja zaposlenih u javnoj upravi tek će uslediti posle potrebnih odluka nadležnih državnih organa. Do tada plate su planirane na prošlogodišnjem nivou, bez povećanja plata u predškolskom obrazovanju i kulturi, što je premijer obećao zaposlenima i u ovom delatnostima.

Usvojen je i kadrovski plan za 2017. godinu, kojim će lokalna samouprava privremeno moći da zaposli na poslovima ozakonjenja dva radnika.

 

Usvojene su izmene statuta komunalnih preduzeća u Ljigu i Belanovici, i Turističke organizacije, kao i Izveštaj o sprovedenim izborima za odbornike.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 16 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...