Konferencija o novim tehnologijama (foto: Ana Ilić)
Konferencija o novim tehnologijama (foto: Ana Ilić)
13.02.2017, 11:54

Nove tehnologije u obrazovanju

č: | fb:

Pet profesorki iz OŠ "Rajko Mihailović" iz Banjana učestvovalo je na sajmu i konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", koja je u organizaciji Britanskog saveta i uz podršku Ministarstva prosvete, održana u Beogradu.

 

Profesorke ruskog, engleskog i francuskog jezika, Jelka Panić, Jelena Lazić i Marija Petrović, kao i profesorke razredne nastave Ana Pravik i Ana Ilić imale su priliku da na ovoj međunarodnoj manifestaciji, održanoj četvrti put zaredom, više saznaju o inovacijama u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u nastavi, koje doprinose  osavremenjavanju i unapređenju kvaliteta obrazovanja na svim nivoima, ali i da vide praktičnu upotrebu novih tehnologija u učionici.

Tokom konferencije, na različitim predavanjima, panel diskusijama i debatama, učesnici su upoznati sa svakodnevnim pristupom upotrebi IKT u školama i na fakultetima, obukom nastavnika za upotrebu novih tehnologija, digitalnim udžbenicima, učenjem preko interneta, digitalnom nasilju i drugim temama bitnim za savremeno obrazovanje.

 

Profesorka ruskog jezika i v.d direktora u OŠ "Rajko Mihailović" Jelka Panić, koja je i prošle godine učestvovala na konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju", ističe značaj ovog događaja za prosvetare.

 

"Sada znamo koliko inovativne tehnologije mogu da unaprede nastavni proces, nastavnike i učenike, da osavremene nastavu, približe školski program deci kojoj su savremene tehnologije toliko bliske. Znamo da je neophodno nabavljati pametne table, obrazovne softvere i tablete za svakodnevno korišćenje u školi. Da robotika i programiranje moraju biti deo nastave, da je tradicionalnoj nastavi i te kako mesto u školi, ali podrška IKT je veoma poželjna", naglašava profesorka Panić.

 

Prema njenim rečima, prosvetari ove druge po veličini osnovne škole u ubskoj opštini već dugo koriste IKT u nastavi, jer imaju savremene učionice i opremu, a i bezmalo svi učenici imaju kompjutere, pametne telefone i tablete. Korist od digitalizacije imaju i učenici i nastavnici.

 

"Deca se uvode u projektnu nastavu, što znači da su oni kreatori časa. Učenici dobiju zadatak da na sledećem času na nekom programu, softveru ili pomoću aplikacije spreme deo nastavnog programa, tako da preuzimaju ulogu nastavnika. Deca više nisu pasivna, već aktivna na času, a samim tim brže i lakše uče. Veoma je važno i što nove tehnologije mnogo pomažu učenicima koji imaju probleme u savladavanju gradiva ili neke poteškoće u razvoju", kaže o prednostima multimedija u obrazovanju profesorka Jelka Panić.

Profesorke banjanske škole

Profesorke banjanske škole (Foto: Ana Pravik)

Na četvrtoj konferenciji "Nove tehnologije u obrazovanju" učestvovalo je oko 7.000 učitelja, nastavnika, profesora, direktora škola, roditelja i 180 govornika.  Paralelno sa konferencijom, organizovan je i prateći sajamski program, gde je više od 40 kompanija iz Srbije, zemalja regiona i Velike Britanije predstavilo svoja praktična rešenja u oblasti  IKT u obrazovanju. 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati 18 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 2 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara