Ortopedski pregled u ubskom Vrtiću  (foto: Dragana Nedeljković)
Ortopedski pregled u ubskom Vrtiću (foto: Dragana Nedeljković)
14.02.2017, 09:49

Besplatan ortopedski pregled

č: | fb:

U Predškolskoj ustanovi "Ub" organizovan je besplatan preventivni pregled stopala i nogu mališana, koji je obavio dr Siniša Dučić, hirurg-ortoped u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

 

Mada je pregled prvenstveno bio namenjen mališanima jaslenog i mlađeg uzrasta, dolazak specijaliste u Vrtić iskoristili su svi roditelji koji su bili zainteresovani da prekontrolišu ortopedsko stanje svoje dece. Pregledano je preko stotinu mališana, a oni kod kojih su uočeni poremećaji dobili su savete za korekciju ili preporuku kome da se dalje obrate.

 

Govoreći o svojim iskustvima i značaju prevencije, dr Siniša Dučić rekao je da su ovakvi pregledi izuzetno važni zbog pravovremenog otkrivanja eventualnih nepravilnosti u ranom uzrastu, kako bi se na vreme krenulo sa lečenjem.

 

Siniša Dučić

Siniša Dučić (Foto: Dragana Nedeljković)

"To su mahom zdrava deca koja su došla na jednu normalnu ortopedsku kontrolu. Ovakvi pregledi su veoma važni u ovom uzrastu iz nekoliko razloga. Najpre, zato što su roditelji nekada jako zabrinuti što stopala nisu u nekom položaju kako oni zamišljaju da bi trebalo da budu. A to su, obično, potpuno normalna stopala, koja ne treba lečiti i zato je dobro da na neki način umirimo roditelje i smanjimo njihove izdatke u smislu kupovanja skupe obuće i nošenja neudobne, a skupe obuće.

Važno je i to što nekada u tom uzrastu uočimo i početne deformitete kičmenog stuba, nogu ili nečega drugog i odmah na vreme možemo da krenemo sa lečenjem i da sprečimo dalju progresiju tih deformiteta. Važno je da se to uoči u što mlađem uzrastu, da bi se na vreme krenulo sa nekim manje agresivnim metodama lečenja. Ako sada otkrijemo početni deformitet kičmenog stuba, to se leči samo fizikalnom terapijom, ali ako dođe dete koje ima 13, 14 godina, kada su ti deformiteti izraženi i već formirani, onda je nekada potrebno i operativno lečenje. Zato je važno lečiti decu u što mlađem uzrastu", ukazao je dr Siniša Dučić.

 

Besplatan ortopedski pregled obavljen je na inicijativu sestre na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u ubskom Vrtiću Nevenke Dragićević, koja je pre zaposlenja u toj ustanovi više od decenije radila u Tiršovoj. Govoreći o motivima organizovanja ove akcije, kaže da se pored medicinskih razloga, rukovodila i potrebama roditelja, jer je želela da ih poštedi troškova i zakazivanja zbog odlaska na specijalistički pregled u Valjevo ili Beograd.

Nevenka Dragićević

Nevenka Dragićević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"Mi smo jedna od retkih Predškolskih ustanova koja se na ovaj način trudi da udovolji i olakša roditeljima i da pomogne deci. Na osnovu povrtanih informacija naših pedijatara u Domu zdravlja i posmatrajući decu u Vrtiću, primetili smo porast ortopedskih problema, fiziklnih dijagnoza, takođe i alergija. Veoma nam je drago što je asistent na Medicinskom fakultetu i vrhunski stručnjak dr Siniša Dučić bezuslovno došao i prihvatio da pregleda našu decu. Da nismo pogrešili, govori i podatak da je 90 roditelja prijavilo svoju decu za pregled, a prekontrolisano ih je i više od tog broja. Mislim da je jako bitno da u ranom periodu otkrijemo eventualne nepravilnosti u razvoju dece, kako bismo što pre delovali i pomogli da ne dođe do razvijanja bolesti", rekla je sestra na preventivi u ubskom Vrtiću Nevenka Dragićević.

 

Pregledima je prisustvovala i dr Anica Milošević, pedijatar u ubskom Domu zdravlja, koja je rekla da se u svom radu ne susreće često sa koštano-zglobnim deformitetima kod dece.

 

"U poslednje vreme imamo malo više problema sa kičmom i uglavnom tu decu šaljemo u Zdravstveni centar Valjevo, a ako postoji potreba, posle toga oni odlaze u Tiršovu, gde može više da se uradi, nekad čak i operativni tretman", navela je dr Milošević uz napomenu da je saradnja između ubskog Doma zdravlja i Univerzitetske dečje klinike u Beogradu uvek bila na visokom nivou.

 

Prepoznavajući značaj ovakvih preventivnih pregleda, akciju u Vrtiću podržala je i lokalna samouprava, dok je direktorka Predškolske ustanove "Ub" Gordana Milosavljević Marković u ime kolektiva, roditelja i dece dr Siniši Dučiću uručila Zahvalnicu. Ona je izrazila očekivanje da će akcije besplatnih pregleda u Vrtiću biti češće organizovane, kako bi se izašlo u susret potrebama roditelja i dece.

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 5 sati 54 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 5 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 5 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...