Andrijana Čović (foto: Iz privatnog albuma)
Andrijana Čović (foto: Iz privatnog albuma)
20.02.2017, 10:23

Druga nagrada za Andrijanu Čović

č: | fb:

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole "Rajko Mihailović" iz Banjana, Andrijana Čović osvojila je drugu nagradu na završnom testu iz matematike u poznatoj "Arhimedesovoj" zimskoj školi mladih matematičara, nedavno održanoj na Tari. 

 

Osim vicešampionskog mesta, zaslužila je i dva priznanja: za uspešno učešće na računarskom kursu "Skreč – uvod u programiranje" i za postignute rezultate u rešavanju konkursnih zadataka iz matematike.

 

Najmlađi učesnici zimske škole

Najmlađi učesnici zimske škole (Foto: Iz privatnog albuma)

Tradicionalna zimska škola mladih matematičara, koju organizuje beogradsko Matematičko društvo "Arhimedes", ove godine okupila je 79 dece iz Srbije i Republike Srpske, a Andrijana je bila jedini đak iz ubske opštine. Iako je ovo njeno prvo učešće na matematičkom kampu uglednog i specijalizovanog centra za darovite  učenike, za koji se sama prijavila preko interneta, uspela je da nakon devetodnevne nastave na Tari postigne zavidan rezultat na završnom testu, gde su nešto složeniji zadaci, koji obezbeđuju napredni nivo znanja.

 

Prema rečima Andrijanine učiteljice Ana Ilić, ostvaren uspeh je, uz veliku ljubav prema matematici, posledica zalaganja i marljivog  rada, kako na redovnim časovima iz ovog predmeta u banjanskoj školi, tako i u slobodno vreme.

 

"Andrijana Čović je izvanredan đak i nikada ni jednu četvorku u dnevnik nije dobila. Osim što je odlična sa svim peticama, nema ni jedan izostanak u školi. Odskače od svojih školskih drugara, sve joj dobro ide, ali najviše voli matematiku. Kada svojim učenicima zadam domaći iz matematike, svi ga urade, ali Andrijana uradi i još gomilu drugih zadataka, koje nađe na internetu. Svakoga dana mi u školu donosi zadatke iz matematike, bilo sa interneta, ili iz zbirki koje joj majka kupuje. Pošto mi u četvrtom razredu inače imamo dodatnu nastavu iz matematike, raznorazne zadatke smo tu rešavali na njenu inicijativu. Svaki put se iznova oduševim kada zadatke donese u školu, jer tolika posvećenost i ljubav prema matematici nisu tako česti, pogotovo u mlađem školskom uzrastu", kaže o svojoj najboljoj učenici učiteljica Ana Ilić.

 

Dodaje da Andrijana ima veliku podršku majke Aleksandre, koja je svake subote ujutru autobusom vodi u Beograd u stalnu „Arhimedesovu“ školu mladih matematičara, čiji je polaznik postala pre par meseci.

 

Ana Ilić sa učenicama

Ana Ilić sa učenicama (Foto: Iz privatnog albuma)

Na upravo završenom školskom takmičenju iz matematike u OŠ "Rajko Mihailović" desetogodišnja Andrijana osvojila je prvo mesto u konkurenciji učenika četvrtih razreda. Sada se, zajedno sa svojim školskim drugom i takođe talentovanim matematičarem Ognjenom Bukovčićem priprema za opštinsko takmičenje, na kome je i prošle godine učestvovala, što je najveći nivo za trećake.

 

Sa ekipom škole učestvovaće i na takmičenju "Misliša 2017" Matematičkog društva „Arhimedes“, koje će se održati u martu. Banjanska OŠ "Rajko Mihailović" prvi put se prijavila za ovo takmičenje i to sa ekipom sastavljenom od 20 učenika. Treba li reći da je Andrijana Čović "najjača karika" školskog tima iz Banjana.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 14 sati 43 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 10 sati 7 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...