Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
Opština Ub (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2017, 12:14

Opština Ub stipendira 211 studenata

č: | fb:

Opština Ub će u ovoj školskoj godini stipendirati 211 studenata osnovnih i master studija sa teritorije opštine, što je za 47 manje nego lane. Za studentske stipendije konkurisalo je 262 kandidata, ali je 51 odbijen zbog neispunjavanja predviđenih konkursnih uslova.

 

Nakon sprovedenog konkursa, Komisija za dodelu novčanih naknada dela troškova studiranja Skupštine opštine Ub završila je posao i objavila spisak studenata koji su dobili stipendije u mesečnom iznosu od 6.000 dinara.

 

Od ove školske godine važi nova Odluka o novčanim naknadama studentima dela troškova studiranja, kojom su, u odnosu na prethodnu, pooštreni kriterijumi za dobijanje opštinske stipendije.

Pravo na stipendiju mogli su ostvariti akademci državnih i privatnih fakulteta koji su u tekućoj školskoj godini prvi put upisali zimski semestar odgovarajuće godine studija, koji tokom studiranja nisu gubili godinu, nisu u radnom odnosu i odmah su po završetku srednje četvorogodišnje škole prvi put upisali prvu godinu osnovnih akademskih studija, a zajedno sa oba roditelja ili staratelja imaju prebivalište na teritoriji opštine Ub najmanje godinu dana.

Stipendiju su mogli dobiti i studenti prve godine studija ukoliko im je prosečna ocena u srednjoj školi bila od 4,50 do 5,00, a takvih je ove godine 47, što je za devet više nego prošle.

 

Od brucoša koji su ispunili predviđene uslove konkursa i dobili opštinske stipendije, njih petoro je upisalo Elektrotehnički fakultet, po četvoro Matematički, Učiteljski i Mašinski, a troje Saobraćajni fakultet.

 

Među novim opštinskim stipendistima je i po dvoje studenata prve godine Arhitektonskog, Biološkog, Poljoprivrednog, Rudarsko-geološkog, Građevinskog, Tehnološko-metalurškog, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta zdravstvenih, pravnih i poslovnih studija. 

 

Pravo na naknadu dela troškova studiranja stekao je i po jedan brucoš Filozofskog, Medicinskog, Hemijskog, Fizičkog, Pravnog i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, potom FON-a, Kriminalističko-policijske akademije, Akademije umetnosti, Poslovnog fakulteta Valjevo i Fakulteta bezbednosti.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 11 sati 53 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 18 sati 50 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara