Sednica SO Ub (foto: Dragan Belajac)
Sednica SO Ub (foto: Dragan Belajac)
18.03.2017, 07:59

Usvojen Plan generalne regulacije "Ub 2025"

č: | fb:

Nepunih sat i po trajala je prva ovogodišnja sednica Skupštine opštine Ub, koja je održana danas u sali Doma kulture. Izuzev Odluke o utvrđivanju izmena i dopuna Plana generalne regulacije "Ub 2025", ni po jednoj drugoj, od ukupno 12 tačaka dnevnog reda nije bilo diskusije i sve su usvojene ubedljivom većinom. 

 

Primedbu na ovaj strateški dokument prvi je izneo Dragan Jelić sa liste SDP, koji je rekao da njegova odbornička grupa neće glasati za Plan generalne regulacije, pre svega, zbog predviđenog povećanja spratnosti stambenih objekata za još jedan sprat, odnosno potkrovlje, čime će se, prema njegovom mišljenju, dodatno pogoršati problem parkiranja na Ubu.

 

"Mi smo na više prethodnih sednica Skupštine opštine Ub i Opštinskog veća pričali o najvećem problemu na Ubu vezanom za izgradnju, a to je problem parkiranja. U ovom planu Generalne regulacije ne vidim ni jedno rešenje za problem parkiranja, a imamo ga oko ključnih objekata za funkcionisanje grada - Doma zdravlja, u zoni škola, Vrtića i centra grada. Mislim da će dizanje spratnosti još pogoršati postojeće stanje, a nije dat ni jedan predlog novih površina u centru ili načina na koji investitori tih stambenih zgrada mogu na neki drugi način da nadoknade manjak parking mesta", rekao je odbornik Dragan Jelić.

 

Pošto odluka o podizanju spratnosti mora da bude potkrepljna argumentima, upitao je na osnovu čega je to učinjeno i da li je obrađivač Plana podigao spratnost na zahtev nekih investitora ili Opštinske uprave, koja finansira izradu ovog dokumenta.

 

U vezi Plana generalne regulacije, odbornica Demokratske stranke Slavica Tešić imala je nekoliko nedoumica koje se odnose vodovodni i kanalizacioni sistem, smatrajući da tim oblastima nije posvećena dovoljna pažnja. 

 

Sednica SO Ub

Sednica SO Ub (Foto: Dragan Belajac)

Odgovarajući na primedbe, sekretar opštinske Komisije za planove Blagoje Conić objasnio je da je Plan urađen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i da je prošao sve procedure koje zakon predviđa, uključujući rani javni uvid, redovni javni uvid i nekoliko Komisija za planove, te da je za prethodne dve godine, koliko je u pripremi, bilo sasvim dovoljno vremena da svi građani daju svoje predloge, sugestije i primedbe.

 

"Takvih primedbi i sugestija nije bilo, pa je malo sad ova pamet na samoj Skupštini neuobičajena za ovako bitan plan. S druge strane, Komunalno javno preduzeće'Đunis' je svoje uslove dalo i oni su ugrađeni u sam tekst Plana. Bojim se da posmatranje urbanizma na Ubu vezano samo za centralnu zonu grada ne odgovara sveobuhvatnom pogledu na grad. Naš grad ima i prostore koji uopšte nisu izgrađeni, poput stare stočne pijace, gde su postojali idealni uslovi da se ta spratnost i podigne.

Mana svih planova je to što se njihove mane vide u toku primene. Ono što smo imali kao manu u prethodnom i danas važećem Planu je stavljeno na dnevni red i nadam se da smo uspeli da sve te mane i otklonimo. Ako ima nekih novih mana, videćemo ih u narednom periodu i evidentirati, a ne bih mogao da se složim da je on proizvod bilo čijeg zahteva, naloga ili želje, jer u toku javnog uvida i redovnog javnog uvida građani su davali svoje primedbe vezano za spratnost", rekao je Blagoje Conić dodajući da problemi sa parkiranjem nisu problemi planova, već investitora, koji ne realizuju ono što imaju u svojim građevinskim dozvolama.

 

Na primedbe je reagovao i predsednik opštine Ub Darko Glišić rekavši da obrađivače Plana do danas nije ni video ni upoznao, i da od njega nikada nisu dobili sugestiju ili zahtev kako da ga urade.

 

"Ovo jeste stručna stvar u kojoj sam saglasan i sa oboje odbornika, ali i sa Conićem da u toku primene možemo da vidimo šta škripi, pa da onda to korigujemo. Ali i primedba koju je izneo odbornik Jelić jeste korektna i deluje mi realno. Nisam ja protiv povećanja spratnosti ako je obezbeđen parking prostor. Svi koji su do sada radili, pošto je manija na Ubu da se zidaju stambene zgrade, uvek su sami od sebe krali parking prostor, da bi dobili što više kvadrata koje će da prodaju, a onaj ko živi u toj zgradi može da parkira jedino u sobu. I to jeste problem, nemamo šta glavu da okrećemo, o njemu moramo da razmišljamo i da vidimo na koji način možemo da ga rešimo. Ali je moja molba da Plan usvojimo zbog racionalnosti. Prošli smo na konkursu Ministarstva privrede, koje nam je odobrilo 33 miliona za izgradnju dve ulice, što možemo da realizujemo samo ako se ovaj plan usvoji, inače nam propadoše pare, a našli smo potencijalnog investitora i za jedan objekat i tu nam je, takođe, potreban Plan. Voleo bih da danas usvojimo Plan ovakakv kakav jeste, a u narednom periodu pratićemo i evidentirati sve njegove nedostatke u primeni, pa ukoliko bude potrebno raditi novi generalni plan", kazao je predsednik ubske opštine Darko Glišić.  

 

Za reč se javio i Slobodan Božić, odbornik Jedinstvene Srbije, koji je takođe pozvao predstavnike naroda da usvoji Plan generalne regulacije "Ub 2025", uz apel nadležnima da se problem parkiranja reši što pre. Dokument je prihvaćen ubedljiivom većinom glasova odbornika.

Odbornici SO Ub

Odbornici SO Ub (Foto: Dragan Belajac)

 

Na prvoj ovogodišnjoj sednici lokalnog parlamenta, odbornici su bez diskusije i polemike usvojili 11 predloga odluka i rešenja. Prihvaćen je Kadrovski plan Opštine Ub za tekuću godinu, Izveštaj o radu za prošlu i program rada za 2017. godinu Centra za socijalni rad i odluka o obrazovanju Štaba za vanredne situacije.

 

Zbog pripajanja Izdvojenog odeljenja obrenovačke specijalne škole "Ljubomir Aćimović" ubskoj OŠ "Milan Munjas", zeleno svetlo dobila je i izmenjena Odluka o mreži osnovnih škola.

 

"Odluka proizilazi iz potrebe da se na osnovu zahteva Osnovne škole 'Milan Munjas' reguliše status Izdvojenog odeljenja za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, kako bi oni mogli punopravno da budu uključeni u sistem osnovnog obrazovanja. Da bi sve beneficije proistekle iz toga mogli da imaju i da bi bilo validno ono što deca tamo nauče kroz diplomu, neophodno je da budu u mreži osnovnih škola na teritoriji opštine, o čemu smo se konsultovali sa Školskom upravom Valjevo, koja je direktno nadležna, kao i Ministarstvom prosvete. Zgradu u kojoj se nalazi specijalna škola otkupila je opština, ali je u njeno renoviranje i opremanje neuporedivo više uložio donator, koji je objekat prilagodio učenicima sa smetnjama u razvoju", obrazlozio je Glišić razloge za ovakvu odluku.

 

Odbornici su dali i zeleno svetlo o uspostavljanju saradnje Opštine Ub sa gradovima i opštinama u slivu reke Kolubare. Prema rečima Aleksandra Jovanovića Džajića, zamenika predsednika ubske opštine, nakon katastrofalnih poplava 2014. godine i na osnovu pozitivnih iskustava opština u slivu Kolubare, inicijativa o uspostavljaju saradnje potekla je od Obrenovca.

 

"Osnovni ciljevi našeg udruživanja biće jačanje jedinica civilne zaštite, prikupljanje i razmena podataka o rizicima, zajedničko planiranje i sprovođenje infrastrukturnih mera, razvoj staregije planiranja finansijskih sredstava i zajedničko nastupanje kod Vlae Srbije, Svetske banke i drugih institucija radi obezbeđivanja sredstava za preventivu i obnovu posle elementarnih nepogoda", rekao je Jovanović Džajić.

 

Na sednici Skupštine opštine, Radovan Puletić je ponovo imenovan na funkciju direktora Ustanove za kulturu i sport, dok je za direktora Komunalnog javnog preduzeća "Đunis" postavljen aktuelni v.d. direktora Saša Milićević.

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 6 sati 47 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 37 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.