Đaci sade drveće na Školarcu (foto: Ranko Antonić)
Đaci sade drveće na Školarcu (foto: Ranko Antonić)
21.03.2017, 16:26

Na "Školarcu" posađeno 50 stabala

č: | fb:

Povodom današnjeg Svetskog dana šuma, na prostoru Sportskog rekreativnog centra "Školarac" na Ubu posađeno je 50 sadnica listopadnog drveća i četinara. Sadnice su donacija Javnog preduzeće "Srbijašume", koje je ovu akciju ozelenjavanja organizovalo u saradnji sa Opštinom Ub. 

 

Pored radnika Komunalnog javnog preduzeća "Đunis", u sadnji 35 stabala smrče i 15 topola, starosti od pet do deset godina, učestvovali su i učenici četvrtih razreda ubske Osnovne škole "Milan Munjas", a događaju su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave i Šumarske uprave Valjevo.

Verka Lukić

Verka Lukić (Foto: Ranko Antonić)

  

Pomoćnik predsednika Opštine Ub, Verka Lukić zahvalila se "Šrbijašumama" na donaciji, uz nadu da će sa tim Javnim preduzećem nastaviti saradnju i ubuduće, kako bi što veći broj javnih površina ulepšali i doprineli stvaranju novih zelenih oaza u gradu.

 

Svetski dan šuma, 21. mart, Javno Preduzeće "Srbijašume" obeležava velikom akcijom sadnje 2.000 sadnica lišćara i četinara u mnogim gradovima i opštinama, sa ciljem podizanja svesti o značaju šuma, naročito dece i učenika, kao i povećanja stepena šumovitosti u Srbiji. Kako smo saznali od Miodraga Nikolića, inženjera za šumarstvo u Šumskoj upravi Valjevo, danas je na području Kolubarskog okruga po 50 stabala lišćara i četinara, osim na Ubu, posađeno i u dvorištima valjevske Predškolske ustanove i Osnovne škole u Osečini.

 

Drveće posađeno na Školarcu

Drveće posađeno na Školarcu (Foto: Ranko Antonić)

U Kolubarskom okrugu, ukupna površina šuma iznosi 112.000 hektara, od čega je 56.000 hektara u državnom vlasništvu, a druga polovina u privatnom. Prema rečima Boška Vidića, inženjera za državne šume u Šumskoj upravi Valjevo, za razliku od ranijih, ove godine je zdravstveno stanje šuma zadovoljavajuće i stabilno, a stepen sušenja je u normalnom obimu.

 

"Usled velike suše, 2012. godine imali smo poremećaj ekološke ravnoteže, što se odrazilo na poljoprivredu i šumarstvo. Posledice smo osetili i u regionu, jer je došlo do intenzivnog sušenja šuma, najviše na Maljenu, na obroncima Divčibara, gde je plitko zemljište, ali nisu bile pošteđene ni druge planine. Čak su i nizijske šume, brdske i ravničarske, osetile drastičniju promenu u smislu stepena sušenja, što saniramo kroz seču i pošumljavanje. Uklonili smo suva stabla i pošumili sa novim, otpornim vrstama, kao što je crni bor, izuzetno prilagodljiv lošim uslovima sredine, iako je malo zahtevan. Na području Kolubarskog okruga pošumili smo 40 hektara i imamo još oko 20 hektara za pošumljvanje u državnim šumama“, rekao je Boško Vidić.

 

Nikolić, Vidić i Milošević

Nikolić, Vidić i Milošević (Foto: Dragana Nedeljković)

Što se tiče ubske opštine, najveći deo šuma - 5.500 hektara, nalazi se u privatnom vlasništvu. Ove šume su usitnjene i raspoređene su u 11.000 parcela, dok u državnom posedu ima oko 250 hektara. Referent za privatne šume na teritoriji ubske opštine Jevrem Milošević kaže da se u najvećem broju slučajeva radi o lišćarskim šumama, gde preovlađuju hrast, jasen, grab i cer. On takođe ukazuje na jedan veliki problem, a to je prekomerna seča šuma.

 

"S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, ogroman je udar na privatne šume i to je višedecenijski problem. Kroz istoriju, šuma je vadila sve krize i kad god je trebalo da ljudi rešavaju neka svoja egzistencijalna pitanja, uvek je  udar bio na šume. Mi se maksimalno trudimo, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju, da zaštitimo šume, smanjimo seču i naše građane uputimo na pravi put. Savetujemo ih da ponovo pošume tamo gde su stabla posečena, ali i nepolodne površine", istakao je Milošević.

 

Za pošumljavanje u močvarnim predelima, Tamnavcima preporučuje topolu, a četinare u brdsko- planinskim predelima, na nadmorskim visinama iznad 300 metara.

Đaci, učitelji i predstavnici opštine

Đaci, učitelji i predstavnici opštine (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 34 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...