Autobusi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Autobusi (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.03.2017, 06:55

Autobusa za mitinge ima, prevoza za građane nema!

č: | fb:

Pravda je sve dalje od Ljižana i bukvalno, na 18 kilometara, u Mionici radi pet ljiških sudija, zajedno sa zapisničarima, upisničarima i ostalim zaposlenima. Imali su lepu zgradu, dobro grejanje, pristojan broj predmeta, bili poštovani kako dolikuje sudijskom pozivu.          

 

Zakonskim rešenjima iz 2009.godine, ljiški sud je pretvoren u sudsku jedinicu. Skupštinska većina koju je predvodila Srpska napredna stranka, usvojila je pre nekoliko godina novu mrežu sudova, kojom je ukinuta  sudska jedinica u Ljigu. Ipak, do pre godinu dana bilo je moguće predati žalbu ili overiti dokument na šalteru u zgradi bivšeg suda, čak su i sudije povremeno sudile u Ljigu.

Zgrada bivšeg suda u Ljigu

Zgrada bivšeg suda u Ljigu (Foto: Miroslava Kojić)

         

Kako stići do Mionice? Ko nema auto, nikako, autobusa za Mionicu i Valjevo nema od oktobra prošle godine. I nikoga briga! U opštini tvrde da su nadležni samo za lokalni saobraćaj, što jeste istina, ali pitanje je: Čiji su građani koji imaju posla u sudu u Mionici ili treba da se leče u bolnici u Valjevu ili samo da odu na pregled u bolnicu? Iz udaljenih sela jedva stignu i do Ljiga.

 

Nema autobusa za prevoz građana do Valjeva, ali je poslednjih sedmica bilo više puta besplatne vožnje na stranačke skupove po Srbiji, u organizaciji ljiške vlasti. Prevoznik je isti onaj koji radi na teritoriji ove opštine već nekoliko godina i, po logici stvari, mogla bi se otvoriti nova linija do Valjeva, uz dogovor obe strane i poštovanje zakonske procedure. Umesto toga, taksista iz Jajčića nema konkurencije, vozi i po šestoro ljudi do Valjeva i nazad, nekoliko puta dnevno, iako nema dozvolu. Kako je moguće da vozilo koje ne služi za javni prevoz putnika, stigne i do Babajića, pored ljiških saobraćajnih policajaca, poznatih po revnosti? Kako nekoliko puta u toku dana prođe kroz Mionicu, a da niko ne zaustavi  vozilo zbog viška putnika? Ovo pitaju građani, a pitaju se i  taksisti koji državi i ljiškoj opštini plaćaju porez.

 

Opštine postoje da bi zadovoljavale potrebe građana na potpuniji i neposredniji način nego druge državne službe i organi.  U Ljigu nije tako, građani su važni samo kad su izbori, kad ih treba obići i ubediti kako da glasaju.

 

Do izbora, a i posle izbora, u opštinskoj upravi moguće je overiti diplome, radne knjižice, lekarske izveštaje, poneki ugovor. Ljižani za overu mnogih dokumenata moraju da idu u sud u Mionicu, a za neke overe kod notara u Lazarevac, Valjevo, Gornji Milanovac.

 

 

 

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 20 sati 44 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...