Ivan Karafilovski (foto: Dragana Kuprešanin)
Ivan Karafilovski (foto: Dragana Kuprešanin)
30.03.2017, 14:04

"Magični realizam" Ivana Karafilovskog

č: | fb:

Crepajski slikar Ivan Karafilovski prvi put se svojim radovima predstavlja ubskoj publici, na petoj po redu samostalnoj izložbi slika pod nazivom "Magični realizam", koja je otvorena u Galeriji "Sveti Luka".

 

Tridesetšestogodišnji umetnik slikarstvom se bavi već dve decenije. Radi isključivo tehnikom ulje na platnu, u najširem tematskom okviru, manirom hiperrealizma i magičnog realizma i načinom umetničkog izraza nastavlja tradiciju svog mentora Dragana Maleševića Tapija.

Izložba obuhvata 20 slika nastalih u proteklih nekoliko godina, a glavna tema njegovih dela su pejzaži, mrtva priroda, životinje, kao i portreti, gde se, kako je istakla beogradska akademska slikarka Dragana Kuprešanin na otvaranju izložbe, Karafilovski naročito iskazuje kao vrsni poznavalac tehnike ulje na platnu, koju dovodi do izuzetne majstorske veštine.

 

Dragana Kuprešanin i Ivan Karafilovski

Dragana Kuprešanin i Ivan Karafilovski (Foto: Dragana Nedeljković)

"Istoričari umetnosti i teoretičari koji su do sada pisali o Ivanovom radu, postavljaju ga u okvire hiperrealizma i magičnog realizma, ali tokom godina stvaranja, Karafilovski postepeno razvija opuse u kojima teži metafizičkom. U tekstu kataloga izložbe, istoričar umetnosti Snežana Nikolić njegov rad opisuje verodostojnošću i jedinstvenom umetničkom poetikom. Iako slikarstvo Karafilovskog možemo sagledavati sa različitih aspekata  - vrednost njegovog rada iskazana je u razumevanju slojeva izvan i iza faktografskog na izloženim platnima", rekla je Dragana Kuprešanin, dodajući da je na dosadašnjim izložbama rad ovog slikara bio vrlo zapažen i ocenjen pozitivno i od stručne javnosti i od publike.

 

Uz podsećanje da Karafilovski živi i stvara u Crepaji koja je, kao i susedna Kovačica i okolna mesta, poznata po slikarima naive, sa kojima od najranijeg perioda bavljenja slikarstvom razmenjuje iskustva, Kuprešanin je mišljenja da iako umetnik teži hiperrealističkom izražavanju, po predanosti, posvećenosti i zanatskoj veštini blizak je slikarima naive.

 

Izložba slika magični realizam

Izložba slika magični realizam (Foto: Dragana Kuprešanin)

Kao dete, Ivan je učio da slika uz svog ujaka, a kao osamnaestogodišnjak od Dragana Maleševića Tapija, pod čijim je mentorstvom radio tokom 1999-2000. Upravo je rad sa Tapijem, koji se smatra vodećim predstavnikom hiperrealizma i magičnog realima u srpskom slikarstvu, bio izuzetan podsticaj i presudan za njegovo dalje stvaralaštvo.

 

"Veoma mlad sam imao prvi susret sa Tapijevim slikama, što je na mene ostavilo veliki utisak i nekako sam osetio da je to ono što bih i ja želeo da radim. Kada se porede slike koje sam radio pre i posle toga, razlika je ogromna, jer je veliki uticaj imao na moje dalje stvaralaštvo", kaže o radu sa svojim slikarskim uzorom Ivan Karafilovski. Objašnjava da su i hiperealizam i realizam izuzetno zahtevni i kompleksni likovni pravci, da ih karakteriše izrazita detaljnost i preciznost, tako da slike radi po nekoliko meseci, u nekoliko slojeva.  

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Nakon izložbe na Ubu, crepajski umetnik putuje u Moskvu, gde će učestvovati na Art Balkan festu. S ponosom ističe da je nedavno postao član profesionalnog udruženja umetnika Rusije i da će se na ovoj manifestaciji, koja traje od 2. do 16. aprila, predstaviti sa tri slike.

 

Ivan Karafilovski (1981) do sada je svoja dela izlagao na četiri samostalne i većem broju kolektivnih izložbi. Učesnik je, ali i organizator nekoliko likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu i za svoj rad dobio je više nagrad i priznanja. 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 1 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 11 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara