Učesnici manifestacije (foto: Dragana Nedeljković)
Učesnici manifestacije (foto: Dragana Nedeljković)
13.04.2017, 09:29

Kreativna radionica u Banjanima

č: | fb:

Osnovna škola "Rajko Mihailović" iz Banjana po trinaesti put zaredom bila je organizator i domaćin kreativne radionice šaranja i ukrašavanja vaskršnjih jaja, koja se održava u okviru verske nastave.

 

Na radionici pod nazivom "U susret Vaskrsu" učestvovalo je blizu 220 učenika od prvog do osmog razreda iz matične škole i izdvojenih odeljenja, kao i predškolska grupa iz ubskog Vrtića i đaci OŠ „Jovan Cvijić“ iz Suvog Sela.

 

Šaranje jaja

Šaranje jaja (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Za šaranje i dekorisanje jaja, deca su koristila različite materijale i tehnike, pokazavši da za jedan od najstarijih i najlepših srpskih običaja imaju i veštine i dara. Među nekoliko stotina oslikanih i ukrašenih, najlepše jaje je po oceni žirija bilo đaka petaka Velibora Jurišić, drugu nagradu je osvojila godinu dana mlađa Bojana Antonić, a treću Kristina Ilić, učenica sedmog razreda. Nagradu u vidu knjige dobio je i tandem Mihailo Maričić- Marko Belopavlović (sedmi razred), čije je vaskršnja kreacija od jaja proglašena najmaštovitijom.

 

Nagrade pobednicima uručila je novoizabrana direktorka banjanske škole Vesna Vasić, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnja manifestacija „U susret Vaskrsu“ protekla u veseloj i druželjubivoj prazničnoj atmosferi.

"Iskreno sam oduševljena kreativnošću i spretnošću naših učenika u oslikavanju vaskršnjih jaja. Posebno me oduševilo što je prva nagrada otišla u ruke Velibora Jurišića, koji je jaje našarao tradicionalnom tehnikom, perom i voskom.To je, najpre, neobično za jednog dečaka, a drugo i tehnika je teška, zahteva preciznu ruku i veštinu, tako da me raduje što je baš njegovo jaje žiri odabro za najlepše", izjavila je nakon manifestacije Vesna Vasić, direktorka OŠ "Rajko Mihailović".

 

Vesna Vasić

Vesna Vasić (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Učesnicima i pobednicima ovog svojevrsnog školskog takmičenja čestitao je i arhijerejski namesnih tamnavski, prota Mitar Milovanović rekavši da su neka ukrašena jaja prava umetnička dela. Takođe je podsetio da se jaje smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti.

"Svojim umetničkim delima, vi najavljujete da ćete sutra u životu biti uspešni ljudi i da ćete postati dobri umetnici. Pravo i veliko umetničko delo jeste samo jaje. To je delo koje je tvorac i Bog stvorio, jer od tog jajeta postaje i rađa se život i ne bez razloga je ono uzeto da bude simbol Vaskrsa", rekao je prota Mitar, pohvalivši banjanskog veroučitelja što već 13 godina uspešno organizuje ovu kreativnu radionicu, uz podršku i pomoć celog kolektiva.

 

Šaranje jaja,

Šaranje jaja, (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Broj učesnika kreativne radionice iz godine u godinu se povećava, a manifestacija se roji, ukazao je Marko Rafailović, nastavnik verske nastave u OŠ „Rajko Mihailović“.
"Izdvojeno odeljenje u Vrelu ove godine je posebno organizovalo takmičenje u šaranju jaja, a video sam na internetu da je do daleke Moskve, do njihovih veroučitelja i do ruske dece stigao model naše kreativne radionice i da se na isti način organizuje. To pokazuje da se ova manifestacija roji, kao što se roje pčele u jednoj vaskršnjoj pesmi", ocenio je veroučitelj Marko Rafailović.

 

Prema njegovim rečima, svaka nova generacija učenika sa podjednakim oduševljenjem prihvata učešće u kreativnoj radionici i sa velikom ljubavlju i nadom priprema vaskršnja jaja za najveći hrišćanski praznik.

Našarana jaja

Našarana jaja (Foto: Dragana Nedeljkovic)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 56 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara