Fotografi ispred ubske galerije (foto: Zoran Šešlija)
Fotografi ispred ubske galerije (foto: Zoran Šešlija)
09.05.2017, 15:52

"Tri objektiva" doputovala na Ub

č: | fb:

Galerija "Sveti Luka" do 18. maja je domaćin izložbe "Putovanja tri objektiva" Tomislava Peterneka, Gorana Kukića i Igora Mandića, koju čini 60 kolor i crno-belih fotografija iz najrazličitijih krajeva širom sveta.

 

Svaki autor predstavlja se sa po 20 radova, nastalih na njihovim putovanjima po metropolama, prestonicama, provincijama i zabitima, gde su zbog posla, zadovoljstva ili avanturizma boravili i zabeležili događaje, neponovljive prizore, svakodnevni život, ljudske emocije, snagu trenutka i detalja. Premda različitih godina, stilova, senzibiliteta i estetika, zajednička osobina im je majstorstvo, koje nas je još jednom uverilo da dobra fotografija vredi više od hiljadu reči.

 

Postavka "Putovanja tri objektiva" je deo putujućeg projekta, čiji je osnovni cilj promocija fotografije, njene lepote i moći, kao i doprinos kulturnom oživljavanju manjih mesta u Srbiji kroz fotografsku izložbu, tribine i druženje sa autorima. Sa svojim odabranim radovima, eminentni umetnici putovanje su započeli novembra 2015. godine, a Ub je 15 mesto u kome izlažu.

Tomislav Peternek

Tomislav Peternek (Foto: Igor Mandić)

 

Od trojice autora, najstariji, svakako i najslavniji je bard fotografije Tomislav Peternek (84), koji je u oblasti fotožurnalizma obeležio drugu polovinu 20 veka kod nas i među prvima novinskoj fotografiji dao umetničku vrednost. Tokom svoje bogate karijere, ovekovečio je najvažnije istorijske događaje i ličnosti u regionu, mnoge krunisane glave i svetske lidere, ali i obične, male ljude i njihove živote.

Fotografije su mu objavljivane na naslovnicama vodećih domaćih i svetskih listova i magazina, a paralelno sa fotoreporterskim poslom, bavio se primenjenom, reklamnom, podvodnom i modnom fotografijom. Od 1993. radi kao slobodni umetnik. Za izložbu je odabrao fotografije snimljene na licu mesta u periodu od više decenija, koje beleže zanimljive i neočekivane situacije iz svakodnevnog života.

 

"Ja fotografišem život – moj, vaš, naš, život svih nas i moje fotografije nisu režirane. One ocrtavaju stvarnost života, je l', znate, kada jednom pokušate da režirate, da ubacite nešto u fotografiju što nije istina, neće vam onda kasnije niko verovati. Ako ste pošten i iskren čovek, ako ste sa vašim fotografijama uspeli da dokažete da niste folirant, da ne pravite razne montaže, onda vam se veruje i onda je vaša reč fotografija", naglašava doajen srpske i jugoslovenske novinske fotografije i umetnik međunarodne reputacije Tomislav Peternek.

 

Na pitanje kako je iz svog gotovo nepreglednog fotografskog opusa izabrao baš ovih 20 radova za postavku i šta je presudilo, događaji ili emocije, odgovara:

"Nije toliko događaj, nego ipak emocija. Događaja je toliko bilo. Ja gledam likovnost na fotografiji i ono što je najvažnije - da ima šta da se pročita na toj fotografiji. Veoma je važno da možete na fotografiji pročitati i vreme i sve drugo",  ističe istaknuti umetnik.

 

Goran Kukić, levo

Goran Kukić, levo (Foto: Igor Mandić)

Pripadnik srednje generacije u ovom karavanu, Goran Kukić (61), po obrazovanju je diplomirani ekonomista, po životnom opredeljenju fotograf, a po statusu slobodni umetnik. Član je dva esnafska profesionalna udruženja - likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera BiH i Srbije i dobitnik nekoliko značajnih međunarodnih nagrada i priznanja iz oblasti fotografije i novih medija.

Njegove izložene fotografije nemaju jasnu dvodimenzionalnost i vremensku odrednicu. Prikazani su refleksi u različitim izlozima širom Evrope. Kroz celinu realnosti, fotografije prikazuju i ono što je čulnoj realnosti nevidljivo. Kukić objašnjava da, prikazujući gradove kroz prizmu svetskih modnih marki, kritikuje pristup današnjem svetu.

 

"Preko mode i velikih brendova, svi ti gradovi liče jedni na druge, gotovo su identični i samo ih razlikuje ono što ja na mojim fotografijama pokazujem u refleksiji tih slika. Ovo je čista fotografija, ništa nije montirano i sve ono što objektiv vidi, uspeo sam da prikažem u potpunosti taj deo, čak i prvi plan i drugi i treći i četvrti, koji se nalazi iza. Samo sam malo u laboratoriji isticao taj prvi deo da bi doveo u neki ravnopravan status, da bi se prepoznavali svi ti delovi na fotografiji", rekao je Goran Kukić o svojoj tematskoj kolekciji kroz koju se predstavlja kao umetnik-istraživač.

Igor Mandić

Igor Mandić (Foto: Goran Kukić)

Najmlađi po godinama među "tri objektiva" je Igor Mandić (44), slobodni umetnik i profesionalni fotograf duže od dve decenije. Radio je kao foto reporter za dnevne novine i magazine, održao mnoštvo radionica, vodio nekoliko različitih škola fotografije. Učesnik je mnogobrojnih grupnih i sedam samostalnih izložbi. Njegove fotografije objavljene su u brojnim domaćim i stranim magazinima i novinama, plakatima, knjigama, modnim agencijama… Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

 

Mandićeve fotografije su trenuci iz različitih delova sveta, sa tri kontinenata – od totalne pustinje do najnaseljenijih mesta na planeti. Kroz fotografije teži nadrealnosti realnih scena. Jedini je sve fotografije radio u crno-beloj tehnici jer "ceni estetiku koju ona nosi", a gde posebnu pažnju obraća na kontraste.

 

"Veoma me zabavlja nadrealizam koji kontrast u određenim situacijama može da dostigne, tako da većina mojih izloženih fotografija upravo i jesu to, neka suprostavljenost, apsurdnost same situacije".

Ovom umetniku fotografije ne smeta masovna upotreba programa za obradu i uređenje slika, već što je sve manje dobrog i interesantnog sadržaja na njima.

 

"Nemam problem sa svim tim manipulacijama koje mogu da se urade, nego sa tim što ljudi, sam tim što imaju foto aparat, smatraju da sve mora biti fotografisano, zbog čega postajemo zatrpani ogromnom količinom materijala. Svako se sa letovanja vrati sa hiljadu fotografija, od kojih, verovatno, ni najmanji delić neće upotrebiti, veliki deo ni pregledati ikada više. Pravim zaljubljenicima u fotogarfiju moj savet je – pre nego što napraviš fotografiju, samo jedan trenutak zastani i razmisli da li ti je taj kadar toliko ineteresantan da ćeš hteti ponovo da ga pogledaš. Mislim da će to neuporedivo povećati nivo kvaliteta same fotografije generalno", ukazao je umetnik fotografije Igor Mandić.

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Igor Mandić)

Projekat "Putovanja 3 objektiva" autori su pokrenuli s nadom da će ljude kojima je fotografija u srcu motivisati da osnivaju foto klubove i organizuju izložbe u svojim sredinama. Da ova nesebična, fotografska misija sa dosadašnjih 15 izložbi, nije uzaludna, dokazuje to što je nakon njihovog gostovanja, u Vrbasu obnovljen foto klub, a prvi formirani u Srpskoj Crnji i Lovćencu. Predstoje im nova putovanja. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 43 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara