Radno predsedništvo i dr Markimović (foto: Miroslava Kojić)
Radno predsedništvo i dr Markimović (foto: Miroslava Kojić)
22.05.2017, 09:29

Ponovo bez predsednika opštine

č: | fb:

Završni račun opštinskog budžeta bio je jedna od glavnih tema za odbornike opozicije, ne i za odbornike vlasti i predsednika opštine. Naime, prvi put se desilo da sednici ne prisustvuje čak pet odbornika koji čine skupštinsku većinu, a ranije su gotovo uvek bili u punom broju – 16 naprednjaka, dva Ljajićeva pridružena člana i troje SPS-ovaca.

 

Opozicija, nimalo očajna, daje ton radu najvišeg organa lokalne vlasti, sve tri grupacije – GG "Zajedno i odlučno za Ljig", GG "Dr Miroslav Maksimović Miki" i Pokret Dveri, ukupno devet ljudi, posvećeno obavlja svoju odborničku dužnost, mada im se vreme uvek ograničava na pet minuta govora, bilo da su tri tačke dnevnog reda ili 26, kao na ovoj sednici, koja je trajala dva i po sata.

 

Predsednik opštine, Dragan Lazarević, čovek odgovoran za realizaciju prošlogodišnjeg budžeta, nije bio dostupan odbornicima, kao što ga nije bilo ni prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu. Na primedbe i pitanja odbornika odgovore je delimično dao Veselin Šiljegović, šef odbornika naprednjaka. Da li slučajno, baš u danu održavanja skupštinske sednice, autobus je odvezao građane na Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Na čelu (uglavnom) SNS građana bio je predsednik Lazarević.

 

Kada je budžet za 2016. godinu usvajan, odbornici opozicije su ga ocenili nerealnim, što se pokazalo tačnim prilikom usvajanja završnog računa. Realizacija budžeta je manja od 80 posto, sa veoma čudnim izdvajanjima na različitim pozicijama.

 

Za zaštitu životne sredine, potrošeno je samo 15 procenata planiranih sredstava, za sport gotovo stopostotno. Veoma malo se ulagalo u zdravstvenu zaštitu, o čemu je govorio dr Miroslav Maksimović, kao lekar u Domu zdravlja veoma upućen u probleme te zdravstvene ustanove. Više sredstava je potrošeno za putovanje poljoprivrednika u Holandiju na "stručno usavršavanje" nego što je dato za materijalne troškove Doma zdravlja. "Usavršavali" su se i pojedini odbornici, koji nikakve veze nemaju sa poljoprivredom, sem porekla iz nekog od ljiških sela. Kada je ranije jedan odbornik opozicije tražio spisak putnika u Holandiju, odgovor je bio da u opštini ne postoji tražena informacija(!?).

 

Plan odbrane od poplava donosi se za svaku godinu već godinama. Reka Ljig i njene pritoke plave, ne mare za planove na papiru iza kojih ne stoje konkretne  mere koje će biti realizovane. Zapisano je da je još 1906.godine postojala inicijativa u Narodnoj skupštini za zakonsko regulisanje problema koje poplave stvaraju stanovništvu u slivu reke Ljig. Zakon nije donet, a reka Ljig i sto deset godina kasnije plavi. Poslednji put pre tri godine poplave su nanele štetu od koje se mnoga domaćinstva nikada nisu oporavila.

 

Sednica SO Ljig

Sednica SO Ljig (Foto: Miroslava Kojić)

U nastavku sednice, usvojeni su izveštaji o radu i programi rada više ustanova: Međuopštinskog centra za socijalni rad "Solidarnost", Gradske biblioteke (glasala i opozicija), Predškolske ustanove "Kaja", Zajedničkog pravobranilaštva Grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig, Mionica i Osečina.

Nije usvojen izveštaj o finansiranju sporta u Ljigu, pošto ga godinama nema. Smenjivale su se vlasti, za sport je davano i "šakom i kapom", ali ni na jednoj stranici papira nikada nije podnet bilo kakav izveštaj o trošenju sredstava poreskih obveznika. U prošloj godini, 21 milion, od 384 miliona, kolika je bila realizacija budžeta, prevedeno u procente, 5,5 posto, izdvojeno je za odbojkaški klub (muški i ženski), fudbalski klub Spartak i neke seoske klubove, šahovski klub, odnosno sport i fizičku kulturu.

 

Tačke o razrešenjima i imenovanjima upravnih i nadzornih odbora u školama, biblioteci, komunalnom preduzeću trajale su koliko je bilo potrebno da se pročitaju i da se o njima glasa. "Ajmo dalje", nema pitanja, sugerisao je Miodrag Starčević, penzioner na plaćenom poslu zamenika predsednika opštine. Zna čovek kako treba sa opozicijom, tri puta je bio predsednik opštine, zašto bespotrebno gubiti vreme. Kada je pre dve i po godine podnosio ostavku na mesto predsednika opštine (da bi odmah bio izabran za zamenika), u obrazloženju ostavke je napisao da se sprema za penziju i da novi predsednik (i sadašnji Dragan Lazarević) treba da pravi budžet za narednu (2015) godinu. Tada nije naveo da će i na sledećim izborima (prošle godine) voditi listu SPS-a i penzionerske dane provoditi u opštini. Predsednik ima od koga da uči. Sam je više puta izjavljivao upravo to.  

 

Dok neki uče, neki izjavljuju da u Srbiji nema nezaposlenih, u dokumentu Međuopštinskog centra za socijalni rad "Solidarnost", usvojenom na sednici, stoji:

Realno je očekivati da će se negativan trend – rast broja nezaposlenih i smanjenje broja zaposlenih nastaviti i u ovoj godini.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 16 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 12 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...