Školsko dvorište u Zvizdaru (foto: Dragana Nedeljković )
Školsko dvorište u Zvizdaru (foto: Dragana Nedeljković )
07.06.2017, 10:56

Sledimo primer zvizdarske škole, bićemo bolji i lepši

č: | fb:

Zahvaljujući učiteljicama, đacima i roditeljima, dvorište četvororazredne seoske škole u Zvizdaru dobilo je svoje novo, cvetno ruho i dekoraciju. Uređenje prostrane zelene površine trajalo je čitav maj, ali su se veliki trud i rad i te kako isplatili.

 

Sada je to jedno od najlepših školskih dvorišta u ubskoj opštini i ujedno dokaz koliko je tačna izreka da je bolje umeti nego imati, pošto je obnovljeno uz minimalna ulaganja, ali sa mnogo kreativnosti i ljubavi.

 

Cvetni voz

Cvetni voz (Foto: Dragan Belajac)

Školsko dvorište u Zvizdaru

Školsko dvorište u Zvizdaru (Foto: Dragana Nedeljković )

Stare automobilske gume preoblikovane su u šarene žardinjere, plastične flaše su uz pomoć kanapa postele mali viseći vrtovi, a drvene gajbe pretvorene u cvetni voz sa nekoliko vagona. Oslikane su i klupe i metalne kante za otpatke, ljuljaške, klackalice i penjalice ofarbane u vesele boje, preuređene postojeće cvetne aleje i dodate nove sadnice. Svoje mesto u dvorištu našla je i jedna pseća kućica za dečjeg ljubimca Mišu, kao i nekoliko kućica za ptice. 

Uciteljice i đaci

Uciteljice i đaci (Foto: Dragan Belajac)

 

Ideju o uređenju školskog dvorišta, preduzimljivih učiteljica Vanje Trefalt i Gorice Radojčić, odmah su podržali i roditelji, a najviše joj se obradovalo 14 učenika nižih razreda Izdvojenog odeljenja OŠ "Milan Munjas" u Zvizdaru. Sredstva za ovu akciju obezbedili su sami.

 

- Ideja smo dobili prošle godine u novembru, kada smo zaradili deset hiljada dinara prodajom zimnice na drugoj manifestaciji "Čuvari tradicije", koju organizuje naša matična škola. Tada smo jedan deo novca potrošili da obradujemo svoje učenike novogodišnjim paketićima, a drugi deo je čekao malo lepše vreme, da krenemo u uređenje dvorišta, jer smo želeli da ambijent u kome đaci provode dosta vremena bude što prijatniji. Imali smo podršku direktorke škole, kao i roditelja, kojima dugujemo veliku zahvalnost, jer su odvojili svoje vreme i tokom čitavog maja pomagali nam u svim radovima: od šmirglanja mobilijara, do sečenja automobilskih guma, frabanja, sađenja cveća. I naši đaci su dali svoj doprinos - kaže učiteljica Gorica. 

 

Dodaje da su ono što učenicima govore na času o značaju reciklaže primenili u svom radu, pa su stare gume iskoristili za žardinjere, a plastične flaše i gajbice za saksije. Osim što je korisno, bilo je i zanimljivo odbačenim predmetima udahnuti nov život.

 

- Uvek ima ideja, samo treba biti uporan i raditi. Međutim, kad imate volje i i neki lep cilj pred sobom, onda ništa nije teško, a mi, na sreću, imamo sa kime i da ih realizujemo -  Gorica Radojčić.

Đaci u akciji

Đaci u akciji (Foto: Dragana Nedeljković)

 

U lepom i na originalan način uređenom dvorištu, najviše uživaju učenici, koji neguju i održavaju ovu zelenu oazu. Učiteljica Vanja Trefalt napominje da veoma odgovorno i sa velikim zadovoljstvom ispunjavaju nove obaveze.

 

- Deca su svesna da time što smo uredili školsko dvorište naš posao nije završen. Sada imamo zadatak da ga održavamo i negujemo, a nadamo se i unapredimo. Oni su sa radošču prihvatili svoje obaveze i svakoga jutra se među sobom dogovaraju ko će da zaliva cveće, a ko da plevi i srećni su zbog svakog novog pupoljka. Tako smo pored estetske strane, dobili i jednu vaspitnu, a to je da moramo da vodimo računa o svojoj okolini, da bi nam bila lepa i uredna i oni zaista uživaju u tomu. Poznavajući roditelje naših đaka, nadam se da ovo nije kraj i da ćemo sledeće školske godine nastaviti sa daljim uređenjem školskog dvorišta, ako koleginica i ja ostanemo u zvizdarskoj školi -  navodi učiteljica Vanja Trefalt, uz napomenu da je školsko dvorište zvizdarske škole primer kako uz mnogo dobre volje i udruženim snagama može sve da se uradi. 

 

Prema njenim rečima, posao na uređenju školskog dvorišta nije završen. Deci nedostaje košarkaška tabla, pošto je stara, drvena potpuno propala, a planiraju i da dopune cvetne sadnice i prostor oplemene novim dekoracijama. Osim dvorišta, volele bi i da starom školskom nameštaju dodaju "malo boje" i preurede ga.  

Učenici zvizdarske škole

Učenici zvizdarske škole (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Ukoliko im niko ne pomogne, moraće da sačekaju novembar i još jednu prodajnu izložbu zimnice, kako bi zaradil novac za nekoliko kutija farbi za nameštaj i novu košarkašku tablu, što je najneophodnije. Ipak, preduzimljive i kreativne učiteljice ove male seoske škole, koja po mnogo čemu može da posluži kao primer, nadaju se da će njihovih marljivih 14 učenika ranije dobiti koš i lepše školske klupe i stolice. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 30 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 23 sati 25 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...