Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
Centar Uba (foto: Dragana Nedeljković)
09.06.2017, 08:45

Rebalansom povećan ubski budžet

č: | fb:

Članovi Veća opštine Ub usvojili su predlog Odluke o prvom rebalansu budžeta za ovu godinu, kojim je predviđeno povećanje od 176.500.000 dinara, tako da budžet ubske opštine sada iznosi 878.500.000 dinara.

 

Glavni razlog za rebalans je 150 miliona dinara namenskih transfernih sredstava od Elektroprivrede Srbije, što čini 90 posto iznosa povećanja budžeta, objasnio je predsednik opštine Ub Darko Glišić na sednici Veća.

 

- Na osnovu sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa povodom otvaranja kopa "Radljevo", koji smo potpisali pre nekoliko meseci, od EPS-a ćemo dobiti 100 miliona dinara za izgradnju obilaznice oko Uba, tačnije saobraćajnice oko novog urbanog naselja "Murgaš", gde će se organizovano preseliti stanovništvo sa prostora obuhvaćenog budućim kopom. Da bi se ta saobraćajnica uradila, potrebno je dovršiti eksproprijaciju zemljišta, za šta je opredeljeno 50 miliona dinara i to je tih ključnih 150 miliona dinara i najveće uvećanje u prvom rebalansu budžeta - obrazložio je Glišić.

 

Na prihodnoj strani, predviđeno je i dodatnih sedam miliona dinara za stambeno zbrinjavanje izbeglica, što će takođe biti namenski transfer, kao i sredstva od Ministarstva privrede za izgradnju dve ulice na Vašarištu.

 

Uz konstataciju da je "naravno, bilo i umanjenja na nekoliko pozicija", predsednik ubske opštine je posebno izrazio zadovoljstvo zbog realizacije aktuelnog bužeta u iznosu od 43 posto za prvih pet meseci.  

 

- To do sada nije zabeleženo u realizaciji budžeta naše opštine i govori nam da ćemo na polovini godine imati punu realizaciju, možda čak i preko 50 posto. Mi, gotovo, da idemo ispred što se tiče realizacije i u pojedinim momentima čak imamo veći prihod nego rashod. Sve to, osim što ohrabruje i uliva optimizam, pokazuje da smo, zajedno sa članovima Veća i odbornicima, budžet isplanirali na najbolji mogući način. Što se tiče uvećanja, prvenstveno mislim na 150 miliona dinara od EPS-a, to je siguran novac, koji leže na račun onog trenutka kada krenu prvi radovi na obilaznici i čim započne eksproprijacija, tako da realizacija neće zaostati za ovim uvećanjem - rekao je Darko Glišić.

 

On smatra i da će, gledano sa budžetske strane, ovo biti najbolja godina za ubsku opštinu u poslednjoj deceniji - "najbolje isplanirana, najbolje realizovana i na najkvalitetniji način ostvarena".

 

Predlog Odluke o prvom rebalansu budžeta pred odbornicima će se naći 16. juna, kada je zakazana sednica Skupštine opštine Ub.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 17 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 27 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara