Nemanja Matić i Dragan Džajić
Nemanja Matić i Dragan Džajić
13.06.2017, 07:07

"Od sokaka i poljančeta do svetskih reflektora"

č: | fb:
Gradski stadion na Ubu od juče nosi ime najboljeg jugoslovenskog fudbalera Dragana Džajića, kapitena i počasnog predsednika FK Crvena zvezda, počasnog građanina Uba.
 
Stadion na Ubu

Stadion na Ubu

Predlog je potekao od srpskog reprezentativca Nemanje Matića, fudbalera engleskog šampiona Čelsija, takođe Ubljanina (iz Vrela), koji je preuzeo finansiranje lokalnog "zonaša" Jedinstva u kojem su igračku karijeru obojica počela. Kao i Dušan Savić i Radosav Petrović, takođe reprezentativci, odnosno pokojni Ratko Čolić (Ub, 1918 - Beograd, 1999), bek Partizana i državni reprezentativac Jugoslavije.
 
 
"Ovo je trebalo i ranije uraditi, jedan je Dragan Džajić. Svima nama sa Uba prokrčio je put u fudbalu, posle njega se znalo za Ub i daleko van granica naše zemlje. Obaveza je ljudi, koji sada vode Jedinstvo i ubski fudbal da ovaj objekat održavaju i stvore tim kadar da igra u višem rangu od sadašnjeg u Zoni Drina", rekao je brojnim novinarima Dragan Savić, nekadašnji golgeter Crvene zvezde.
Dule Savić

Dule Savić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Ubski fudbalskim korifejima u čast, posebno Draganu Džajiću, sinoć je u ubskom Domu kulture održana prigodna akademija na kojoj su uz zvezde "velikog fudbala male varoši" govorili i direktor Istorijskog arhiva Srbije Miroslav Perišić, poreklom Ubljanin, te predsednik Ubske opštine Darko Glišić.
 
Istakli su Džajićev doprinos afirmaciji Uba, čoveka koji je često u rodnom gradu i poznaje gotovo svakog od njegovih žitelja, čoveka koji je dao nemerljiv doprino srpskom i jugoslovenskom fudbalu uz nadu da će se na Ubu i dalje rađati asovi tog kalibra.
Akademija

Akademija (Foto: Đorđe Đoković)

 

Akademiji su prisustvovali i Goran Bunjevčević, sportski direktor FSS, Branislav Ivanović, kapiten reprezentacije Srbije i doskorašnji Matićev saigrač u Čelsiju, kao i Svetozar Mijailović, predsednik FK Crvena zvezda. Od ličnost iz javnog života bio je kardiolog prof. dr Milan Nedeljković, Ubljanin, sada Predsednik Beogradske opštine Vračar. 
Utakmica petlići

Utakmica petlići (Foto: Đorđe Đoković)

 

Tokom jučerašnjeg popodneva na terenu gradskog stadiona "Dragan Džajić", "petlići" Jedinstva pobedili su sa 5:0 (3:0) vršnjake iz valjevskog srpskoligaša Budućnost-Krušik i osvojili prvo mesto u Regionlnoj ligi. Početni udarac na toj utakmici izveli su Džajić i Matić.
 
 
"Ovako sam i ja počeo, doduše ne na ovakvom terenu, a već je 55 godina kako sam sa Uba otišao u Crvenu zvezdu. Ima i danas talentovanih klinaca koji vole fudbal, biće novih asova, a na nama starijima je da se šepurimo što smo kao i oni Ubljani", rekao je Džajić odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs.
 
Dragan Džajić

Dragan Džajić

Dodao je kako je uvek spreman da savetodavno pomogne Zvezdi, što ljudi koji sada vode klub znaju. "Nismo uspeli da u sezoni za nama osvojimo ni prvenstvo ni Kup, a veličina kluba je i u tome da se uzdigne posle neuspeha i ispravi greške kako joj se slični neuspesi ne bi ponavljali", kazao je Džajić.
 
Za reprezentaciju Srbije uveren je da će, kroz kvalifikacije koje su toku, uspeti da se plasirana na SP u Rusiji - direktno ili kroz baraž gotovo je svejedno.
Nemanja Matić

Nemanja Matić

 
Nemanja Matić smatra da je Srbija na utakmici sa Velsom bila nadomak pobede ali joj nije sviran penal pri rezultatu 1:1. "I taj rezultat je dobar, imamo još četiri utakmice, verujem da ćemo biti prvi u našoj kvalifikacionoj grupi", rekao je novinarima Matić.
 
Dodao je kako je zadovoljan onim što je u ubskoj Jedinstvu kako ga je preuzeo, što ne znači da ne može i bolje. Takođe, posle odmora pripremaće se za novu sezonu i nova dokazivanja.
 
Radovan Puletić i Dragan Džejić

Radovan Puletić i Dragan Džejić (Foto: Đorđe Đoković)

 
Dragan Džajić (1946) je treća "Zvezdina zvezda", njen najbolji igrač, reprezentativac Jugoslavije, kapiten, sportski direktor i predsednik iz vremena Zvezdinih najvećih uspeha, kada su crveno-beli u Bariju osvojili titulu klupskog prvaka Evrope, a potom i svetskog klupskog prvaka u Japanu. Džajić je igrao i za reprezentaciju Sveta zajedno sa Peleom iz Brazila i Euzebijem iz Portugala.
 
Dragan Džajić, za vremešnije Ubljane i Firi, prekjuče je postao deda, dobio je prvog onuka.
Petrović, Glišić, Matić i Ivanović

Petrović, Glišić, Matić i Ivanović

 

 
Sve u svemu, jučerašnji dan posvećen ubskom fudbalu i njegovim najboljim igračima do sada bio je sadržajan i zanimljiv. Što bi rekao Miroslav Perišić - svetska dimenzija lokalne sredine; od Uba do Rija i Firence, od Uba do Hajberija, od Uba do Stanford bridža, ili od sokaka i poljančeta do svetskih reflektora.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 30 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 19 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.