Registracija Prijava preko FB
Eksperimentali zasad (foto: Dragana Nedeljković)
Eksperimentali zasad (foto: Dragana Nedeljković)
16.06.2017, 09:29

Eksperimentalni zasad gurmanskog graška

č: | fb:

Na periferiji Uba podignut je eksperimentali zasad norli gurmanskog graška, potpuno novog i jedinstvenog povrća na nešem tržištu. Pionirski korak napravili su investitori Dejan Nenadović iz Sovljaka i ubski zet Stojan Kemera, obojica na privremenom radu u Švajcarskoj i vlasnici firme "AgroSwiss", koji su na jednom hektaru zanovali ovu isplativu i perspektivnu proizvodnju sa sigurnim plasmanom.

 

Menadžer "AgroSwissa", Milan Jokić, uz pojašnjenje da se norli od običnog graška razlikuje po tome što se ne čisti, već se jede cela mahuna i koristi se, pre svega, za pripremu salata, u razgovoru ističe da je jedan eksperimentalni zasad ovog povrća bio i u Vojvodini, ali pošto proizvodnja nije dala očekivane rezultate, od nje se odustalo. 

 

- Kad smo počeli da radimo, od francuske firme zainteresovane za otkup celokupnog roda iz našeg zasada, dobili smo precizne instrukcije na koji način mora da se seje, kako se postavljaju kočići i sve ostalo. Mi smo se striktno pridržavali tih uputstava, jer pored toga što treba da im prodamo grašak, želeli smo da znamo kolike prinose možemo da očekujemo ako sve radimo preporukama i visokim standardima. Francuski otkupljivači imaju godišnje potrebe između 70 do 100 tona norli graška i trenutno ga uvoze iz Kine i Gvatemale, ali pošto nisu zadovoljni kvalitetom, planiraju da proizvodnju premeste kod nas. Ispipavajući tržište, mi smo tu našli interes i videli svoju šansu, a nadam se da će je prepoznati i drugi poljoprivrednici iz ubske opštine i da će nam se prključiti, kako bismo udruženi snagama proširili proizvodnju i ozebedili što veće količine -  ističe Milan Jokić.

Milan Jokić

Milan Jokić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Sem zagarantovanog otkupa, kaže da  budući proizvođači mogu da računaju i na solidnu zaradu. Za podizanje hektara zasada potrebno je uložiti između 2,5 do tri hiljade evra, dok je čist prihod duplo veći, pošto se norli grašak bere dva puta godišnje – početkom i krajem leta. Prinos je  između šest i sedam tona u jednom branju. Ukoliko "zaključi posao" sa Francuzima, a Jokić kaže da je to izvesno, firma "AgroSwiss" planira da sledeće godine na teritoriji ubske opštine otvori hladnjaču, gde će skladištiti grašak, ali i drugo povrće.

 

- Na početku ćemo našim kooperantima besplatno podeliti i seme i đubre i sve drugo što je neophodno, da ne bi imali nikakva ulaganja osim rada, s tim što moraju da se pridržavaju uputstava. Planiramo da se isključivo bavimo namenskom proizvodnjom i ono što nam Francuzi traže, mi im obezbedimo. To bi značilo da ćemo imati proizvodnju na oko 40 hektara, što zahteva i upošljavanje velikog broja radnika. Investitori Dejan Nenadović i Stojan Kemera su prepoznali potencijal Uba kao opštine gde poljoprivreda može da zaživi i ima svetlu budućnost, i puni su volje i energije da to uspe. Njihov cilj je da u narednom periodu što više ljudi iz našeg kraja uključe u posao i zajedno naprave nešto korisno za sve - kaže menadžer "AgroSwissa" Milan Jokić o budućim planovima i očekivanjima. 

 

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

 (foto: Dragana Nedeljković)
Peti Zlatni dan Pre 19 sati 15 minuta

Kiša prekinula uličnu feštu

Preteći oblaci nad Ubom i jak vetar sinoć su oko devet časova uplašili i rasterali mnogobrojne posetioce pete po redu kulturno-zabavne manifestacije Zlatni dan. Iako su nagoveštavali nevreme, nije...

Hala sportova (foto: Đođe Đoković)
Sportski mix KK Metalac bez Pre 19 sati 13 minuta

KK Metalac bez turneje u Kini

Košarkaši Metalca juče su imali poslednji trening u sezoni 2016/17, pa će na odmor do 1. avgusta. Julska turneja u Kini je otpala zbog zdravstvenih tegoba trenera Mike Počeka, koji traže i hiruršku...

VIPOS (foto: Đorđe Đoković)
Prvi upisni rok Pre 1 dan 1 sati

Produžen rok za predaju dokumenata za upis na VIPOS

Predaja dokumenata za prvi upisni rok na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija produžena je do subote 1. jula, kada je zakazano polaganje prijemnog ispita. Valjevska državna visoka škola u...

Viši sud Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Viši sud u Valjevu 23.06.2017

Pritvor za sedmoro osumnjičenih

Viši sud u Valjevu, na zahtev Višeg tužilaštva, odredio je pritvor do 30 dana službenicima Gradske uprave A. V. S. (1983) i A. Đ. (1983), kao i petorici vlasnika i odgovornih lica u preduzećima iz...  · 6 komentara