Budući izgled fontane
Budući izgled fontane
23.06.2017, 09:08

Uskoro fontana na ubskom trgu

č: | fb:

Na ubskom Gradskom trgu otpočeli su radovi na izgradnji fontane, koji bi trebalo da budu završeni do 27. jula. Prema idejnom rešenju i zamisli Mirjane Todorović, arhitekte sa Uba, fontana će biti okruglog oblika, a krasiće je dva luka, iz kojih će se slivati mlaz u vidu vodene zavese.

 

Između lučnih vodenih zidova biće postavljen mostić i klupe od hrastovine, fontana će imati dekorativno noćno osvetljena, dok će prilazne i obodne staze biti popločane. Vrednost investicije je 10.450.000 dinara, a sredstva su obezbeđena iz lokalnog budžeta.

 

Radovi na fontani

Radovi na fontani (Foto: Dragan Belajac Džagi)

Predsednik opštine Ub Darko Glišić ukazuje da je radovima na izgradnji fontane prethodila obnova fasada zgrada na Gradskom trgu, tako da, korak po korak, centar grada postaje sve lepši i sadržajno bogatiji.   

 

- Polako uređujemo i zelene površine na trgu, mlade krošnje drveća dobijaju svoju punu formu i sa fontanom će ovaj prostor biti prelep. Mi smo obećali da ćemo u centru grada napraviti još neki sadržaj, koji će ga dodatno oplemeniti i dati mu poseban ton i izgled. Ovaj posao pripremamo od prošle godine, ali smo tek sada, nakon sprovedenog tendera, uspeli da krenemo u njegovu relizaciju. Gradski trg, koji inače jeste stecište svih Ubljana uveče, pogotovo dece, sigurno će sa fontanom privlačiti građane da ovde, i više nego do sada, provode svoje slobodno vreme. Pošto će fontana, po ugovoru, najkasnije biti završena do 27. jula, dobar deo leta biće u funkciji - rekao je Glišić prilikom obilaska radova na gradskoj fontani.

Glišić obilazi radove

Glišić obilazi radove (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Dodaje da je lokalna samouprava izgubila godinu dana pokušavajući da obezbedi sredstva kroz konkurse ili druge izvore finansiranja za ovaj projekat, ali da u tome nije uspela.

 

- Pošto nismo hteli više da čekamo i dalje gubimo vreme, a s obzirom na to da imamo nešto viška prihoda u budžetu, rešili smo da  sami investiramo u objekat i zajedno sa našim sugrađanima uživamo u lepom ambijentu u centralnom delu grada. Takođe nismo želeli da rizikujemo i čekamo da sutra neko drugi ima priliku da o tome odlučuje, pa da to, eventualno, prolongira 40 ili 50 godina, kao što se desilo sa mnogim projektima - navodi prvi čovek ubske opštine.

 

Napominje i da je za fontanu traženo idejno-arhitektonsko rešenje koje se potpuno uklapa u prostor gradskog jezgra i objedinjuje ga u jedinstvenu i prepoznatljivu urbanu celinu.

 

Fontana na Gradskom trgu snabdevaće se vodom iz javnog vodovoda, a za njeno čišćenje i održavanje biće zaduženo Komunalno preduzeće "Đunis".

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 51 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...