Zajednička sednica Nastavničkog veća  (foto: Dragana Nedeljković)
Zajednička sednica Nastavničkog veća (foto: Dragana Nedeljković)
26.06.2017, 15:15

Radljevci ugostili bratsku školu iz Republike Srpske

č: | fb:

Delegacija Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, koju je činilo 14 nastavnika i petoro učenika, boravila je u petodnevnoj poseti opštini Ub, gde je bila gost zbratimljene OŠ „Dušan Danilović“ u Radljevu.

 

Dve škole su se pobratimile pre tri godine, a prošle su učvrstile veze potpisivanjem posebnog protokola o saradnji, gde su definisani ciljevi koji, kroz uzajamne posete, razmenu profesionalnih iskustava, ideja i primera dobre prakse, treba da doprinesu  unapređenju nastavnog procesa u obe obrazovne ustanove.

 

Osim što su tokom boravka u ubskoj opštini domaćini za goste iz Republike Srpske organizovali posete lokalnim znamenitostima i kulturnim dešavanjima, izlete, sportske i druge aktivnosti, u Radljevu je održana i zajednička sednica Nastavničkog veća OŠ „Dušan Danilović“ i OŠ „Sveti Sava“, na kojoj su razmatrane dosadašnje aktivnosti i dogovoreni konkretni koraci u narednom periodu na planu daljeg  jačanja i širenja saradnje.

Pored nastavnika obe škole, sednici su po pozivu prisustvovali predsednik opštine Ub Darko Glišić, njegov zamenik i pomoćnik, Aleksandar Jovanović Džajić i Verka Lukić, kao i direktor Komunalnog preduzeća „Đunis“ Saša Milićević.

 

Na zajedničkom skupu, direktorka radljevske škole Svetlana Maksimović je u ime kolektiva  izrazila zadovoljstvo što drugi put ugošćavaju kolege iz Istočnog Novog Sarajeva, a prvi put i učenike škole „Sveti Sava“.

 

„Nama je i bio cilj da od ove godine započnemo razmenu naših đaka, što jeste kruna svega onoga što smo u protekle tri godine zajednički radili. Želela bih da vaš boravak u našem malom mestu ostane u lepom sećanju i vama i nama, ali da u isto vreme bude izvor ideja i planova za predstojeću saradanju”, rekla je direktorka OŠ „Dušan Danilović“ u Radljevu Svetlana Maksimović, zahvalivši se Glišiću što je svojom svesrdnom podrškom i zalaganjem omogućio dalje učvršćivanje veza dve škole.

 

Rukovodstvu opštine, a posebno domaćinima, zahvalila se Danijela Mrda, direktorka OŠ „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, istakavši svoje zadovoljstvo gostoprimstvom i zajedničkom saradnjom.

 

“Na sednici Nastavničkog veća definisali smo ciljeve za naredni period, kako stručno-profesionalne za nas prosvetne radnike, tako i za naše učenike u smislu kompetencija i veština koje ćemo kod njih izgrađivati. Međutim, ono što je meni posebno drago jeste što je naša saradnja, pored stručnog dela, postala izuzetno prijateljska, bratska i plodonosna, a to potvrđuje i prva razmena učenika“, navela je Mrda.

Maksimović, Mrda i Glišić

Maksimović, Mrda i Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Predsednik opštine Ub Darko Glišić podsetio je da su pre škola, Povelju o bratimljenju potpisale lokalna samouprava na čijem je čelu i opština Istočno Novo Sarajevo.

 

“Veoma sam srećan što se jedno lepo prijateljstvo, koje smo 2013. godine započeli načelnik srpskog Sarajeva Ljubiša Ćosić i ja, prenelo na sve ljude i ovde i tamo. Kada smo potpisivali Povelju, želja nam je bila da ne ostane samo mrtvo slovo na papiru i da taj čin ne bude u službi par rukovodećih ljudi, koji bi održavali kontakte na ličnom nivou, a sve ostalo zanemarili. U našem slučaju, to je bogata, raznovrsna i široka saradnja, u našem slučaju to je primer kako treba da izgleda jedno pravo prijateljstvo i bratimljenje“, konstatovao je Glišić.

 

O dosadašnjoj saradnji, na sednici je govorila nastavnica informatike u radljevskoj školi Dragana Lazarić, koja je kreirala blog, gde učenici i pedagozi dve obrazovne ustanove mogu da podele primere dobre prakse, razmenjuju mišljenja i ideje. Kroz seminare i radionice održane u Radljevu i Istočnom Novom Sarajevu, do sada su, svako na svoj način, obradili nekoliko zajedničkih tema iz oblasti očuvanja životne sredine,  ekologije i  zaštite dece od nasilja na internetu.

 

Što se tiče dalje saradanje, na sednici je sa velikim oduševljenjem podržana ideja jednog učenika iz OŠ „Sveti Sava“, koji je predložio da se za đake iz Istočnog Novog Sarajeva na Ubu organizuje škola rukometa, s obzirom da opština ima dugu tradiciju u tom sportu, a da se radljevskim osnovcima omogući odlazak na Jahorinu, gde bi pohađali školu skijanja. Pored ove, planirane su i druge zajedničke aktivnosti tokom sledeće školske godine.

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 30 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 4 sati 30 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 4 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 4 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...