Milovan Danojlić (foto: Zoran Bušić)
Milovan Danojlić (foto: Zoran Bušić)
03.07.2017, 09:34

Dva jubileja: 80 godina života i 60 od prve knjige

č: | fb:

Tačno je 80 godina, otkako je u skromnoj porodici Danojlića u Ivanovcima kod Ljiga rođeno muško novorođenče, danas priznati i poznati pisac i prevodilac Milovan Danojlić.

 

Posle četvororazredne škole u rodnom selu, preko niže gimnazije u Ljigu, stigao je kao šesnaestogodišnjak u Beograd. Školovao se radeći, najpre kao prodavac novina, a ponešto bi i napisao za novine. Još u Ljigu je pisao pesme, a njegov talenat  za poeziju nije prepoznao profesor srpskog jezika, već, paradoksalno, profesor matematike. Diplomirao je romanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Književni život Milovana Danojlića traje već 60 godina, mada je pesme objavljivao u časopisima i pre pojave prve zbirke pesama "Urođenički psalmi" 1957. godine. Danojlić odavno pripada književnoj eliti, član je SANU od 2000. godine.

 

Napisao je više od 70 knjiga proze i poezije, a objavio je i veći broj knjiga prevoda, odnosno prepeva poznatih pesnika. Nisu ga mimoišla ni priznanja: Ninova nagrada za "Oslobodioce i izdajnike" 1998. godine, Oktobarska nagrada Beograda, Nagrada Branko Ćopić, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović, Žička hrisovulja,  Vitalova nagrada "Zlatni suncokret".

 

Milovan Danojlić više od trideset godina živi u Poatjeu, Francuska, gde je jedno vreme radio kao lektor. 

Crkva u Ivanovcima

Crkva u Ivanovcima (Foto: Zoran Bušić)

 

Priznati pisac, vezu sa rodnim krajem nije gubio, naprotiv, zavičaj je prisutan u njegovim romanima, esejima i pesmama. Na brdu Kamalj u Ivanovcima pre nekoliko godina sagrađena je crkva čiji je ktitor Milovan Danojlić.

 

RTS će večeras u 22.45, na dan piščevog rođenja, prikazati emisiju "Autoportret" u kojoj će o Danojliću, pored ostalih, govoriti doc dr Valentina Hamović sa Učiteljskog fakulteta, koja se u doktorskoj disertaciji bavila njegovom poezijom za decu i Sanja Bošković Danojlić, supruga, inače šef Katedre za slavistiku Univerzteta u Poatjeu.

 

Ljiška biblioteka svog najznačajnijeg zavičajnog autora ugostiće u avgustu, za kada je planiran poseban program o piscu u zavičaju, odnosno piscu i zavičaju.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 9 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 18 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara