Radovi u Brezovici (foto: Dragana Nedeljković)
Radovi u Brezovici (foto: Dragana Nedeljković)
11.07.2017, 09:34

Sanacija tri seoske škole

č: | fb:

Opština Ub i ovoga leta finansira obnovu seoskih škola. U toku su radovi na sanaciji zgrada i školskih dvorišta u Brezovici, Rukladi i Crvenoj Jabuci za koje je u budžetu izdvojeno dva miliona dinara.

 

Prema rečima predsednika opštine Ub Darka Glišića, radovi su bili neophodni, prvenstveno u Brezovici i Rukladi, jer u tamošnje objekte decenijama nije ulagano.

 

- Izdvojeno odeljenje u Brezovici je u najlošijem stanju u sastavu banjanske matične škole "Rajko Mihailović", a Izdvojeno odeljenje u Rukladi u sastavu ubske osnovne škole "Milan Munjas". To su stare školske zgrade, koje su bile vrlo neuslovne za boravak i rad učenika i nastavnog osoblja, ali ćemo ih urediti tako da budu za primer. Opština je izdvojila sredstva za sanaciju tri najugroženija školska objekta na seoskom području, pošto smo na mnogim drugim stranama uspeli da obezbedimo novac i za izgradnju putne infrastrukture i za rekonstrukciju niskonaponske mreže, i za mnoge druge investicije. S obzirom na to da nam taj novac dolazi od države, onda mi možemo nešto od naših prihoda da odvojimo za škole, koje su, svakako, prioritet. Do 1. septembra planiramo da uradimo sanaciju još nekoliko školskih objekata, za šta ćemo obezbediti dodatna sredstva - rekao je Glišić, uz podsećanje da je tokom prošlog leta lokalna samouprava finansirala obnovu šest seoskih škola.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Dragana Nedeljković)

                   

Brezovica

 

Radovi na uređenju školskih objekata najdalje su odmakli u Brezovici, gde su prvo i započeti. Osim opštine Ub, i Komunalno javno preduzeće "Đunis" pomoglo je obnovu ove škole, tako što je obezbedilo i postavilo novu žičanu ogradu oko školskog dvorišta, uz koju je doniralo i četiri nove kapije i dve klupe. Radnici komunalnog preduzeća takođe su remontovali i ofarbali kante za smeće, a završili su svoj deo posla i na sportskom terenu iza škole, postavljanjem dva gola i dve košarkaške table sa koševima, što je takođe poklon "Đunisa".

 

I radovi koji se finansiraju opštinskim sredstvima su pri kraju – betoniranje prilazne i staza oko škole, rekonstrukcija stepeništa, zamena stolarije na obe učionice i njihovo krečenje. Od nove školske godine, učenici će imati i dve nove table, koje je opština već nabavila.

Milica Kuzmanovic iz Brezovice

Milica Kuzmanovic iz Brezovice (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Svoj doprinos uređenju škole u Brezovici dali su i roditelji, koji su pre početka radova uklonili staru i dotrajalu dvorišnu ogradu, a kako su istakli na raspolaganju će biti i za buduće poslove. Roditelji su, prvenstveno Milica Kuzmanović i pokrenuli inicijativu za renoviranje škole u kojoj će, po okončanju radova, 23 učenika, sedmoro predškolaca, i njihovi učitelji imati znatno bolje uslove za rad i učenje.

 

 - U ime đaka, roditelja i učitelja želim da se zahvalim rukovodstvu opštine i "Đunisa" što su omogućili obnovu brezovačke škole. Od 1974. godine, u nju ništa nije uloženo, sem što su pre tri godine urađeni toaleti, tako da su ovo najveći radovi za poslednje više od četiri decenije. Bolji uslovi doprineće i boljim rezultatima učenika, kojih je sve više, iako je malo selo - istakla je Milica Kuzmanović.

 

Rukovodstvu opštine i "Đunisa" na podršci se zahvalila i Vesna Vasić, direktorka OŠ "Rajko Mihailović", navodeći da je Izdvojeno odeljenje u Brezovici prioriteto za ulaganja, pošto je decenijama bilo bez značajnijih investicija i, za razliku od mnogih drugih škola, ima stabilan broj đaka.

 

Ruklada

 

Značajna sredstva usmerena su i na rekonstrukciju Izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Milan Munjas" u Rukladi. Ruinirana i stara školska zgrada dobiće novu fasadu, oluke, staze, plafone, stolariju i jednu adaptiranu učionice za predškolce, sve naprsline na zidovima biće sanirane i prostorije okrečene.

Škola u Rukladi

Škola u Rukladi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Direktorka OŠ "Milan Munjas" Živana Baratović ističe da u Rukladi ovako obimnih radova nije bilo dve decenije.

 

- Bilo je u međuvremenu ulaganja, ali ne toliko, iz prostog razloga što je ova škola u jednom periodu bila u ozbiljnoj krizi po pitanju broja učenika. Imala je svega tri, pa dva učenika u nekoliko školskih godina, tako da je bilo pitanje šta će se dešavati, ali ta situacija se značajno promenila. Danas imamo potpuno drugačiju sliku i u minuloj školskoj godini nastavu je u Izdvojenom odeljenju u Rukladi pohađalo 12 učenika, od septembra će imati i pet predškolaca, te je sad stabilna škola po broju učenika i to odmah povlači za sobom i sređivanje školske zgrade i sva druga ulaganja. Ova školska zgrada je stara, bila je propla i spolja i iznutra i zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave ovoga leta uradiće se i eneterijer i eksterijer, školsko dvorište će se unekoliko srediti , tako da će od 1. septembra učenici u mnogo boljim uslovima pohađati nastavu u ovom Izdvojenom odeljenju - rekla je Živana Baratović.

 

Crvena Jabuka

 

Osim škole u Rukladi, još jedno Izdvojeno odeljenje u sastavu OŠ "Milan Munjas" renovira se ovog leta. U pitanju je škola u Crvenoj Jabuci, gde su radovi po obimu manji, jer premda star, objekat je u neuporedivo boljem stanju. Ovde je predviđeno betoniranje staza i ulaznog stepeništa, postavljanje keramičkih pločica u hodniku, zamena stolarije, gletovanje zidova i krečenje celog objekta. Učiteljica Olivera Petrović izrazila je zadovoljstvo što će 15 osnovaca od septembra imati mnogo bolje uslove za učenje nego do sada.

 

- Opština Ub je obećala da će nam obezbediti i neka nastavno- tehnička sredstva, čime ćemo, zajedno sa uređenom školskom zgradom, imati mnogo bolje uslove za rad i kvalitetniju nastavu - ocenila je učiteljica Olivera Petrović.

 

Opština Ub i Komunalno preduzeće "Đunis" najavili su da će po okončanju svih poslova pomoći i da se dvorišta škola u Brezovici, Rukladi i Crvenoj Jabucu oplemene dodatnim mobilijarom i ukrase novim cvetnim sadnicama.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 3 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara