Registracija Prijava preko FB
Vuk Vučković (foto: Kolubarske.rs)
Vuk Vučković (foto: Kolubarske.rs)
17.07.2017, 12:58

Pobednik Vuk Vučković ima samo 18 godina

č: | fb:

Kosidba na Rajcu dobila je pobednika, nosioca laskavog priznanja “Zlatna kosa”. Očekivalo se da će najbolji kosač biti iz Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, jer oni decenijama već pobeđuju na Rajcu, a i na drugim, slikčnim, takmičenjima, pošto je rajačka Kosidba jedinstvena, čak i u svetskim razmerama.

 

Međutim, Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, sa samo 18 godina najmlađi je pobednik ove privredno-turističke manifestacije. Drugo mesto među 22 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, pripalo je Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada, višestrukom pobedniku na ranijim kosidbama, treći je Radoš Kotlaja iz Pljevalja.

 

Doći na Rajac u dane kosidbe, i biti učesnik može svako ili gotovo svako. Ulaznica je – narodna nošnja koja otvara vrata revijalne kosidbe, gde se ne kosi na brzinu, oktos, već je to pokazna vežba mobe – zajedništva u glavnom letnjem seoskom poslu, od koga je zavisila zimska ishrana stoke, i dobrobit porodice. Gde su kosači, "izgubljeni" u vremenu, tu su vodonoše, a ručkonoše su već razastrle vezene stolnjake po pokošenoj travi, a na njima – i slano, i slatko, i mrsno i posno, i mesno i vegetarijansko, mada stare domaćice nisu znale šta je to.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kosidba je, tradicionalno, prve nedelje po Petrovdanu, ove godine je 16.jul bio glavni dan. Odavno je rajačka kosidba postala međunarodna turistička manifestacija, kosili su ovde, nisu vodu nosili, i Holanđani, i Rusi, i Šveđani, i Norvežani, svi Balkanci, prijavio se pre koju godinu i jedan Kinez, inženjer iz Šangaja. Samo prijavio, ne i kosio, uplašio se ili veličine parcele koja mu je bila određena da pokosi ili, pre će biti, veličine leđa kosača sa kojima je trebalo da se takmiči.

 

Đidija ili kozbaša, isto je. Uvek se bira na kraju pokazne vežbe kosidbe, pa predvodi sledeću. I uvek bude izabran naročit i naočit kosač koji dobro peva, još bolje kosi, a ženama radost nosi. Ove godine naj, naj, naj kosač je Goran Marjanović (34) iz Ripnja, poreklom iz Bosanskog Petrovca. On će sledeće godine biti domaćin na Rajcu.

 

Zna se da su se na Rajcu kosači prvi put nadmetali 1892.godine, kada je bio i prvi narodni vašar, koji se održavao svih narednih godina, evo već vek i četvrt.

 

Nije Kosidba bila samo svetkovina u slavu mobe. Ona je oduvek bila, i danas je, i susret i nadmetanje izvornih pevačkih i igračkih grupa, prilika za susrete domaćina, za ugovaranje poslova, za bistrenje politike, pa i koju svađu zbog toga. Na kosidbi i oko kosidbe upoznavali su se momci i devojke, ugovarale svadbe. I ljubavisanja!

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na Rajcu, koga su stari putopisci nazvali rajem na zemlji, uživa se i tokom godine. Klima je prijatna, čak lekovita, ima i druge prednosti ovaj regionalni park prirode koji je od 1963.godine pod zaštitom države.

 

 

Aktuelno

Košarkaški teren na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
Radovi zavise od Ministarstva omladine i sporta Pre 1 sati 47 minuta

"Razuman rok" za košarkaški teren na Pećini

Košarkaški teren na Pećini biće rekonstruisan u "nekom razumnom roku", izjavio je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović početkom maja. Početkom marta prošle godine ministar Vanja Udovičić je najavio...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 3 sati 52 minuta

Ne ostajte ovde

"Vežući se za jedno mesto, čovek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvesnošću koja ga čeka. Promena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zapeseti...

Vaterpolo (foto: Đorđe Đoković)
Vaterpolo: Superliga Srbije (SLS) 19.05.2018

Zvezda jaka za podmlađene Valjevce

U 9. kolu SLS, danas na bazenu SC Gale Muškatirović u Beogradu, Crvena zvezda je pobedila VK Valjevo sa 18:4 (3:1, 3:0, 6:3, 6:0) i nastavila trku za titulu državnog prvaka sa Partizanom, koji je...