Registracija Prijava preko FB
Vuk Vučković (foto: Kolubarske.rs)
Vuk Vučković (foto: Kolubarske.rs)
17.07.2017, 12:58

Pobednik Vuk Vučković ima samo 18 godina

č: | fb:

Kosidba na Rajcu dobila je pobednika, nosioca laskavog priznanja “Zlatna kosa”. Očekivalo se da će najbolji kosač biti iz Bosne i Hercegovine ili Crne Gore, jer oni decenijama već pobeđuju na Rajcu, a i na drugim, slikčnim, takmičenjima, pošto je rajačka Kosidba jedinstvena, čak i u svetskim razmerama.

 

Međutim, Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, sa samo 18 godina najmlađi je pobednik ove privredno-turističke manifestacije. Drugo mesto među 22 takmičara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, pripalo je Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada, višestrukom pobedniku na ranijim kosidbama, treći je Radoš Kotlaja iz Pljevalja.

 

Doći na Rajac u dane kosidbe, i biti učesnik može svako ili gotovo svako. Ulaznica je – narodna nošnja koja otvara vrata revijalne kosidbe, gde se ne kosi na brzinu, oktos, već je to pokazna vežba mobe – zajedništva u glavnom letnjem seoskom poslu, od koga je zavisila zimska ishrana stoke, i dobrobit porodice. Gde su kosači, "izgubljeni" u vremenu, tu su vodonoše, a ručkonoše su već razastrle vezene stolnjake po pokošenoj travi, a na njima – i slano, i slatko, i mrsno i posno, i mesno i vegetarijansko, mada stare domaćice nisu znale šta je to.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Kosidba je, tradicionalno, prve nedelje po Petrovdanu, ove godine je 16.jul bio glavni dan. Odavno je rajačka kosidba postala međunarodna turistička manifestacija, kosili su ovde, nisu vodu nosili, i Holanđani, i Rusi, i Šveđani, i Norvežani, svi Balkanci, prijavio se pre koju godinu i jedan Kinez, inženjer iz Šangaja. Samo prijavio, ne i kosio, uplašio se ili veličine parcele koja mu je bila određena da pokosi ili, pre će biti, veličine leđa kosača sa kojima je trebalo da se takmiči.

 

Đidija ili kozbaša, isto je. Uvek se bira na kraju pokazne vežbe kosidbe, pa predvodi sledeću. I uvek bude izabran naročit i naočit kosač koji dobro peva, još bolje kosi, a ženama radost nosi. Ove godine naj, naj, naj kosač je Goran Marjanović (34) iz Ripnja, poreklom iz Bosanskog Petrovca. On će sledeće godine biti domaćin na Rajcu.

 

Zna se da su se na Rajcu kosači prvi put nadmetali 1892.godine, kada je bio i prvi narodni vašar, koji se održavao svih narednih godina, evo već vek i četvrt.

 

Nije Kosidba bila samo svetkovina u slavu mobe. Ona je oduvek bila, i danas je, i susret i nadmetanje izvornih pevačkih i igračkih grupa, prilika za susrete domaćina, za ugovaranje poslova, za bistrenje politike, pa i koju svađu zbog toga. Na kosidbi i oko kosidbe upoznavali su se momci i devojke, ugovarale svadbe. I ljubavisanja!

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na Rajcu, koga su stari putopisci nazvali rajem na zemlji, uživa se i tokom godine. Klima je prijatna, čak lekovita, ima i druge prednosti ovaj regionalni park prirode koji je od 1963.godine pod zaštitom države.

 

 

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 6 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 51 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati 5 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...