Registracija Prijava preko FB
Radovi na vreljanskoj crkvi (foto: Dragan Belajac Džagi)
Radovi na vreljanskoj crkvi (foto: Dragan Belajac Džagi)
19.07.2017, 10:37

Nemanja Matić finansira obnovu crkve u Vrelu

č: | fb:

Zahvaljujući srpskom fudbalskom reprezentativcu i asu Čelsija Nemanji Matiću, crkva Prenosa moštiju oca Nikolaja u Vrelu zasijaće novim sjajem. Jedan od najboljih veznih igrača na svetu, rodom iz ovog sela, finansira kompletnu rekonstrukciju tornja, visokog 41 metar, sanaciju fasade hrama i uređenje porte. Radovi na tornju su u toku i kako objašnjava starešina vreljanske svetinje, protojerej Nebojša Milivojević, u pitanju je veliki poduhvat.

 

Radovi na vreljanskoj crkvi

Radovi na vreljanskoj crkvi (Foto: Dragan Belajac Džagi)

- Od 1963. godine, kada je toranj na hramu sagrađen, ništa na njemu nije rađeno, izuzev što je dva puta prefarban zaštitnom farbom i posle duže od pola veka došlo je vreme da se obnovi. Dotrajali poncikovani lim sa krova tornja se skida, a ispod njega se menja drvena konstrukcija, koja je takođe već dotrajala i potrulila. Nakon toga sledi oblaganje bakrenim limom, a u planu je i postavljanje satova na tornju, jer su postojeći samo njihova imitacija. Iskoristićemo postavljenu skelu i posle radova na tornju osvežiti fasadu hrama.

Očekujemo da se tokom avgusta pokrije crkveni toranj, stavi bakar i sredi fasada. Naš Nemanja Matić finansira ne samo te radove, već i ostale koje smo planirali u toku godine, kao što je zamena dela stare ograde oko crkvene porte i drugo što bude neophodno, kako bi vreljanski hram u novom sjaju sledeće godine proslavio veliki i lep jubilej – 170 godina postojanja - kaže protojerej Nebojša Milivojević o predviđenim radovima na jednoj od najstarijih i, svakako, najuređenijih crkava u tamnavskom namesništvu, za koju je Nemanja Matić svojevremeno jednom engleskom novinaru tvrdio da je lepša od londonskog Big Bena.

Sveštenik Nebojša Milivojević

Sveštenik Nebojša Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Osim proslavljenog fudbalera, poniklog na lokalnim poljanama, koji i u danima najveće slave ne zaboravlja zavičaj, obnovu vreljanskog hrama pomažu i vernici.

 

- Svetinja je izuzetno stara i, bez obzira što je seoska crkva, lepo je uređena i očuvana. Stalno se održava zahvaljujući i meštanima Brezovice, Vrela i Takova, tri sela koja sačinjavaju ovu crkvenu opštinu i koji su 170 godina vodili brigu o njoj. Ona je, pre svega, sagrađena tolika kolika jeste, oslikana unutra, osvetljena, ima elektrificirana zvona, porta je uređena i uvek se u njoj nešto lepo dešavalo i radilo. Nastaviće se i dalje, uz Božju i pomoć dobrih ljudi kao što su Nemanja Matić i naši parohijani. Svi oni učestvuju u obnovi, da li putem pomoći majstorima, da li sa obrocima i posluženjem za njih ili novčanim prilozima - naglašava starešina hrama u Vrelu.

Radovi na vreljanskoj crkvi

Radovi na vreljanskoj crkvi (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Crkva Prenosa moštiju oca Nikolaja podignuta je u periodu od 1844. do1848. i predstavlja monumentalno zdanje u gotsko - romanskom stilu. Arhitekturom, raskošnim ikonostasom, koji je 1898. godine oslikao umetnik Lazar Krdžalić iz Valjeva, freskopisom i mozaicima spada u red najlepših sakralnim građevina ne samo na području Arhijerejskog namesništva Tamnave, već i valjevske eparhije.

Aktuelno

Vladan Lukić  (foto: Đorđe Đoković)
80 godina valjevske vojne fabrike Pre 13 sati 43 minuta

U godini jubileja rekordan izvoz "Krušika"

Valjevski "Krušik" obeležava osam decenija postojanja i uspešnog poslovanja. Danas se valjevska vojna fabrika može pohvaliti izvozom od 109 miliona dolara, osvajanjem novih proizvodni programa,...  · 2 komentara

Pobednici muške kategorije (foto: Divčibare Ski Resort)
Na ski stazi Crni vrh na Divčibarama 22.02.2019

Održana trka za Udruženje "Rodi se na lepom mestu"

Na prvom revijalnom slalomu humanitarnog karaktera za "Udruženje Rodi se na lepom mestu", koji je održan danas na Divčibarama, prikupljeno je 121 000 dinara. Učestvovalo je 39 skijaša, koji su tako...

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe  Đoković)
Treći protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" 22.02.2019

"Patriotizam je ostati u ovoj zemlji"

"Moramo šetati i to ne samo protiv ove vlasti, nego i protiv sledeće i svake vlasti koja se drzne da zloupotrebi ovu državu, jer to je naša država i moraju da znaju da mi njih plaćamo", poručio je...  · 9 komentara

Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
Oglašena prodaja 22.02.2019

Radio Valjevo opet na prodaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Radio Valjevo metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je 795.582 dinara. Prvi put...