Osvajanje tisine (foto: Jovan Stokić)
Osvajanje tisine (foto: Jovan Stokić)
29.07.2017, 07:03

Osvajanje tišine u Čučugama

č: | fb:

"Zen selo: Osvajanje tišine" naziv je muzičko-poetske večeri koju su u Čučugama zajednički priredili ubska Muzička škola "Petar Stojanović" i Udruženje "Dunav art" iz Velikog Gradišta. 

 

Na prvom kulturnom događaju ove vrste u jednom selu ubske opštine brojna publika je imala priliku da čuje prvoklasan program, koji je održan pod otvorenim nebom Čučuga.

 

Tu su goleme zalihe tišine, koja čeka da se muzikom i stihovima ozvuči. I osvoji. Učinili su to vrsni solo pevači Marijana Radosavljević, Teuta Aslani Đurđević i Svetozar Vujić izvodeći pesme Srboljuba Mitića, Julijane Marjanović, Zvezdane Krstić i Novice Stokića, na čiju je liriku muziku komponovao Vladimir Đenader.

 

Stihove pomenutih poeta čitali su Vladimir Milosavljević, potom pesnikinja Sanja Kuzmanović, koja je recitovala i tri svoje najnovije pesme (Osvajanje tišine 1,2 i 3), dok je Stokić govorio svoje pesme .

 

Vokalnim solistima, muzičku pratnju su na klaviru i violončelu pružale mlade i talentovane Dalida Grmuša i Aleksandra Bengin, koje su imali i solo tačke. Grmuša je odvirala dve autorske kompozicije za klavir  ("Sloboda" i "Kad vetar govori sloboda"), a Bengin izvela Đenaderovu "Jednu lepu melodiju za violončelo".

 

Ređale su se, tako i dopunjavale, nadahnute kompozicije sa probranim poetskim delima, jer, kao što reče Viktor Igo: "Muzika izražava sve ono što se ne može izraziti rečima, a ne sme ostati neizrečeno".

Učesnici programa

Učesnici programa (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Najzaslužniji za privilegiju što je selo Čučuge bilo domaćin jednom prvorazrednom kulturnom događaju je Vladimir Đenader, kompozitor, pijanista i direktor ubske Muzičke škole "Petar Stojanović".

 

- Ideja je bila da napravimo jedno umetničko veče, ali van oficijelnih mesta, kao što su koncertne sale, biblioteke, škole i slični prostori. Čučuge je tako privlačno mesto po čistoći vazduha i svom miru, zbog čega smo i program nazvali "Osvajanje tišine". Ovde je, zaista, odmor za duši telo - kaže Đenader o motivima za organizovanje muzičko –poetske večeri u Čučugama. Ono je, u neku ruku, i njegovo autorsko veče, pošto okosnicu programa čine stihovi na koje je Đenader komponovao muziku.

 

Među njima, nalaze se i dve pesme Novice Stokića - "Pečalbar" i "Vođa", od kojih je druga premijerno izvedena u Čučugama. Pesnik iz Velikog Gradišta kaže da mu ni malo nije bilo teško da iz Braničeva dođe u tamnavu, kako bi učestvovao u programu, ističući da mu je velika čast što je Đenader napisao muziku i na stihove dve njegove pesme. 

 

Nakon ovog uspelog "umetničkog eksperimenta", možda i nekim drugim selima ubske opštine treba dati priliku da ugoste sličan kulturni događaj. Većini njih tišine ne manjka.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 6 sati 46 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 13 sati 42 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 13 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara