Bambika (foto: Dragana Nedeljković)
Bambika (foto: Dragana Nedeljković)
01.08.2017, 07:04

Domaća Bambika

č: | fb:

Bračni par Stanojević iz ubskog sela Kožuar, pored domaćih životinja i kućnog ljubimca, pekinezerke Mici, ima i jednog neobičnog stanovnika u svom domaćinstvu. Radi se o lanetu po imenu Bambika, koje su Danica i Zoran udomili prošle godine u ovo vreme, kada je bilo tek rođeno mladunče. Od tada je Bambika član porodice Stanojević i njihova najveća ljubimica. A spojila ih je nesreća.

 

- Kada sam pre godinu dana kosio livadu ispred kose je iskočilo nešto i kmeknulo. Stao sam odmah sa traktorom i video malo lane. Odmaklo se jedno metar, dva i stalo. Niti smem da siđem da vidim šta je sa njim, možda je mnogo isečeno, a ne mogu ga ostaviti tako na milost i nemilost divljačima niti da ga donesem kući, jer šta ću sa njim, ako ne mogu da ga spasem. Međutim, ono ustane i pomeri se dva, tri metra.

Kad sam video da lane ide, ja sav radostan siđem sa traktora i uhvatim ga. Tri papčića na tri nogice su mu bila rasečena, a četvrta nogica nije bila povrđena. Čekao sam da se pojavi njegova majka, ali pošto je nigde nije bilo, doneo sam ga kući. Kad ga je Danica videla, obradovala se sačuvaj bože. Bilo je manje od jagnjeta i po mojoj proceni ne starije od petnaestak dana - priseća se Zoran Stanojević trenutka kada je slučajno povredio malenu životinju, koja je njemu i njegovoj supruzi Danici donela veliku radost, ali i neprestanu brigu i obaveze. Dali su joj ime Bambi, međutim vremenom, kako je rasla, "prekrstili" su je u Bambiku.

Zoran Stanojević sa pekinezerkom Mici

Zoran Stanojević sa pekinezerkom Mici (Foto: Dragana Nedeljković)

 

U naredna četiri meseca, Danica se potpuno posvetila negovanju bespomoćnog košutinog mladunčeta i vidanju njegovih rana. Neprestano je nad njim bdela i othranila ga je i odgajila uz mnogo truda i požrtvovanja.

 

- Dosta sam se namučila dok je nisam spasila, dok sam je previjala i hranila, ali to je bila moja dužnost da je prihvatim i pomognem joj. Kupovali smo zavoje, jod i prašak za zarastanje rana, a ja sam imala kantarionovo ulje. To sam joj svakodnevno stavljala na povređene papke, ali najgore je bilo što kada ja to zavežem i previjem, ona nedugo potom izađe iz kuće na travu i sve to pospada, povredi nogice i pođe krv. Ja opet peri, briši, maži, previjaj, premeštaj je sa jednog na drugo mesto da bi joj bilo što udobnije i tako sam je odgajila.

Na flašicu sam je othranila. Nisam smela da joj dajem mnogo mleka, nego sve pomalo, na svakih 15, 20 minuta. Samo li me ujutru vidi ili čuje, počinje da kmeči. Ja odmah idem prvo njoj da podgrevam mleko, da nju prvo nahranim. Pošto mi ne držimo rogatu stoku, komšije su nam davale mleko. Nije znala ni vodu da pije, pa sam je dugo i pojila na flašicu. Sada sam zadovoljna i srećna što je ostala živa, što se oporavila, ojačala, porasla, što je zdrava i što je sa nama - priča brižna Danica o teškoćama i izazovima sa kojima se suočavala tokom lečenja malenog laneta.

 

Dodaje da kada je Bambika počela da jede i drugu hranu (travu, detelinu kukuruz, zob, ječam, jarmu), svoju ljubimicu "navadila" je na jabuke, smoki, štapiće, čokoladu i bombone. 

Danica Stanojević

Danica Stanojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Iako zalečene povrede na papcima ostavile su posledice. Lane hramlje i "trapavo" hoda na vitkim, nesigurnim mogama. To mu, međutim, ne smeta da Danicu prati u stopu.

 

- Dok sedim u kući, ona leži na prostirci ispod stola, pošto sada neće da leži na krevetu kao kad je bila mladunče. Glavicu mi stavi na noge, pa se mazi, a kad je dosadi, ona siđe. Ali, samo li ja ustanem, ona odmah skače i za mnom. Ja u špajz, ona za mnom, pođem u drugu kuću, Bambika za mnom, uz stepenice, ja krenem dole u dvorište, da nahranim svinje, ona dođe do kapije i pišti dok se ne vratim. Gde god da krenem, za petama mi je. Ona je živo biće kao i mi, oseća da je volim, pa mi uzvraća. Mnogo mi je privržena, a i ja njoj - ističe Danica. Sa osmehom kaže da im je lane promenilo život, da sa njim pričaju kao sa detetom.

 

Njen suprug potvrđuje, ali i dopunjuje priču o neobičnoj ljubavi.

- Tako se Bambika saživela sa Danom, da joj iz ruke sve živo jede. U kuću ulazi kad god hoće i ostaje dokle hoće, ponekad tu i prespava. Mi je stalno mazimo, tepamo joj i ugađamo. Ponosni smo na nju i volimo je kao člana porodice. Ali ne voli preterano društvo. Ako se pojavi nepoznata osoba, odmah se negde skloni i tada i od nas ponekad beži, dok gosti ne odu - priča Zoran.

 

U Zoranove reči i sami smo se uverili. Bambika se od mog kolege Dragana Belajca Džagija i mene najpre sakrila ispod stepeništa, a potom je, čim bismo je prišli na par metara, stalno izmicala, birajući nova skloništa u hladovini. Ne želeći da je dalje uznemiravamo i plašimo, odustali smo od zajedničkih fotografija sa njenim udomiteljima, ali i sa pekinezerkom Mici i terijerom Stanojevića, sa kojim se posebno sprijateljila. Prema Daninim rečima, lane se često igra sa njihovim terijerom i "tada se vrte, okreću, pa stave glavu uz glavu, maze se i ljube. Šta sve ne rade".

 

Bambika ne zna za drugi svet izvan doma Stanojevića u Kožuaru i cvetnog i lepo uređenjog dvorišta, gde je obrstila sve što se da obrstiti. Da bi njihovo dvorište, kako Zoran reče, "ponovo bilo najlepše u ubskoj opštini“, nedavno su jedan deo zatvorili i lane smestili u veliki, ograđeni prostor sa mnogo drveća i hladovine. Međutim, kapiju često ostavljaju otvorenu, a ukloniće je "čim prođe cveće i malo zahladni. Opet će ići kuda je išla, bez ograničenja".  

Bambika

Bambika (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Danica i Zoran i ne razmišljaju da lane vrate u njegovo prirodno stanište. Znaju da ovako nežna, pripitomljena i sa povređenim nogama, nije sposobna da u prirodi preživi i da bi brzo uginula ili postala lak plen za predatore. Smatraju da je najsigurnije da ostane pod njihovom zaštitom.

 

- Ona će uvek teško ići i ako je pustimo u prirodu, biće uništena. Ima i pasa lutalica, koji bi je odmah uhvatili, jer ona, jadna, ne bi znala i ne bi mogla da beži. Zašto da je pustim na milost i nemilost? A pošteno rečeno, ne bih mogla ni da je dam nikome. Kad bi je zatražili iz lovačkog udruženja, ne bih je dala, a nadam se da se to, za njeno dobro, neće ni desiti. Ja sam je odgajila i othranila, pružam je svu pažnju i brigu, ovde je na sigurno, pa neka je kod nas - konstatuje Danica.

 

Stnojevići imaju i jednu želju za svoju ljubimicu. Najviše bi voleli kada bi joj pronašli mužjaka, koga bi takođe udomili, pa da Bambika ima svoju lanad. U njihovom domu, a ponajpre srcima, ima mesta za sve.

Bambika

Bambika (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 53 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 30 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara