Spomen -obeležje stradalim Srbima  (foto: Dragana Nedeljković)
Spomen -obeležje stradalim Srbima (foto: Dragana Nedeljković)
04.08.2017, 15:20

Spomen-obeležje stradalim Srbima

č: | fb:

U Malom parku kod reke Ub u subotu u 11 časova biće otkriveno spomen -obeležje posvećeno svim stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije od 1991-1995. godine i služen parastos žrtvama i prognanima u akciji hrvatske vojske "Oluja".

 

Podizanje obeležja iniciralo je Udruženje Srba Krajišnika Ub, koje je osnovano početkom aprila. Predsednik Udruženja Ilija Branković kaže da je ideja o postavljanju ovog obeležja začeta odavno, a sada je realizovana zahvaljujući Komesarijatu za izbeglice i migracije, koje je obezbedilo deo sredstava, kao i pomoći brojnih Ubljana, koji su poklonili grđevinski materijal.    

 

Ilija Branković

Ilija Branković (Foto: Dragana Nedeljković)

Prema procenama, u opštini Ub trenutno ima oko hiljadu Srba Krajišnika, izbeglih zbog ratnih sukoba devedesetih. Branković ističe da se većina njih dobro snašla i uklopila u novu sredinu, te da ih je domaće stanovništvo lepo prihvatilo. Mnogi su u Tamnavi pronašli svoj novi dom i zavičaj. 

 

- Ali, ne smemo zaboraviti ni svoje poreklo i svoje korene. Zbog toga smo i osnovali Udruženje, čiji je glavni cilj, pored unapređenja života prognanih i izbeglih Srba Krajišnika, aktivan rad na afirmaciji i očuvanju našeg kulturnog nasleđa. Udruženje su osnovali mladi ljudi i puni smo entuzijazma i želje da to i ostvarimo - navodi tridesetogodišnji Ilija Branković.

 

Prema njegovim rečima, namera im je da osnuju kulturno-umetničko društvo, koje bi negovalo krajišku izvornu igru i pesmu, kao i da organizuju zajednička druženja i manifestacije, kako bi predstavili i promovisali kulturu i tradiciju rodnog kraja. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 20 sati 31 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 23 sati 8 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara