Registracija Prijava preko FB
Zgrada Opštine Ljig (foto: Mira Kojić)
Zgrada Opštine Ljig (foto: Mira Kojić)
10.08.2017, 09:55

Savet za strateški razvoj opštine nepotreban?

č: | fb:

Opštinsko veće, na nedavno održanoj sednici, usvojilo je predlog o razrešenju članova Saveta za strateški razvoj opštine Ljig.

 

Savet je osnovan na sednici Skupštine opštine Ljig u februaru 2014. godine. Nakon toga održana je samo konstitutivna sednica. Od osam grupa pri Savetu, od prvog dana radila je jedino Grupa za prostorno planiranje i ruralni razvoj. U takvoj situaciji, ova grupa preuzela je neke poslove drugih koje nisu radile, pošto je imala stručnih članova.

 

U cilju informisanja javnosti o svom radu, grupa je aktivirala sajt http://ljig.org koji ima tri tematska dela. Aktivirano je i nekoliko stranica na Fejsbuku.

 

Ukidanjem Saveta za strateški razvoj na sledećoj sednici SO Ljig, prestaće formalno sa radom i Grupa za prostorno planiranje i ruralni razvoj. Pošto je ta grupa jedina poštovala odluku o osnivanju (radili su intenzivno preko 40 meseci), kažu da će poštovati i odluku o ukidanju. "Do tada ćemo se baviti samo tehničkim pitanjima jer treba preurediti sajt i fejsbuk stranice pošto iza tih sadržaja više neće biti Opština Ljig", kažu iz ove grupe.

 

I dodaju: "Na radost građana nećemo prestati sa radom, samo što više nećemo biti pod pokroviteljstvom opštine. Uskoro ćemo smisliti način kako da zajedno radimo sa građanima na pitanjima budućnosti opštine. Moguće je da osnujemo novo udruženje građana, ponovo osnujemo nekada uspešno Društvo istraživača Ljig ili da budemo društvena akcija na Internetu".

 

Opštini je danas potrebniji Savet za spas opštine Ljig nego Savet za strateško planiranje pošto Ljig deli samo sedam pozicija od grupe devastiranih opština u Srbiji.

 

Savet je imao kancelariju u Domu kulture (nezavršenoj zgradi koja se gradi od 1999.godine), koja je zatvorena, da bi se uselila privatna televizija.

 

Savet za strateško planiranje uradio je veliki broj dokumenata koje nijedan organ u opštini do sada nije razmatrao. Sva dokumenta su objavljena na Internetu, a radi se o istraživačkim radovima, statističkim analizama, stručnim tekstovima, analizama planskih dokumenata usvojenih u opštini, digitalnim kartama, grafikonima, što može biti važno za buduće planere. To je i vredna bibliotečko-informaciona građa o Ljigu i ljiškoj opštini, odnosno veoma je značajna sa stanovišta zavičajnosti.

 

Članovi Opštinskog veća nisu ni upoznati sa radom Saveta za strateško planiranje, odnosno sa dokumentima koji su javno dostupni i od koristi maturantima i studentima u izradi radova, a digli su ruke za njegovo ukidanje. Da li će i odbornici postupiti isto, ostaje da se vidi, sednica će biti 16. avgusta.

 

 

 

Aktuelno

Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
Naplata biorazgradivih kesa od četvrtka Pre 4 sati 53 minuta

Od svake "Europrom" kese deo novca ide u donacije

Biorazgradive ljubičaste kese koje se dobijaju na kasama "Europroma" naplaćivaće se od četvrtka dva dinara po komadu. Europrom i DTL od svake prodate kese izdvajaće 0,2 dinara za donacije....

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 6 sati 52 minuta

Daj mi oči jedan krug

"Svaki čovek drži granice vlastitog vidnog polja granicama sveta", Šopenhauer.   Vidimo da smo slepci, priznati nećemo nikada. Uz pomoć prijatelja stigli smo do bezizlazne situacije....

Sinđelićeva ka Knez Mihajlovoj (foto: Đorđe Đoković)
Redakcijski foto-blog Pre 19 sati 12 minuta

Obilna kiša i olujni vetar u pojedinim delovima grada

Nevreme praćeno pljuskom i olujnim vetrom koji je 26 minuta duvao 13 metara u sekundi zahvatilo je danas oko 16.30 časova pojedine delove Valjeva i okolinu.   Kako nam je rečeno, u centru...