Registracija Prijava preko FB
Zgrada Opštine Ljig (foto: Mira Kojić)
Zgrada Opštine Ljig (foto: Mira Kojić)
10.08.2017, 09:55

Savet za strateški razvoj opštine nepotreban?

č: | fb:

Opštinsko veće, na nedavno održanoj sednici, usvojilo je predlog o razrešenju članova Saveta za strateški razvoj opštine Ljig.

 

Savet je osnovan na sednici Skupštine opštine Ljig u februaru 2014. godine. Nakon toga održana je samo konstitutivna sednica. Od osam grupa pri Savetu, od prvog dana radila je jedino Grupa za prostorno planiranje i ruralni razvoj. U takvoj situaciji, ova grupa preuzela je neke poslove drugih koje nisu radile, pošto je imala stručnih članova.

 

U cilju informisanja javnosti o svom radu, grupa je aktivirala sajt http://ljig.org koji ima tri tematska dela. Aktivirano je i nekoliko stranica na Fejsbuku.

 

Ukidanjem Saveta za strateški razvoj na sledećoj sednici SO Ljig, prestaće formalno sa radom i Grupa za prostorno planiranje i ruralni razvoj. Pošto je ta grupa jedina poštovala odluku o osnivanju (radili su intenzivno preko 40 meseci), kažu da će poštovati i odluku o ukidanju. "Do tada ćemo se baviti samo tehničkim pitanjima jer treba preurediti sajt i fejsbuk stranice pošto iza tih sadržaja više neće biti Opština Ljig", kažu iz ove grupe.

 

I dodaju: "Na radost građana nećemo prestati sa radom, samo što više nećemo biti pod pokroviteljstvom opštine. Uskoro ćemo smisliti način kako da zajedno radimo sa građanima na pitanjima budućnosti opštine. Moguće je da osnujemo novo udruženje građana, ponovo osnujemo nekada uspešno Društvo istraživača Ljig ili da budemo društvena akcija na Internetu".

 

Opštini je danas potrebniji Savet za spas opštine Ljig nego Savet za strateško planiranje pošto Ljig deli samo sedam pozicija od grupe devastiranih opština u Srbiji.

 

Savet je imao kancelariju u Domu kulture (nezavršenoj zgradi koja se gradi od 1999.godine), koja je zatvorena, da bi se uselila privatna televizija.

 

Savet za strateško planiranje uradio je veliki broj dokumenata koje nijedan organ u opštini do sada nije razmatrao. Sva dokumenta su objavljena na Internetu, a radi se o istraživačkim radovima, statističkim analizama, stručnim tekstovima, analizama planskih dokumenata usvojenih u opštini, digitalnim kartama, grafikonima, što može biti važno za buduće planere. To je i vredna bibliotečko-informaciona građa o Ljigu i ljiškoj opštini, odnosno veoma je značajna sa stanovišta zavičajnosti.

 

Članovi Opštinskog veća nisu ni upoznati sa radom Saveta za strateško planiranje, odnosno sa dokumentima koji su javno dostupni i od koristi maturantima i studentima u izradi radova, a digli su ruke za njegovo ukidanje. Da li će i odbornici postupiti isto, ostaje da se vidi, sednica će biti 16. avgusta.

 

 

 

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 9 sati 52 minuta

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 24 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici  (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 30 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 22 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar