Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
11.08.2017, 12:03

Prazni se Lajkovačka hladnjača

č: | fb:

Hladnjači "Fruvela" u Lajkovcu naloženo je da ukolni preko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje, potvrdio je danas Kolubarskim.rs Milan Mihailović iz Sektora za vanredne situacije valjevskog MUP-a.

 

Povod za to je bilo curenje amonijaka pre tri dana na jednom od dotrajalih ventila, koje su radnici na održavanju zamenili, a vatrogasci su "situaciju držali pod kontrolom".

 

Nadležni uveravaju kako je situacija pod kontrolom i da nema razloga za bojazan od ekološkog akcidenta pri ovako visokim dnevnim temperaturama bez obzira na to što je odložen proces istakanja, za koji je angažovana specijalizovana firma, "iz proceduralnih razloga".

 

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, sa kojima SO Lajkovac ima ugovor,, na dva mesta mere kolicinu prisustnog amonijaka u životnoj sredini, a rezultati poazuju da ga nema slobodnog u vazduhu.

 

Hladnjača je zbog višemilionskog duga bez struje od decembra prošle godine, u komorama odavno nema uskladištene robe. Svi radnici, osim radnika na mašinskom održavanju, napustili su posao. Porezi i doprinosi isplaćeni su radnicima do kraja 2016. godine, a u 2017-toj isplata nije bilo. Velika su dugovanja i za zaostale zarade radnicima.

 

Kako u hladnjači mesecimčma nema struje administracija je izmeštena u poslovni prostor u centru Lajkovca. Za prodaju prezadužene hladnjače, koju je prošlog meseca oglasila Pireus banka, nije bio zainteresovanih pa ce biti oglašena nova prodaja.

 

Ovo nije prvi put da u lajkovačkoj hladnjači curi amonijak i da se, s obzirom na lokaciju u samoj varoši i blizinu pruge Beograd - Bar mora urgentno reagovati tim pre što zastarela tehnologija "nema nikakvu perspektivu". Ta "crna tačka" će brzo biti uklonjena", kaže Mihailović.

 

Hladnjača je pogignuta u sastavu nekadašnje ZZ Lajkovac dok ju je vodio sada pokojni Dragan Markovic, blizak saradnik Slobodana Miloševica, zajedno sa mlekarom, farmom za tov junadi, silosom za pšenicu i ostalim objektima u proizvodnom lancu "od njive do trpeze".

 

Zbog prezaduženosti ceo sistem je propao posle petooktobarskih promena 2000. godine, pa su pojedine celine poput mlekare i hladnjače privatizovane.

Mlekaru je kupila Vindija iz Varaždina i ona posle modernizacije radi zahvaljujući i dobroj sirovinskoj bazi iz brojnih seoskih farmi krava, dok se hladnjača bavila poslovima uslužnog hlađenja voća i povrća za druge firme bez ozbiljnije saradnje sa seljacima.

 

Beza posla je ostalo dosta stalnih i sezonskih radnika, od kojih pojedinci sada kažu kako je "velika šteta što se lajkovačka hladnjača nije na vreme našla u pravim rukama".

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Dan druženja sa policijom (foto: Đorđe Đoković)
Promocija policije u osnovnoj školi Pre 10 sati

"Dan druženja sa policijom"

Valjevska policija je, u saradnji sa Školskom upravom Valjevo, organizovala "Dan druženja sa policijom" za učenike i roditelje, u školskom dvorištu OŠ "Nada Purić". Osnovci su bili vrlo...

Izložba Sanje Ribić Milivojević  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević Pre 12 sati 32 minuta

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna...

Laboratorija u bolnici  (foto: Đorđe Đoković)
Četiri meseca pacijenti ispaštaju Pre 16 sati 38 minuta

Rekonstrukcija laboratorije u Domu zdravlja pod velom tajne

Već skoro četiri meseca građani Valjeva su prinuđeni da laboratorijske analize umesto u Domu zdravlja rade u Opštoj bolnici, gde se čeka i po nekoliko časova zbog velikog broja pacijenata. Svi sa...

Čišćenje snega (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Manje od mesec dana pred početak zimske sezone Pre 13 sati 30 minuta

Nije uspeo tender za zimsko održavanje ulica i puteva

Manje od mesec dana pred početak sezone zimskog održavanje ulica i puteva nije izabrano preduzeće koje će čistiti sneg jer, kako je rečeno Kolubarskim.rs, "javna nabavka nije uspela".  · 1 komentar