Registracija Prijava preko FB
Lajkovac
Lajkovac
11.08.2017, 12:03

Prazni se Lajkovačka hladnjača

č: | fb:

Hladnjači "Fruvela" u Lajkovcu naloženo je da ukolni preko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje, potvrdio je danas Kolubarskim.rs Milan Mihailović iz Sektora za vanredne situacije valjevskog MUP-a.

 

Povod za to je bilo curenje amonijaka pre tri dana na jednom od dotrajalih ventila, koje su radnici na održavanju zamenili, a vatrogasci su "situaciju držali pod kontrolom".

 

Nadležni uveravaju kako je situacija pod kontrolom i da nema razloga za bojazan od ekološkog akcidenta pri ovako visokim dnevnim temperaturama bez obzira na to što je odložen proces istakanja, za koji je angažovana specijalizovana firma, "iz proceduralnih razloga".

 

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, sa kojima SO Lajkovac ima ugovor,, na dva mesta mere kolicinu prisustnog amonijaka u životnoj sredini, a rezultati poazuju da ga nema slobodnog u vazduhu.

 

Hladnjača je zbog višemilionskog duga bez struje od decembra prošle godine, u komorama odavno nema uskladištene robe. Svi radnici, osim radnika na mašinskom održavanju, napustili su posao. Porezi i doprinosi isplaćeni su radnicima do kraja 2016. godine, a u 2017-toj isplata nije bilo. Velika su dugovanja i za zaostale zarade radnicima.

 

Kako u hladnjači mesecimčma nema struje administracija je izmeštena u poslovni prostor u centru Lajkovca. Za prodaju prezadužene hladnjače, koju je prošlog meseca oglasila Pireus banka, nije bio zainteresovanih pa ce biti oglašena nova prodaja.

 

Ovo nije prvi put da u lajkovačkoj hladnjači curi amonijak i da se, s obzirom na lokaciju u samoj varoši i blizinu pruge Beograd - Bar mora urgentno reagovati tim pre što zastarela tehnologija "nema nikakvu perspektivu". Ta "crna tačka" će brzo biti uklonjena", kaže Mihailović.

 

Hladnjača je pogignuta u sastavu nekadašnje ZZ Lajkovac dok ju je vodio sada pokojni Dragan Markovic, blizak saradnik Slobodana Miloševica, zajedno sa mlekarom, farmom za tov junadi, silosom za pšenicu i ostalim objektima u proizvodnom lancu "od njive do trpeze".

 

Zbog prezaduženosti ceo sistem je propao posle petooktobarskih promena 2000. godine, pa su pojedine celine poput mlekare i hladnjače privatizovane.

Mlekaru je kupila Vindija iz Varaždina i ona posle modernizacije radi zahvaljujući i dobroj sirovinskoj bazi iz brojnih seoskih farmi krava, dok se hladnjača bavila poslovima uslužnog hlađenja voća i povrća za druge firme bez ozbiljnije saradnje sa seljacima.

 

Beza posla je ostalo dosta stalnih i sezonskih radnika, od kojih pojedinci sada kažu kako je "velika šteta što se lajkovačka hladnjača nije na vreme našla u pravim rukama".

Aktuelno

Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
Naplata biorazgradivih kesa od četvrtka Pre 4 sati 57 minuta

Od svake "Europrom" kese deo novca ide u donacije

Biorazgradive ljubičaste kese koje se dobijaju na kasama "Europroma" naplaćivaće se od četvrtka dva dinara po komadu. Europrom i DTL od svake prodate kese izdvajaće 0,2 dinara za donacije....

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 6 sati 56 minuta

Daj mi oči jedan krug

"Svaki čovek drži granice vlastitog vidnog polja granicama sveta", Šopenhauer.   Vidimo da smo slepci, priznati nećemo nikada. Uz pomoć prijatelja stigli smo do bezizlazne situacije....

Sinđelićeva ka Knez Mihajlovoj (foto: Đorđe Đoković)
Redakcijski foto-blog Pre 19 sati 16 minuta

Obilna kiša i olujni vetar u pojedinim delovima grada

Nevreme praćeno pljuskom i olujnim vetrom koji je 26 minuta duvao 13 metara u sekundi zahvatilo je danas oko 16.30 časova pojedine delove Valjeva i okolinu.   Kako nam je rečeno, u centru...