Lajkovac
Lajkovac
13.08.2017, 11:42

Sprečen ekološki akcident

č: | fb:
z lajkovačke hladnjače "Fruvela" istočeno je oko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje o trošku njenog vlasnika, a po nalogu Odeljenja za vanredne situacije u Valjevu, saopšteno je danas.
 
 
Kako je Kolubarskim.rs danas rekao Milan Mihailović iz tog Odeljenja, na taj način "sprečena je eventualna tehničko-tehnološka nesreća (akcident) i ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine u naseljenom mestu Lajkovac". Dodao je kako su veliku pomoć pružili EPS i Opština Lajkovac.
 
 
Prema našim saznanjima, EPS je uključio struju, koja je zbog višemesečnih dugova bila isključena, kako bi istakanje amonijaka, koje je obavila firma specijalizovana za te poslove, moglo da se obavi.
 
 
Opštinska uprava je pružila neophodnu pomoć u ovakvim situacijama, a angažovala je i stručnjake Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, koji su stalnim merenjem nivoa amonijaka u vazduhu kontrolisali kvalitet životne sredine posle otkazivanja jednog ventila na dotrajalim instalacijama zbog čega je amonijak počeo da curi.
 
 
Lajkovačka hladnjača je bila deo nekadašnje ZZ Lajkovac, a posle raspada tog sistema uslovljenog dugovima svih njenih delova (mlekara, farma za tov junadi, silos za žito...), prodata je i privatizovana. Dotrajala oprema i instalacije ućinile su svoje, pa je nedavni pokušaj prodaje po zahtevu Pireus banke propao.
 
 
Ostali su dugovi, neisplaćene plate zaposlenima za 2017. godinu, koji su, osim radnika na održavanju, ostali bez posla. Sada će opet biti raspisan oglas za prodaju, a procene stručnjaka su da će se teško naći kupac s obzirom na zastarelu i prevaziđenu tehnologiju.
 
Ovo nije bio prvi problem sa amonijakom u Lajkovačkoj hladanjači, a još veći su svojevremeno bili i sa hladnjačom u Srbijanki iz Valjeva.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 10 sati 29 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 7 sati 38 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 10 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara