Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
Darko Glišić (foto: Đorđe Đoković)
16.07.2014, 08:52

Sanacija isključivo novcem iz donacija

č: | fb:

U opštini Ub u saniranje posledica nakon katastrofalnih poplava i pomoć ugroženima krenuli su još pre dva meseca ili odmah nakon poplava, ne čekajući ni usvajanje Zakona o otklanjanju posledica poplava niti trošeći novac iz budžeta. Najpre je valjalo pomoći poljoprivrednicima, onima koji se bave stočarstvom i povrtarstvom, koji su pretrpeli najveću štetu. Prvi zadatak bio je zanavljanje stočnog fonda, jer veliki broj ljudi živi od stočarstva. Predsednik opštine Ub Darko Glišić kaže da se nakon sagledavanja štete odmah krenuilo u sanaciju oštećenih objekata i obezbeđivanje pomoći za najugroženije.

- Jedan od načina bio je apel za pomoć koji smo upitili fondacijama, kao i animiranje potencijalnih donatora i prikupljanje novčanih sredstava. Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Kine već je isporučeno pet junica, a danas će biti donirano još pet, što je značajna pomoć za ovdašnje stočare. Ministarstvo poljoprivrede je takođe obećalo pomoć u nedostajućoj stoci, tako da će do kraja nedelje našim poljoprivredn biti isporučene svinje, ovace i koze. Tim ljudima vraćamo ono što je bio njihov izvor egzistencije – kaže Glišić.

Darko Glišić govori za Kolubarske.rs

Darko Glišić govori za Kolubarske.rs (Foto: Đorđe Đoković)

Pomoć je bila neohodna i onima čije su kuće oštećene, a najbrojniji su žitelji Liso Polja i Brgula. U 1507 objekata na teritoriji opštine Ub je ušla voda, ali nisu svi oštećeni u toj meri da se u njima ne može živeti ili da zahtevaju sanaciju. Planirana je izgradnja 12 novih objekata, dok će šest kuća biti temeljno rekonstruisano. Zahvaljujući Fondaciji „Dragica Nikolić” već su izgrađene tri kuće za porodice Gavrić i Marković iz Brgula i porodicu Nikolić iz Liso Polja, koje će se do kraja nedelje useliti u svoje nove domove. Na useljenje će, prema najavama, doći predsednik Republike Tomislav Nikolić. Pored izgradnje novih kuća, radi se i rekonstrukcija još tri kuće koje su značajno oštećene kao i sanacija desetak manje oštećenih objekata. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja jula, tako da će pre jeseni svi stambeni objekti biti sanirani, a izgradnja novih završena. Pored pomoći iz Kine, domaćih fondacija i donatora, u Ub stiže i pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

-  Al Dahra iz UAE bi trebalo da do kraja meseca počne izgradnju devet stambenih objeka u koje će biti useljeni oni čije kuće nije moguće rekonstruisati, pre svega jer su nekvalitetno rađene tako da je voda od tridesetak centimetara napravila totalnu štetu. Zahvaljujući inostranim donacijama obezbedili smo 50 specijalnih sušilica koje izvlače vlagu iz zidova, tako da ćemo spasiti objekte koji nemaju druga oštećenja osim vlage, a takvih je najviše – kaže predsednik Uba.

Fondacija „Ana i Vlade Divac” sa sedam miliona dinara finansira rekonstrukciju ubskog Vrtića koji će do 1. septembra biti završen i otvoren za mališane. Ukupna šteta na ovom objektu je deset miliona dinara.

Darko Glišić

Darko Glišić (Foto: Đorđe Đoković)

Šteta na putnoj infrastrukturi je oko 90 milioma dinara. U toku su radovi na sanaciji puta Ub-Pambukovica u dužini od pet kilometara i to sredstvima Opštine i Rudarskog basena Kolubara. Država će finansirati radove na deonici puta Ub-Obrenovac u dužini od 15 kilometara.

- Očekujemo da država finansira i radove na ostalim regionalnim putevima u opštini Ub koji su oštećeni u majskim poplavama, dok ćemo sopstvenim sredstvima sanirati lokalne pluteve - kaže Darko Glišić.

Sanacija isključivo novcem iz donacija

Za protekla dva meseca, od majskih poplava, u sanaciju objekata i zanavljanje stočnog fonda ni dinar nije uzet iz opštinske kase.

- Novac je obezbeđen iz donacija, kako bi bili brži od vremena i iskoristili letnje mesece za građevinske radove, ali i pomogli onima koji žive od stočarstva i poljoprivrede. Naravno imamo i namenski račun opštine na koji je uplaćeno oko 16 miliona dinara, ali tim novcem ćemo finansirati sve ono što nismo uspeli donacijama. Plan nam je da početkom septembra napravimo presek onoga što smo uradili i onoga što nam je još preostalo i da za te radove utrošimo novac sa namenskog računa. Nakon toga, narodski re;eno, zatvaramo radnju, jer nećemo da ova obnova od poplava traje dvadeset godina, kao obnova od zemljotresa. Realno je da svi poslovi, bilo da finansira opština ili država budu završeni do kraja godine ili najkasnije do proleća sledeće godine-poručuje Glišić.

Da bi donatori i fondacije došli morate ih tražiti i zvati. Sami doći neće.

- Niko vam neće doći na noge sa pitanjem - da li vama treba pomoć. Sve ovo vreme, nakon poplava, mi tražimo i zovemo i u kontaktu smo sa brojnim fondacijama. Mi smo saznali da Fondacija „Ana i Vlade Divac” sve svoje aktivnosti vode preko Ministarstva za omladinu i sport. Stupili smo u kontakt sa ministrom sporta Vanjom Udovičićem, dostavili fotografije oštećenog Vrtića, poslali naš zahtev i predračun radova i zamolili ga da nas preporuči Fondaciji Divac, što je on i učinio –  kaže predsednik opštine Ub Darko Glišić

Mnoge poznate ličnosti su novčanim uplatama pomogle obnovu Uba. Među prvim donatorima bio je Miroslav Ilić, Amadeus bend, Nemanja Matić je snimio spot i organizovao humanitarne utakmice...

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 17 sati 5 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 14 sati 15 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara