Sednica SO LJig (foto: Miroslava Kojić)
Sednica SO LJig (foto: Miroslava Kojić)
21.08.2017, 08:59

Odbornici bez članske karte "protiv" bibliotekara

č: | fb:

Kako zakon nalaže, tri meseca posle sedme, dođe na red osma sednica  Skupštine opštine Ljig. Opet po zakonu, na predlog Opštinskog veća, nađoše se na dnevnom redu tačke veoma značajne za budućnost ove opštine, i neke čisto formalne, da se odrade.

 

Tako, na dnevni red kao dopuna stiže i Plan detaljne regulacije 3, koji izregulisa samo jedan deo ulice Hadži Ruvimove, sa desne strane, do Cvetanovaca i  autoputa,  leva strana ostade van plana. Na javnoj raspravi, održanoj pre nešto više od mesec dana, bili su uglavnom zainteresovani privatnici  i radnici lokalne uprave. Radi se o budućoj proizvodnoj zoni u blizini autoputa, a da li će posle opremanja građevinskih parcela biti privučeni domaći i strani investitori, pokazaće vreme.

 

Opštinska većina (SNS, SPS i Ljajićevi odbornici) ukinula je Savez za strateški razvoj opštine Ljig bez obrazloženja, ne shvatajući da polako ukudaju i stolice na kojima sede, pošto sve analize stručnjaka, zasnovane na podacima državnih organa, pokazuju da Ljig tone, što u diskusiji, povodom druge tačke dnevnog reda priznade i Veselin Šiljegović, šef odborničke grupe SNS, jedini diskuntant vlasti na sednici koja je trajala nešto više od 2,5 sata.

 

Većina složno glasa

Većina složno glasa (Foto: Miroslava Kojić)

O višku zaposlenih u samoj opštini, ustanovama i javnim preduzećima vladajuća  grupacija nije se oglašavala na sednici, osim dizanja ruku za smanjenje broja zaposlenih u biblioteci. Teško da su odborici upoznati sa aktivnostima  jedine ustanove kulture u Ljigu, članova biblioteke među njima nema, a izveštaje o radu i programe ne čitaju. Da čitaju, i da su čitali, odbornici bi znali da biblioteka ima potrebu za novim, obrazovanim ljudima, jer biblioteka pre 40 godina i biblioteka krajem druge decenije 21.veka nisu iste ustanove, osim po nazivu.

 

Za direktora Turističke organizacije Ljig, posle sprovedenog javnog konkursa, izabran je Vladimir Ivanović, do pre nekoliko godina takođe na čelu TO Ljig.

 

Gradimir Filipović je po ko zna koji put  v.d. ljiškog komunalnog preduzeća, a uskoro će biti raspisan i konkurs za čelnog čoveka Komunalca, uslov je visoko obrazovanje, koje Filipović do sada nije imao. Da li će na konkursu on priložiti diplomu fakulteta ili će neko drugi biti imenovan, saznaćemo za nekoliko meseci.

 

Što se tiče punjenja budžeta i trošenja istog, stvari ne stoje nimalo dobro. Od nerealno planiranih 551 miliona, za prvih šest meseci izvršenje budžeta je samo 174 miliona, odnosno 31,7 %. Simptomatična su neka izdvajanja već godinama, i nezavisno od toga ko je na vlasti. Za sport najviše, za poljoprivredu, osim na papiru, veoma malo. Zdravlje, umesto za bude na prvom mestu po brizi lokalne vlasti, je na poslednjem. Od tri miliona dinara, u prvih šest meseci potrošeno je nešto više od četvrtine budžetom opredeljenih sredstava. Zato, ima za informisanje, čak tri miliona, ali u Ljigu informisanja gotovo da nema. Mlađi ponešto saznaju preko društvenih mreža, postoji nešto što se zove Ljig info, ljudi koji bi da gledaju vesti iz Ljiga na televiziji, ne mogu, pošto tv programa nema u stvarnosti. Ima ga u ugovoru opštine i TV Telemark, a to je tema za neku drugu priliku.  

 

Ima u Ljigu, što drugde, moguće, nema. Odbornica radi u matičnoj službi u opštini (bez licence, naravno), a vodi se u Sportskom društvu?! To traje godinama, i nikom ništa. Sportskog društva nema u odluci o višku zaposlenih, a zna se da tamo ima zaposlenih, plus ova odbornica. Zato, u ustanovi koja mora da postoji (a koju bi vlast, da može, najradije ukinula) nađoše višak iako ta ustanova ima minimum zaposlenih u dve biblioteke (za odrasle korisnike i dečju). Koga interesuje kultura, na ceni su samo asfalt i kamioni!

 

Napisa jednom zavičajni pisac Milovan Danojlić da je ceo svet Ljig. Čini se da je danas priličnije napisati da je Ljig mimo sveta. U mnogo čemu, ponajviše u odnosu prema brizi za budućnost opštine, i mladim, obrazovanim ljudima koji sve češće koriste kartu u jednom pravcu.

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 13 sati 46 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 9 sati 11 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...