Registracija Prijava preko FB
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
22.08.2017, 11:10

Koncertna turneja po Italiji

č: | fb:

Ubska mlada i darovita violinistkinja Aleksandra Latinović upravo se vratila sa jednomesečne letnje turneje po Italiji, gde je kao koncert majstor Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope imala 11 nastupa. Svi koncerti u sklopu turneje održani su na otvorenom i prema Aleksandrinim rečima bili su veoma dobro posećeni i još bolje primljeni od strane publike u Rimu, Napulju, Kremoni, Kazerti i drugim gradovima širom Italije.

 

"Atmosfera na koncertima, koji su trajali dva sata, uvek je bila lepa i publika nas je podržavala, što nam je mnogo značilo. Zbog proba pred svaki nastup i putovanja, nismo imali mnogo slobodnog vremena, ali smo ipak uspeli da obiđemo najveće znamenitosti gradova u kojima smo nastupali. Bilo je naporno, ali i veoma lepo iskustvo obići celu Italiju, nastupati i družiti se sa mladim muzičarima iz mnogih evropskih zemalja, među kojima sam stekla i dosta novih prijatelja. Zbližili smo se, podržavali i hrabrili jedne druge, tako da sam ponela samo lepe uspomene sa ove turneje", sabira utiske sa putovanja Aleksandra Latinović.

 

Sa Simfonijskim evropskim omladinskim orkestrom, sastavljenim od 85 najboljih muzičara starog kontinenta između 11 i 18 godina, Aleksandra je bila i na zimskoj turneji po Italiji, Austriji i Sloveniji, nakon što je, kao i sada, položila audiciju. Na obe turneje bila je koncert majstor, a to mesto dobila je na preporuku priznatog dirigenta Igora Koreti–Kureta, osnivača ovog uglednog međunarodnog orkestra. Maestro je pozvao Aleksandru da pohađa i njegov master klas, koji će držati od 27. avgusta do 3. septembra u Austriji, tako da se sprema za novo putovanje kako bi nastavila svoje muzičko usavršavanje.

 

Simfonijski orkestar mladih muzicara

Simfonijski orkestar mladih muzicara (Foto: Iz privatnog albuma)

Aleksandra je, inače, završila prvi razred Srednje muzičke škole "Davorin Jenko" u Beogradu sa odličnim uspehom i nekoliko osvojenih vrednih priznanja na takmičenjima. Posebno izdvaja Međunarodni festival gudača u Sremskoj Miitrovici i internacionalno takmičenje “Gianluca Campochiaro”na Siciliji, gde je bila laureat, kao i takmičenje "Andrea Postachini" u italijanskom gradu Fermo, gde se u veoma jakoj konkurenciji izborila za peto mesto.

 

Prethodno, Aleksandra Latinović je bila najuspešniji i najbolji đak u četiri decenije dugoj istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović". U svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima i festivalima u Srbiji i inostranstvu. Od 2014. članice je Beogradske dečije filharmonije. Ubraja se u vanserijske talente i najperspektivnije mlade muzičare.

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Košarkaška utakmica (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Košarkaška liga Srbije (KLS) Pre 8 sati 20 minuta

Metalac lako sa Zemuncima

Utakmicu 6. kola KLS, igranu večeras u Hali sportova, Metalac je protiv Mladosti dobio lakše od očekivanja sa 85:66 (19:14,17:14, 27:18, 22:20). Pobeda je mogla biti u uverljivija da u poslednja...

Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Ovog vikenda Pre 15 sati 52 minuta

Karavan igre u Valjevu

Karavan igre, koji je početkom septembra krenuo iz Niša, stigao je i u Valjevu. Cilj projekta je da kroz umetničke, kreativne i edukativne programe promoviše umetničku igru.

Istraživači sade drveće na Mejinoj ćesmi (foto: Đorđe Đoković)
Još jedna akcija Pre 17 sati 15 minuta

Na Mejinoj česmi istraživači zasadili drveće

Nakon što su pre sedam meseci uredili zapuštenu i zakorovljenu Mejinu česmu, članovi Društva istraživača "Vladimir Mandić Manda" su nastavili sa uređenjem tog prostora uz reku Gradac. Ovaj put su...

Košarkaška utakmica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Sportski vikend Pre 19 sati 44 minuta

Derbi do derbija

Ovaj sportski vikend obiluje događanjima u odbojci, košarci, vaterpolu, rukometu, fudbalu... Na programu je nekoliko derbi mečeva, a klubovi zaslužuju pohvalu za elementarno usaglašavanje termina...