Registracija Prijava preko FB
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
22.08.2017, 11:10

Koncertna turneja po Italiji

č: | fb:

Ubska mlada i darovita violinistkinja Aleksandra Latinović upravo se vratila sa jednomesečne letnje turneje po Italiji, gde je kao koncert majstor Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope imala 11 nastupa. Svi koncerti u sklopu turneje održani su na otvorenom i prema Aleksandrinim rečima bili su veoma dobro posećeni i još bolje primljeni od strane publike u Rimu, Napulju, Kremoni, Kazerti i drugim gradovima širom Italije.

 

"Atmosfera na koncertima, koji su trajali dva sata, uvek je bila lepa i publika nas je podržavala, što nam je mnogo značilo. Zbog proba pred svaki nastup i putovanja, nismo imali mnogo slobodnog vremena, ali smo ipak uspeli da obiđemo najveće znamenitosti gradova u kojima smo nastupali. Bilo je naporno, ali i veoma lepo iskustvo obići celu Italiju, nastupati i družiti se sa mladim muzičarima iz mnogih evropskih zemalja, među kojima sam stekla i dosta novih prijatelja. Zbližili smo se, podržavali i hrabrili jedne druge, tako da sam ponela samo lepe uspomene sa ove turneje", sabira utiske sa putovanja Aleksandra Latinović.

 

Sa Simfonijskim evropskim omladinskim orkestrom, sastavljenim od 85 najboljih muzičara starog kontinenta između 11 i 18 godina, Aleksandra je bila i na zimskoj turneji po Italiji, Austriji i Sloveniji, nakon što je, kao i sada, položila audiciju. Na obe turneje bila je koncert majstor, a to mesto dobila je na preporuku priznatog dirigenta Igora Koreti–Kureta, osnivača ovog uglednog međunarodnog orkestra. Maestro je pozvao Aleksandru da pohađa i njegov master klas, koji će držati od 27. avgusta do 3. septembra u Austriji, tako da se sprema za novo putovanje kako bi nastavila svoje muzičko usavršavanje.

 

Simfonijski orkestar mladih muzicara

Simfonijski orkestar mladih muzicara (Foto: Iz privatnog albuma)

Aleksandra je, inače, završila prvi razred Srednje muzičke škole "Davorin Jenko" u Beogradu sa odličnim uspehom i nekoliko osvojenih vrednih priznanja na takmičenjima. Posebno izdvaja Međunarodni festival gudača u Sremskoj Miitrovici i internacionalno takmičenje “Gianluca Campochiaro”na Siciliji, gde je bila laureat, kao i takmičenje "Andrea Postachini" u italijanskom gradu Fermo, gde se u veoma jakoj konkurenciji izborila za peto mesto.

 

Prethodno, Aleksandra Latinović je bila najuspešniji i najbolji đak u četiri decenije dugoj istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović". U svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima i festivalima u Srbiji i inostranstvu. Od 2014. članice je Beogradske dečije filharmonije. Ubraja se u vanserijske talente i najperspektivnije mlade muzičare.

Aktuelno

Europrom torba (foto: Đorđe Đoković)
Naplata biorazgradivih kesa od četvrtka Pre 4 sati 57 minuta

Od svake "Europrom" kese deo novca ide u donacije

Biorazgradive ljubičaste kese koje se dobijaju na kasama "Europroma" naplaćivaće se od četvrtka dva dinara po komadu. Europrom i DTL od svake prodate kese izdvajaće 0,2 dinara za donacije....

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 6 sati 56 minuta

Daj mi oči jedan krug

"Svaki čovek drži granice vlastitog vidnog polja granicama sveta", Šopenhauer.   Vidimo da smo slepci, priznati nećemo nikada. Uz pomoć prijatelja stigli smo do bezizlazne situacije....

Sinđelićeva ka Knez Mihajlovoj (foto: Đorđe Đoković)
Redakcijski foto-blog Pre 19 sati 16 minuta

Obilna kiša i olujni vetar u pojedinim delovima grada

Nevreme praćeno pljuskom i olujnim vetrom koji je 26 minuta duvao 13 metara u sekundi zahvatilo je danas oko 16.30 časova pojedine delove Valjeva i okolinu.   Kako nam je rečeno, u centru...