Registracija Prijava preko FB
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
Sa italijanske turneje (foto: Iz privatnog albuma)
22.08.2017, 11:10

Koncertna turneja po Italiji

č: | fb:

Ubska mlada i darovita violinistkinja Aleksandra Latinović upravo se vratila sa jednomesečne letnje turneje po Italiji, gde je kao koncert majstor Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope imala 11 nastupa. Svi koncerti u sklopu turneje održani su na otvorenom i prema Aleksandrinim rečima bili su veoma dobro posećeni i još bolje primljeni od strane publike u Rimu, Napulju, Kremoni, Kazerti i drugim gradovima širom Italije.

 

"Atmosfera na koncertima, koji su trajali dva sata, uvek je bila lepa i publika nas je podržavala, što nam je mnogo značilo. Zbog proba pred svaki nastup i putovanja, nismo imali mnogo slobodnog vremena, ali smo ipak uspeli da obiđemo najveće znamenitosti gradova u kojima smo nastupali. Bilo je naporno, ali i veoma lepo iskustvo obići celu Italiju, nastupati i družiti se sa mladim muzičarima iz mnogih evropskih zemalja, među kojima sam stekla i dosta novih prijatelja. Zbližili smo se, podržavali i hrabrili jedne druge, tako da sam ponela samo lepe uspomene sa ove turneje", sabira utiske sa putovanja Aleksandra Latinović.

 

Sa Simfonijskim evropskim omladinskim orkestrom, sastavljenim od 85 najboljih muzičara starog kontinenta između 11 i 18 godina, Aleksandra je bila i na zimskoj turneji po Italiji, Austriji i Sloveniji, nakon što je, kao i sada, položila audiciju. Na obe turneje bila je koncert majstor, a to mesto dobila je na preporuku priznatog dirigenta Igora Koreti–Kureta, osnivača ovog uglednog međunarodnog orkestra. Maestro je pozvao Aleksandru da pohađa i njegov master klas, koji će držati od 27. avgusta do 3. septembra u Austriji, tako da se sprema za novo putovanje kako bi nastavila svoje muzičko usavršavanje.

 

Simfonijski orkestar mladih muzicara

Simfonijski orkestar mladih muzicara (Foto: Iz privatnog albuma)

Aleksandra je, inače, završila prvi razred Srednje muzičke škole "Davorin Jenko" u Beogradu sa odličnim uspehom i nekoliko osvojenih vrednih priznanja na takmičenjima. Posebno izdvaja Međunarodni festival gudača u Sremskoj Miitrovici i internacionalno takmičenje “Gianluca Campochiaro”na Siciliji, gde je bila laureat, kao i takmičenje "Andrea Postachini" u italijanskom gradu Fermo, gde se u veoma jakoj konkurenciji izborila za peto mesto.

 

Prethodno, Aleksandra Latinović je bila najuspešniji i najbolji đak u četiri decenije dugoj istoriji ubske Škole za osnovno muzičko obrazovanje "Petar Stojanović". U svojoj bogatoj kolekciji ima više od 50 prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima i festivalima u Srbiji i inostranstvu. Od 2014. članice je Beogradske dečije filharmonije. Ubraja se u vanserijske talente i najperspektivnije mlade muzičare.

Vaše mišljenje je važno

Morate biti registrovani da biste imali mogućnost komentarisanja tesktova i slanja direktnih poruka uredništvu. Molimo prijavite se ili kreirajte besplatan nalog.

Aktuelno

Akumulacija Stubo Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Jedina planirana investicija vodosnabdevanje Pre 1 sati 11 minuta

U republičkom budžetu pare za "Kolubaru", ali ne i za put M-4

U budžetu Republike Srbije za 2018. godinu opredeljeno je 140 miliona dinara za JP "Kolubara" i to je sav novac koji je u republičkom budžetu planiran za Valjevo u ovoj godini. Nisu planirana...

Ssveće za Olivera Ivanovića  (foto: Đorđe Đoković)
U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg Pre 13 sati 56 minuta

Zapalili sveće za Olivera Ivanovića

Ubijenom lideru Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću večeras je u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu služen parastos. Okupili su se predstavnici nekoliko...

Kalendar Valjevske pivare (foto: Đorđe Đoković)
Promovisan kalendar za 2018. godinu Pre 20 sati 10 minuta

"Okom ljubitelja Valjevskog piva"

Fotografije ljubitelja Valjevskog piva sa najrazličitijih mesta i sa raznih krajeva sveta, koje su slali Valjevskoj pivari, ukrašavaju ovogodišnji kalendar Valjevske pivare. "Okom ljubitelja...

Projekcija filma Druga strana svega (foto: ĐorđeĐoković)
U prepunom Bioskopu 85 Pre 1 dan 1 sati

Bravo za dokumentarni film "Druga strana svega"

Dokumentarni film "Druga strana svega", autorke Mile Turajlić prikazan je sinoć u Bioskopu 85. Tokom dve projekcije sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, dodate su i pomoćne stolice zbog...