Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
Aleksandar Vučić (foto: Đorđe Đoković)
26.08.2017, 06:50

Vučić: Na redu je ulaganje u Podrinje

č: | fb:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 12. Sajam šljiva u Osečini i najavio da je sledeći deo Srbije kojim će se Država posebno baviti upravo Podrinjski kraj – Azbukovica, Rađevina i Podgorina.

 

- Mnogo novca smo uložili u jug Srbije, i još ćemo, ali sledeći deo Srbije kojim ćemo se posebno baviti jeste Podrinje. Tu smo zaostali u poslednjim decenijama, nismo ulagali dovoljno, zato ćemo sada ponovo da radi "Krišik plastika", uskoro možete da očekujete i drugačiji odnos i drugačiji status, da više ljudi bude zaposleno. Radimo na dovođenju onih koji bi da se bave preradom prehrambenih proizvoda. Nekada je Pecka bila pravo malo čudo za celu Srbiju, kao i Valjevo. Uložićemo 1,5 miliona evra u izgradnju lokalnih saobraćajnica, a put do Pecke biće završen do juna 2018. godine – obećao je Aleksandar Vučić.

 

U Podgorini se godišnje proizvede 20 miliona kilograma sirove šljive, a Osečina je sa milion stabala najveći proizvođač sušene šljive u Srbiji.

 

- Polovina srpskog izvoza suve šljive je upravo iz Osečine, i zato hvala proizvođačima koji ne samo da brinu o sebi nego brinu i o našoj Srbiji. Zato će i država sve više ulagati u ovaj kraj tako da ćete osetiti boljitak i bićete sigurni u budućnost vaše dece - poručio je predsednik Srbije otvarajući Sajam šljiva.

 

Aleksandar Vučić na Sajmu šljiva

Aleksandar Vučić na Sajmu šljiva (Foto: Đorđe Đoković)

U obilasku štandova u Sportskom centru Osečina, gde je šljivu i proizvode od tog voća predstavilo više od 200 izlagača iz zemlje i regiona, Aleksandar Vučić je razgivarao sa proizvođačima. Među njima je i Beograđanin Saša Krstivojević, koji je ovogodišnji dvostruki dobitnik srebrne medalje za kvalitet rakije. Krstivojević je napustio glavni grad i posao u avioindustriji, i vratio se  na očevinu u selu Krčmar podno Divčibara, gde se bavi poljoprivredom. Pod šljivom ima dva hektara, a godišnje proizvede oko tonu rakije.

Saša Krstivojević

Saša Krstivojević (Foto: Kolubarske.rs)

 

Šljivari iz Podgorine su zadovoljni ovogodišnjim rodom i kvalitetom na koje, "srećom nisu uticali ni pozni mrazevi ni sušno leto". Naročito su zadovoljni otkupnom cenom koja je rekordna u odnosu ne nekoliko prethodnih godina, pa i decenija.

 

- Ne pamti se bolja godina kada je u pitanju cena, jer u poslednje dve decenije nije bila 40 dinara za kilogram kao sad, dok „požegača“ izlazi i na 50 dinara. Većina roda neće ići u sušare jer bi onda bili na na granici rentabilnosti, pošto je za kilogram sušene potrebno četiri kilograma sirove šljive. Nadam se da će otkupna cena za sušenu šljivu biti oko 2,5 evra za kilogram – kaže Milorad Marković i dodaje da će najveće količine šljive, već po tradiciji, "otići" u rakiju.

 

Na sajmu koji traje do nedelje, nagrađeni su i najveći izvoznici suve i sirove šljive – porodična firma "Tehno Božići" iz Šapca i kompanija "Jovanović voće" iz Osečine.

Nagrada za Tehno Božići

Nagrada za Tehno Božići (Foto: Đorđe Đoković)

Nagrada za Jovanović voć

Nagrada za Jovanović voć (Foto: Đorđe Đoković)

Organizatori su pripremili brojne programe, a ove godine u oba sajamska dana biće održani koncerti. Prve večeri manifestacije, sinoć je nastupio Dženan Lončarević, dok će večeras od 21 čas koncert održati Neverne bebe.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 8 sati 51 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 6 sati 1 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 8 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara