Sajam šljiva (foto: Đorđe Đoković)
Sajam šljiva (foto: Đorđe Đoković)
27.08.2017, 16:52

Pobednik Dragan Filipović iz Lopatnja

č: | fb:
Dodelom priznanja najboljima u Osečini je danas završen trodnevni 12. Sajam šljiva uz učešće oko 200 izlagača iz Srbije i zemalja okruženja. Najbolji izvoznici šljive u 2016. godini su "Tehno Božići" iz Šapca i "Jovanović voće" iz Osečine.
 
 
Najbolji proizvođač šljiva je Dragan Filipović iz sela Lopatanj. Drugo mesto podelili su Marko Janković iz Gornjg Crniljeva i Milan Ilić iz Lopatnja, a treće Milorad Marković iz Bratačića i Nenad Tešanović iz Ostružnja.
 
 
Najbolji pekmez od šljiva proizveo je Branko Ivanović, a džem Zlatomir Milovanović, takođe iz Gornjeg Crniljeva. Najbolje slatko od šljiva ukuvao je Živojin Pvlović iz Sirdije. Najbolji šljivani kolač "šljivko" pravi Dragan Milovanović iz Gornjeg Crniljeva.
 
 
Među proizvođačima voćnih rakija, po oceni stručnog žirija sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, najbolji su destilerija "Trivuleks" iz Leskovca za kajsijevaču, kruškovaču viljamovku, dunjevaču, lozovaču i travaricu, te "Plazinić" iz Čačka za jabukovaču, novosadski "Promont" za likere, a "Braća Tomašević" iz Prijepolja za rakiju od malina.
 
Destilerija "Trivuleks" iz Leskovca ima i najbolju rakiju šljivovicu. Među podgorskim proizvođačima rakije pobednik je Veličko Radivojević, ispred Darka Jovanovskog, takođe iz Osečine i Milojka Lazića iz Pecke.
 
 
Posebna priznanja dodeljena su udruženjima žena iz Brankovine kod Valjeva i Loznice za prezentaciju starih običaja, kao i domaćicama iz podgorskih sela za pripremu jela na tradicionalni način.     
 
 
Najlepši štand na 12. Sajmu šljivaimao je Miodrag Jović iz Gornjeg Crniljeva, dok je posebno proiznanje za uanpređenje te manifestacije dobio Milenko Đurđević iz Sela Osečine. Najbolji zdravičari bili su Jelena Bradonjić iz Osečine, Velibor Marjanović iz Valjeva, Svetlana Đokić iz Kruševca i Milenka Raičević iz Valjeva.
 
 
U Podgorini, koja ima oko miliona stabala šljive, godišnje se izveze oko 50 odsto tog voća iz Srbije. Rusija je i dalje najveći interesent za suvu šljivu, dok se zapadno tržište ove godine ponovo interesuje za sečenu svežu šljivu.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 7 sati 45 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 55 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 7 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara