Ubljani u Slavonskom brodu (foto: Iz privatnog albuma)
Ubljani u Slavonskom brodu (foto: Iz privatnog albuma)
12.09.2017, 17:12

Ubskom pozorištu četiri nagrade

č: | fb:

Sa predstavom "Portret" Zorana Mijaljevića, ubsko Pozorište "Raša Plaović" pobednik je upravo završenog 10. Festivala amaterskih kazališta (FAK), koji je održan u Slavonskom Brodu. 

 

Osim što je jednoglasnom odlukom stručnog žirija "Portret" proglašen najboljom predstavom u celini, u konkurenciji sedam ostvarenja pozorišnih trupa iz Hrvatske, BiH i Srbije, Ubljanima su dodeljena još tri najznačajnija festivalska priznanja. Aleksandru Tadiću pripala je nagrada za najbolju režiju, Mirjani Simić za najbolju žensku ulogu, za izvedbu Stevke, a Voji Raoniću za najbolju sporednu mušku ulogu, za tumačenje Žućana u tom komadu.  

Mirjana Simić i Milan Marković

Mirjana Simić i Milan Marković (Foto: MR SBplus)

 

Jubilarni, deseti brodski festival, održan pod sloganom "FAK ten, winners again", okupio je izvođače pobedničkih predstava u prethodnih devet izdanja, a za mesto među najboljima Pozorište "Raša Plaović" se "kvalifikovalo" pre četiri godine, kada je sa ovom predstavom osvojilo nagrade u četiri iste kategorije kao i sada. Jedina razlika je što je tada, na šestom FAK-u, "Portret" dobio nagradu za najbolju predstavu u celini po izboru publike, a ove godine po oceni stručnog žirija.

 

Kada su posle četiri godine, ovog septembra ponovo zaigrali na FAK-u, svojom nadahnutom i zrelom igrom Brđane su još jednom oduševili glumci Pozorišta "Raša Plaović": Mirjana Simić, Milan Marković , Voja Raonić Vladimir Tadić, Dragana Janković i Uroš Alimpijević. 

Aleksandar Tadić

Aleksandar Tadić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

"Nisam mogao da verujem kada sam čuo tolike ovacije posle naše predstave", ne krije zadovoljstvo Aleksandar Tadić, koji pored režije potpisuje i adaptaciju, scenografiju i izbor muzike za predstavu "Portret".

 

- Od sedam dosadašnjih pobednika FAK-a, koliko se ove godine takmičilo na festivalu, jedino smo se mi pojavili sa starom predstavom, koju je tamošnja pozorišna publika ponovo prihvatila sa oduševljenjem. Stalno pričamo sa koliko poštovanja i uvažavanja nas dočekuju i sa koliko respekta se odnose prema našem pozorištu. Do sada smo četiri puta učestvovali na FAK-u, na dva smo pobedili, na jednom smo dobili glumačku nagradu sa predstavom "Urnebesna tragedija", dok smo jednom učestvovali u revijalnom delu sa predstavom "Kamen za pod glavu". Mi se kod njih osećamo kao kod svoje kuće, ljudi nas na ulici prepoznaju iako Slavonski brod ima oko sto hiljada stanovnika. Stvarno smo se kvalitetom dokazali pred njihovom publikom - kaže Tadić koji je, zajedno sa ansamblom, prisustvovao svečanosti proglašenja pobednika jubilarnog FAK-a u Kazališno koncertnoj dvorani u Slavonskom Brodu, gde su među nagrađenima najbrojniji bili ubski pozorišni amateri.

Tadić, Raonić i Marković

Tadić, Raonić i Marković (Foto: MR SBplus)

 

Stručni žiri, u sastavu Robert Raponja, reditelj i profesor na Umetničkoj akademiji u Osijeku (predsednik), Katica Šubarić, magistar pozorišne umetnosti, prof. Darija Mataić Agičić, zamenica upravnika Gradske biblioteke i dramski umetnici Luka Stilinović i Matej Safunđić imali su težak zadatak odabrati najbolje od najboljih, pa su se po prvi put ove godine odlučili i za nominacije. 

 

"Velika je stvar dobiti četiri nagrade od žirija u takvom sastavu, koji je sve nagrade dodelio jednoglasno", ukazuje doajen ubskog pozorišnog amaterizma Aleksandar Tadić.

 

Na ovogodišnjem FAK-u, pored Pozorišta "Raša Plaović", kao jedinog učesnika iz Srbije, u takmičarskom delu nastupili su Hrvatsko amatersko kazalište Travnik, Gradsko amatersko kazalište Županja, Dramksa skupina "Babe" iz Slunja, Bjelovarsko kazalište, Gradsko kazalište mladih Vitez, kao i domaćin festivala, Satiričko kazalište mladih Slavonski Brod.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 22 sati 30 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara