Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
Otvaranje izložbe (foto: Dragana Nedeljković)
22.09.2017, 16:55

Izložba "Povratak" Svetozara Markovića

č: | fb:

Jesenja izlagačka sezona galerije "Sveti Luka" otpočela je izložbom slika "Povratak" Svetozara Markovića (1955), kojom se ovaj rođeni Ubljanin sa švajcarskim pasošem prvi put samostalno predstavlja široj javnosti.

 

Živeo je i u Beogradu, Valjevu, gde je kao metalostrugar radio u "Krušiku", kratko i u Libiji, da bi trbuhom za kruhom početkom devedestih stigao u prelepi gradić Jona na Ciriškom jezeru, gde je ostao 23 godine. U zemlji skijanja, satova i čokolade, na nagovor ćerki Marijane i Jelene počeo je ozbiljnije da se bavi slikarstvom 2000. godine, kada je prvi put u ruke uzeo četkicu i boje. Pre toga, od rane mladosti, samo je pokušavao olovkom ili grafitom da prenese svoje vizije na platno.

Izložba Povratak

Izložba Povratak (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Kao član Udruženja srpskih slikara Švajcarske "Uroš Predić" učestvovao je na više kolektivnih izložbi. Neke od njih su bile u ciriškim galerijama Art (2003) i Hotitingen, gde je uzastopno izlagao od 2002. do 2007. godine, potom u galeriji Bleiche u mestu Wald (2005), kao i u poznatoj galeriji Alttstadhale u gradu Zug (2006),…

 

Osim što slika, piše i pesme i jedan je od osnivača Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Poeziju je objavljivao u zbornicima "Zaveštanja", "Savremenici u  rasejanju" i "Garavi sokak".

 

Energičan i nemirnog duha, Marković je uz sve to pronalazio vremena i za rad u našim klubovima i udruženjima, pa se u novoj domovini vrlo brzo uključio u organizovanje društvenog i kulturnog života zemljaka. Kao potpredsednik Srpskog kulturnog društva  u Cirihu organizovao je gostovanja pozorišnih predstava, književnih večeri, tribina i predavanja poznatih Srba iz matice.

 

U Srbiju i svoju voljenu varoš Ub vratio se 2013. godine sa suprugom Smiljanom.

 

Ub kao inspiracija i nadahnuće

 

Na izložbi "Povratak" Svtozar Marković je sugrađanima predstavio većinu dela iz svog stvaralačkog opusa, a u pitanju je tridesetak akrilika i ulja na platnu, nastalih u periodu od deceniju i po.

 

U prisustvu velikog broja posetilaca, izložbu je otvorio ubski slikar i arhitekta Ratibor Vukojičić rekavši da je Marković čovek raznovrsnih interesovanja i delanja, nadareni umetnik, slikar bujnog temperamenta i izvanredan kolorista.

 

Svetozar Marković

Svetozar Marković (Foto: Dragana Nedeljković)

- Raznovrsnost tema, od urbanih motiva, mrtvih priroda, aktova, nadrealnih i apstraktnih kompozicija koje plene svežinom čiste boje, kao i svežinom ideja, koje ovaj slikar veoma uspešno transponuje na platno, zadivljuje posmatrača. Za divljenje je i Markovićeva rafiniranost u obradi, kojom nadoknađuje malu nesigurnost u crtežu i perspektivi. Boraveći u inostranstvu, nije bio u prilici da se ozbiljnije pozabavi slikarstvom, ali i ovaj, po obimu ne tako mali opus, legitimiše umetnika u najboljem svetlu -  ukazao je Vukojičić.

 

Obraćajući se prisutnima, Svetozar Marković je rekao da mu je u slikarstvu i peoeziji Ub bio nepresušna inspiracijai nadahnuće.

 

- Sebe ne smatram slikarom, već čovekom koji voli slikarstvo i sve što sam radio, radio sam za svoju dušu. Nisam se nadao da će doći vreme da izlažem u ubskoj galeriji. Čast mi je i veoma drago što su se moje slike našle ovde, gde su mnogi emninentni slikari izlagali. Dok sam živeo u inostranstvu, Ub je za mene bio inspiracija i nadahnuće na mnogo načina. Mi Ubljani smo, na neki način, posebno vezani za Ub, zato nije ni čudo što Ub ima toliko umetnika, književnika, slikara i  fudbalera, naravno. Tako mala sredina, a tako mnogo ljudi koji vole i bave se umetnošću. Zbog toga I ovaj naziv izložbe, jer se odnosi na povratak rodnom i voljenom Ubu, najlepšoj varoši u Srbiji. Nadam se da će biti i povratak slikarstvu, pošto sam poslednjih nekoliko godina napravio pauzu i nisam slikao - rekao je Svetozar Marković na otvaranju svoje prve samostalne izložbe slika "Povratak".

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Dragana Nedeljković)

Na veliko zadovoljstvo prisutnih, Marković je pokazao i drugu stranu svoje umetničke ličnosti, jer se predstavio i kao pesnik. Njegove stihove govorio je glumac Voja Raonić, a na otvaranju su još govorili Radovan Puletić, direktor Ustanove za kulturu i sport i Vera Jelenić, urednik programa u Galeriji "Sveti Luka". 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 38 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 35 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara