Stara kruška (ilustracija) (foto: Dragana Nedeljković)
Stara kruška (ilustracija) (foto: Dragana Nedeljković)
28.09.2017, 09:09

Kruška od skoro 300 leta

č: | fb:

Na imanju Daničića u Rukladi jedno stablo kruške karamanke vekovima odoleva i prkosi vremenu. Prema porodičnom usmenom predanju, koje se prepričava i prenosi sa kolena na koleno, staro je između 250 i 300 godina. Glava kuće, Dragoslav nastavlja da prenosi predanje, jer veruje da je njegova kruška među najstarijim, ako ne i najstarija u ubskoj opštini.

 

- Po babinoj priči, koja je živela 99 godina, a umrla je 1970, njoj je njen otac rekao kada je bila mala da je kruška tada imala od 150 do 200 godina. Znači, iz 18. veka. Baba je pričala da njen otac nije dozvoljavao da se deca i ljudi penju na krušku, zato što je stara i krta. Ja vama prenosim ono što sam čuo. I nama baba, kada smo bili deca, nije dala da se penjemo na nju, plašeći se da neće izdržati teret i da će grane pući. Ispod njene krošnje su logorovale vojske, i kraljeva i Titova, putnici namernicu su svraćali da sa nje uberu plod. To je čuvena karamanka, veoma stara sorta, najslađa i najbolja kruška - tvrdi Dragoslav Daničić iz zaseoka Rajski kraj u Rukladi.

 

Dragoslav Daničić

Dragoslav Daničić (Foto: Dragana Nedeljković)

Da karamanka nije džaba čak i u pesmi opevana dokaz je kruška na porodičnom imanju Daničića. Oskudne krošnje, visoko izraslo stablo uprkos starosti i dalje rađa. Ove godine obilno je donelo plodove.

 

- Nekad rodi malo manje, a nekada više, kao sada. One plodove koje možemo da dohvatimo sa zemlje, mi uberemo, one što su visoko mlatimo motkama. Nešto mi, ukućani pojedemo, nešto drugi narod, a nešto i propadne. Moji su ovog leta kuvali džem, jer njoj treba samo malo šećera i sve bude kako valja - ističe naš sagovornik.

 

Kaže da su pre desetak godina mnoge osušene grane popadale, dok se ostalo "drži".

- Kruška propada, kao i čovek, ali još uvek rađa. Sve u svemu, dobra je, ona se odaziva nama i mi smo dužni da je poštujemo i oglasimo da još postoji - smatra najstariji Daničić, čuvar porodičnog predanja i uspomena.  

Ovogodišnji rod

Ovogodišnji rod (Foto: Dragana Nedeljković)

 

A kako bi krušku sačuvao i od izumiranja, on je pre nekoliko godina karamanku nakalemio na staro stablo i na par mladih.

- Imam od nje podmladak u dvorištu, gde imam i druge sorte krušaka, potom jabuke, breskve,... Ove godine, zbog velike suše, sve je slabo rodilo, kao i šljive u voćnjaku. Ranije sam pekao rakiju šljivovicu, ali voćnjak izdaje, propada. Izlazi mu mandat, pošto je sađen 1981. godine, pa bi trebao da ga obnovimo - priča Dragoslav Daničić, "Kolubarin" penzioner, čestit domaćin i već četiri decenije kalemar. Sa ponosom kaže da je sebi i drugima nakalemio nekoliko hiljada voćaka.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 20 sati 6 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 20 sati 7 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara