Registracija Prijava preko FB
Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
Kosidba na Rajcu (arhiva) (foto: Dušan Jovanović)
18.07.2014, 08:40

42. Kosidba na Rajcu

č: | fb:

U Ljigu, Belanovici i na Rajcu danas počinje 42. Kosidba na Rajcu, jedna od najstarijih privredno-turističkih manifestacije, koja je 2007. godine proglašena najposećenijom turističkom priredbom u Srbiji.

Danas su najzanimljivija događanja priredba „Mesečina, a ja zovem prelo“ (20.00) o već pomalo zaboravljenim mobama u Šumadiji, koju je pripremila ljiška profesorka Dragica Jočović,  te koncert niške grupe Galija (21.00). Pre toga se, po tradiciji, otvara izložba poljoprivredne mehanizacije namenjene brdsko-planinskom području (18.00).

Subota je namenjena propratnim manifestacijama poput gljivarske izložbe i pripremanja jela u kotliću, izložbama ručnih radova i starih zanata, ali i posetama arheološkim lokalitetima u Dićima i Slavkovici, kao i manastiru u Moravcima.

Nedelja je centralni dan manifestacije. Program započinje u 11.00 sati defileom kosača, koje predvodi đidija Milija Nešić iz sela Slavkovica, i pesmom „Oj oblače, oj oblače, nemoj na kosače...“, himnom Kosidbe. U 12.00 je međunarodno ekipno takmičenje – Balkanski kup, u 12.30 revijalno takmičenje kosača, čiji će pobednik biti đidija (kozbaša) na Kosidbi 2015, uz ručak na travi, koje pripremaju članice ljiškog udruženja „Zlatne ruke“.

Kosidba na Rajcu

Kosidba na Rajcu (Foto: Dušan Jovanović)

Od 13.00 sati je međunarodno takmičenje za „Zlatnu kosu“, a pola sat docnije juniorsko međunarodno takmičenje za „Zlatni brus“. U 14.00 sati, beogradski glumac Tanasije Uzunović govori prigodne tekstove o stogodišnjici Velikog rata i Kolubarske bitke, dok će pukovnik Ljbomir Marković, predsednik Saveza udruženja potomaka ratnika 1912 – 1918. položiti venac na rajački spomenik „1.300 kaplara“ i otvoriti izložbu fotografija.

Do završnog koncerta Rade Manojlović u 20.00 sati, posetioci će moći da vide takmičenje u pripremanju jela od projinog brašna i heljde, koncert trubača „Etno art“ iz Koštunića i koncert folklora KUD „Nikola Tesla“ iy Obrenovca.

„Kosidba na Rajcu“ se svaki put, od davnina, održava „u nedelju po (verskom prazniku) Petrovdanu“. Organizatori su je ove godine pomerili za sedam dana kako bi trodnevni program realizovali bez „uplitanja“ Petrovdana, 12. jula, na koiji je, takođe tradicionalni, vašar u Ljigu.

Ulaznice za posetu 42. Kosidbi na Rajcu se ne naplaćuju, dok je cena na parkingu 350 dinara po vozilu.

Aktuelno

Vladan Lukić  (foto: Đorđe Đoković)
80 godina valjevske vojne fabrike Pre 13 sati 46 minuta

U godini jubileja rekordan izvoz "Krušika"

Valjevski "Krušik" obeležava osam decenija postojanja i uspešnog poslovanja. Danas se valjevska vojna fabrika može pohvaliti izvozom od 109 miliona dolara, osvajanjem novih proizvodni programa,...  · 2 komentara

Pobednici muške kategorije (foto: Divčibare Ski Resort)
Na ski stazi Crni vrh na Divčibarama 22.02.2019

Održana trka za Udruženje "Rodi se na lepom mestu"

Na prvom revijalnom slalomu humanitarnog karaktera za "Udruženje Rodi se na lepom mestu", koji je održan danas na Divčibarama, prikupljeno je 121 000 dinara. Učestvovalo je 39 skijaša, koji su tako...

Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona (foto: Đorđe  Đoković)
Treći protest "Valjevo bez straha - #1 od 5 miliona" 22.02.2019

"Patriotizam je ostati u ovoj zemlji"

"Moramo šetati i to ne samo protiv ove vlasti, nego i protiv sledeće i svake vlasti koja se drzne da zloupotrebi ovu državu, jer to je naša država i moraju da znaju da mi njih plaćamo", poručio je...  · 9 komentara

Antene na zgradi Grada (foto: Đorđe Đoković)
Oglašena prodaja 22.02.2019

Radio Valjevo opet na prodaju

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Radio Valjevo metodom neposredne pogodbe uz javno prikupljanje ponuda, a procenjena vrednost preduzeća je 795.582 dinara. Prvi put...