Registracija Prijava preko FB
Novi prevoznik (foto: Miroslava Kojić)
Novi prevoznik (foto: Miroslava Kojić)
11.10.2017, 13:15

Autobusom od Ljiga do Valjeva

č: | fb:

Prvog oktobra prošle godine obustavljen je autobuski saobraćaj između Ljiga i Valjeva, pošto Lasta nije imala računicu da drži linije zbog malog broja putnika. Ljižani su se snalazili, najčešće ih je vozio taksista, koji je putnike "kupio" pre nailaska autobusa mesecima pre ukidanja autobusa do Valjeva.

 

Od pre desetak dana stanovnici ljiške opštine ponovo mogu da putuju autobusom do Valjeva ili suda u Mionici, tri puta dnevno. Prevoznik je Alko Turs, a polasci iz Ljiga su u 9:00, 13:30 i 16:05 časova, iz Valjeva prvi autobus kreće u 6:15, vozeći učitelje i nastavnike na posao u Ljig, potom u 12:30 i 15:05.

 

Ljižani su se mesecima nadali da će neko obezbediti prevoz, a sada kada prevoza ima, iznose zamerke: prvi autobus kreće za Valjevo tek u 9:00 časova, što je kasno za učenike, zaposlene i za građane koji imaju zakazane preglede u bolnici na početku radnog dana. Subotom i nedeljom autobus ne saobraća.

 

Novi prevoznik će do Nove godine videti da li će mu ova linija biti isplativa, a moguće je da bude uvedena još jedna, sa ranijim polaskom za Valjevo. Verovatno će se više znati posle razgovora vlasnika firme i rukovodstva ljiške opštine. 

 

Opština Ljig pokušavala je od proleća da nađe prevoznika, održan je i jedan sastanak Saveta Kolubarskog upravnog okruga u Ljigu posvećen rešavanju problema prevoza, kada je rečeno da će se pored ljiške opštine, i mionička opština i Grad Valjevo uključiti u finansiranje novih linija do Valjeva. Za sada opštine ne učestvuju u finansiranju prevoza, a autobus sa 28 sedišta vozi po nekoliko putnika.

 

Što se tiče taksiste koji je razradio posao od koga je napravio lep biznis, on i da dalje vozi u terminima nekoliko minuta pre polaska autobusa. Mnogi građani su mu veoma zahvalni što im je omogućavao da na vreme stignu kod lekara na preglede, u situaciji kada nikakvog prevoza nije bilo godinu dana. Sada, kada javnog prevoza ima, taksistima koji voze za Valjevo, a više ih je u Mionici, saobraćajna inspekcija bi morala da zabrani vožnju "po ceni karte", jer oni nisu registrovani za linijski prevoz  putnika. Iz ljiške opštine najavljuju kontrole takvih taksi vozila, a očekuju i saradnju Republičke saobraćajne inspekcije.

 

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
O srcu treba misliti svakog dana Pre 4 sati 55 minuta

Kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći uzročnik smrtnosti

Vodeći uzročnik smrtnosti i oboljevanja, kako u svetu tako i kod nas, su i dalje kardiovaskularne bolesti. U Opštoj bolnici Valjevo za prvih osam meseci ove godine lečeno je 330 pacijenata zbog...

Prase (foto: Đorđe Đoković)
Trupni portret Pre 8 sati 5 minuta

Leteći papci i svinjske glave

Kao što se znade Vučić gospodin nastavlja da briljira i postiže vanzemaljske rezultate. Kao od šale, na jedan, je raskrinkao babu koja je ubila investitora, poručivši da je nečuveno da neko navija...  · 1 komentar

Violeta Milošević i Stevan Tontić (foto: Dragan Krunić)
Za najbolju putopisnu knjigu Pre 1 dan 2 sati

Stevanu Tontiću uručena nagrada "Ljubomir P. Nenadović"

Nagrada "Ljubomir P. Nenadović" za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2018. godini uručena je danas u Brankovini ovogodišnjem dobitniku književniku Stevanu Tontiću za delo "Ta mjesta"....