Put u Kožuaru (foto: Dragana Nedeljković)
Put u Kožuaru (foto: Dragana Nedeljković)
12.10.2017, 10:01

Do kraja godine asfalt za još desetak tamnavskih sela

č: | fb:

Tri nedelje nakon početka radova, Preduzeće za puteve Valjevo završilo je rekostrukciju dela lokalne saobraćajnice od Kožuara prema Tularima, u dužini od 2.340 metara.

 

Rađeno je na potezu Poljakovića kraj, od kožuarskih spomenika do raskrsnice sa državnim putem Debrc-Banjani. Vrednost radova je 16 miliona dinara bez PDV-a, a investitor je Javno preduzeće "Putevi Srbije".

 

Gordana Nenadović

Gordana Nenadović (Foto: Dragana Nedeljković)

Projekat je, prema rečima Gordane Nenadović, šefa gradilišta, obuhvatao struganje starog, postojećeg asfalta na čitavoj deonici kroz Mesnu zajednicu Kožuar, postavljanje tampona i novog asfalta, kao i uređenje kanala za odvodnjavanje. Širina novog puta je četiri metra, koliko je i bio, s tim što sada ima i bankine po 80 santimetara sa obe strane.

 

U pitanju je veoma značajan putni pravac, koji je bio u katastrofalnom stanju, objašnjava Vladan Lukić, predsednik Saveta Mesne zajednice Kožuar.

 

- Put znači dosta ne samo za naše selo, već i za meštane Tulara, koji takođe njim prolaze. Osim Tulara, on povezuje i susednu opštinu Koceljeva, to jest sela Batalage i Svileuvu. On je i najkraći alternativni pravac Obrenovac- Koceljeva. Nazivan je asfaltni put, ali asfalta nigde nije bilo. Njegovom rekonstrukcijom rešili smo dugogodišnje problem, jer više nema krpljenja rupa niti nasipanja - kaže Lukić.

Vladan Lukić

Vladan Lukić (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Napominje i da su Kožuar dve decenije zaobilazila bilo kakva ulaganja u putnu mrežu, "a sada mogu da se pohvalim da smo za poslednje dve i po godine uradili 5,5 kilometara asfalta".

 

Završne radove u Kožuaru obišao je predsednik opštine Ub Darko Glišić i istakao da je ovaj lokalni put zahtevao hitnu sanaciju i asfaltiranje zbog lošeg stanja u kome se nalazio.

- Iako je bio asfaltiran, izgledao je kao da nije. Put je bio dotrajao, a vrlo je frekventan, pošto ga podjednako koriste meštani i Kožuara i Tulara, a njim prolazi i školski autobus.  Uspeli smo da obezbedimo novac za rekonstrukciju prve deonice kroz Kožuar i ovo je najduži asfaltni put koji smo uradili u tekućoj godini. Zahvalni smo Putevima Srbije na razumevanju, jer da je ovu zimu put ostao u stanju u kom je bio, na proleće više ne bi mogao ni da zakrpi. Rekonstrukcija je dosta koštala, ali sada je 2,3 kilometra kroz Kožuar kao magistrala i mnogo će ljudima olakšati život. Naredne godine nastavljamo radove do granice naše opštine, kada ćemo uraditi i deonicu kroz Tulare od tri kilometra, čime će ovaj lokalni put celom dužinom biti saniran i stavljen pod novi asphalt - najavio je Darko Glišić uz napomenu da je deonica od Kožuara prema Tularima 29 putni pravac koji je asfaltiran u ovoj godini.

 

Pored dela lokalnog puta, u Kožuaru su nedavno završeni i radovi na asfaltiranju deonice od 500 metara u zaseoku Lukića kraj.

 

Aktivnosti vezane za uređenje i modernizaciju lokalne putne mreže se nastavljaju, tako da će do kraja građevinske sezone nove asfaltne deonice dobiti još desetak tamnavskih sela. U ovoj godini, zahvaljujući Putevima Srbije, na teritoriji ubske opštine ukupno će biti asfaltirano 38 lokalnih saobraćajnica. Uz to, Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava zajednički finansiraju uređenje 3,5 kilometra atarskog puta od Gunjevca prema Vrhovinama. Radovi, koji su već započeli, koštaju četiri miliona dinara.

 

Grade se dve ulice na Vašarištu

 

Radovi na saobraćajnoj infrastrukturi izvode se i na Ubu, u naselju Vašarište, gde je počela izgradnja dve nove ulice. Jedan saobraćajnica, dužine 200 metara, gradi se pored nove zgrade Opštinske uprave, a druga, dužine 156 metara, paralelno sa ulicom Prvog maja. Vrednost radova na izgradnji obe ulice sa kompletnom infrastrukturom je oko 21,3 miliona dinara, od čega je polovinu sredstava ozbebedilo ministarstvo privrede, a drugu polovinu lokalna samouprava. Poslovi su povereni valjevskom preduzeću "Autotransport" koje do 22. novembra ima rok da završi radove.

Izgradnja ulica na Vašarištu

Izgradnja ulica na Vašarištu (Foto: Dragana Nedeljković)

 

"To su dve značajne komunikacije koje će ovaj prostor u potpunosti staviti u funkciju", ističe predsednik ubske opštine Darko Glišić. Ukazuje i na činjenicu da je naselje Vašarište trenutno veliko gradilište, gde se privode kraju nove zgrade opštinske uprave i javnih službi, a planiranom dinamikom teku i radovi na novom hotelu, koje finansira privatni investitor.

 

- Od livade, koja je bila ruglo, na Vašarištu smo uspeli da napravimo jedan lep prostor, koji se može nazvati novim administrativnim centrom Uba. Veoma sam zadovoljan što smo uspeli da ne mali novac obezbedimo, jer objekti koji se ovde zidaju vrede nekoliko miliona evra. Naravno, opština je najmanje tu uložila, ali uspeli smo da pribavimo novac i sad naš grad raste, niče jedan novi deo koji će biti atraktivan za sve naše sugrađane i one koji ovde dođu - rekao je Glišić.

 

Prema njegovim rečima, do kraja godine na Vašarištu će početi i radovi na izgradnji parka, a na proleće i parkinga.

 

 

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 54 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 18 sati 49 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 1 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...