Izložba Sanje Ribić Milivojević  (foto: Dragana Nedeljković)
Izložba Sanje Ribić Milivojević (foto: Dragana Nedeljković)
19.10.2017, 11:04

Unikatna ogledala u ubskoj galeriji

č: | fb:

Izložbeni prostor ubske galerije "Sveti Luka" krase umetnička ogledala Sanje Ribić Milivojević (1967), rođene Tuzlanke sa adresom selo Laćarak pored Sremske Mitrovice. U pitanju je samostalna izložba "Ogledalo" sedma u njenom stvaralačkoj seriji pod istoimenim nazivom.

 

Postavku čini 26 unikatnih, ručno rađenih ogledala koji pored osnovne funkcije, imaju i umetničku vrednost zbog ramova koje autorka osmišljava, a potom ukrašava u asamblaž tehnici (vajarski kolaž). Za kolažiranje najviše upotrebljava prirodne materijale kao što su školjke, korali, kamenje, morski i rečni oblutci, kanap, koža, kao i akrilne boje.

 

Spajanje i uklapanje različitih ili mnoštva istih predmeta je veoma složen i dugotrajan posao i zahteva veliko strpljenje, preciznost i pedantnost, što Sanji ne predstavlja napor. Svaki ram za ogledalo izrađuje sa mnogo ljubavi i pažnje, a svojom kreativnošću i maštom "udahnjuje" im dušu i ove upotrebne predmete pretvara u umetnička dela. Za poslednjih pet godina, koliko se bavi asamblažom, ostvarila je porepoznatljiv i jedinstven vizuelni identitet.

 

Sanja Ribić Milivojević

Sanja Ribić Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

- Moja umetnost mi daje poseban osećaj smirenosti i sreće. Volim da citiram pisca i publicistu Dejana Lučića, koji je moja ogledala krstio u srećna ogledala i nije pogrešio. To je rekao na otvaranju moje prve samostalne izložbe u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, koja je bila neverovatno posećena, a niko nije bio ozbiljan,svi su imali osmeh na licu. Prvo su ih privukli ramovi, potom su se ogledali, a onda se energija i magija proširila, tako da su svi bili srećni i zadovoljni, kao i ovde, u galeriji “Sveti Luka”. Čarobni svet ogledala, koje reflektuje lik čoveka, ali i deliće njegove duše, fascinirana me od detinjastva, umetnošću se bavim od rane mladosti, ali pošto me zahvatio rat, 25 godina sam imala pauzu sa svojim pređašnjim načinom života. Kada su se stekli uslovi, vratila sam sam se svojoj ljubavi - rekla je autorka Sanja Ribić Milivojević na otvaranju izložbe na Ubu.

 

Dodaje da je osnovna ideja njenog rada davanje lepše dimenzije realnom kroz spajanje nespojivog, kamena i ogledala, školjke sao simbola večnosti i ogledala kao svedoka trenutka. Ističe da joj inspiracije ne manjka, da se materijal koji upotrebljava za ukrašavanje nalazi svuda oko nas, potrebno je samo prepoznati ga, sagnutin se i uzeti. 

 

- Svakim danom rađa se nova ideja, samo se mora naći određeni materijal da bi se realizovala. Osim što ga sama pronalazim, i svi moji prijatelji mi sa letovanja donose kantice školjki, lepih oblutaka, čak dobijam i morske zvezde i ježiće,tako da materijal nije skup. Međutim, treba dosta vremena za izradu, jer se radi o veoma osetljivim materijalima, a samim tim što su prirodni, ne postoje dva ista kamenčića ili dve iste školjke, nego moram da ih uparim i uklopim, kako bi bili jedna lepa celina - istakla je Sanja Ribić Milivojević. 

Izložba Sanje Ribić Milivojević

Izložba Sanje Ribić Milivojević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Poruka jedne žene

 

Nakon otvaranja izložbe, usledio je kraći dramski program, kada se publici predstavila i druga gošća, Valjevka Olivera Šutulić. Deo iz njenog neobjavljenog teksta "Poruka jedne žene", pisanog u formi monodrame, prvi put je scenskim izrazom, ubedljivo i precizno, oživela izvanredna Dragana Janković, glumica Pozorišta "Raša Plaović", uz gitarsku pratnju Dragana Maksimovića.

 

Monodrama prati život i transformaciju Milice Jezdimirović, od njenih mladalačkih dana pa sve do teške bolesti i osim što govori o našem mentalitetu i naravima, skreće pažnju  na položaj žena. 

Janković i Maksimović

Janković i Maksimović (Foto: Dragana Nedeljković)

 

- Glavna junakinja jeste skrhana životnim nedaćama, ali ipak puna ljubavi, prvo ljubavi prema muškarcu, kasnije prema svim ženama, za koje na kraju ima i jednu poruku, a to je da ne treba da dozvole da ih iko maltretira na bilo koji način i zahteva od njih da se povinuju tuđim željama i merilima. Ovaj život je samo naš i suviše je kratak da bismo tako živeli. To je iskrena i istinita priča jedne žene, u kojoj se svako od nas pomalo prepoznaje, čak i muškarci, zato što je životna - rekla je Olivera Šutulić.

Olivera Šutulić

Olivera Šutulić (Foto: Dragana Nedeljković)

Kako je objasnila, pisanjem se dugo bavi, ima i proznih i dramskih i poetskih dela, ali ni jedno od njih do sada nije i "ukoričila" u knjigu. S obzirom na to da je sa premijernim izvođenjem odlomka monodrame "Poruka jedne žene" na Ubu probila led, volela bi i da je celu vidi na pozorišnoj sceni. 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 2 sati 49 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 19 sati 44 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...