Osnovni sud u Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
Osnovni sud u Ubu (foto: Dragana Nedeljković)
21.10.2017, 08:22

Ub pobednik konkursa za smanjenje rizika

č: | fb:

Ub je jedan od pobednika konkursa lokalnih samouprava za najuspešnije sprovedene mere i aktivnosti u domenu smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa i kao nagradu dobija bespilotnu letelicu (dron).

 

Konkurs je objavio i organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Sektorom za vanredne situacije MUP-a, Stalnom konferencijom gradova i opština, organizacijom CARITAS Srbija i Crvenim krstom. U konkurenciji 13 gradova i opština, koliko je učestvovalo na konkursu, Ub je dobio nagradu za izradu najkompletnije i najfunkcionalnije Procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Nagrade su dodeljene u tri od četiri kategorije, a opština Ub je jedini pobednik u kategoriji procene ugroženosti.

Saša Spasć

Saša Spasć (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Zamenika načelnika Štaba za vanredne situacije Saša Spasić, koji je učestvovao u izradi Procene ugroženosti Opštine Ub od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, ukazuje da se radi o značajnom i obimnom strateškom dokumentu, na čak 450 strana, koji treba da doprinese uspešnijoj prevenciji i smanjenju svih predviđenih rizika od prirodnih, ali i tehničko-tehnoloških katastrofa.

 

- U prijavi na konkurs u kategoriji procene ugroženosti predstavili smo probleme koje imamo i koje smo obradili kroz Procenu ugroženosti, odnosno kroz planove za tretman rizika. Posebno smo se bavili širenjem "Kolubarinih" kopova na teritoriji ubske opštine, jer zbog tehnološkog procesa nivo podzemnih voda u bunarima opada, te stanovništvo istočne Tamnave svakodnevno moramo vodom da snabdevamo iz cisterni. To je oko 4.500 građana, ili 15 posto ukupnog stanovništva naše opštine, kojima na mesečnom nivou isporučujemo oko 4.000 kubnih metara vode. Usvajanjem Plana detaljne regulacije budućeg kopa "Radaljevo" 2012. godine, svako dalje komunalno uređenje te teritorije je onemogućeno, tako da mi i da hoćemo, ne možemo po zakonu da uradimo vodovod - kaže Spasić o nagrađenoj prijavi.

 

Uz napomenu da su u preostale dve kategorije (civilna zaštita i preventivne mere) priznanja dobili Beograd, Čačak, Kruševac i Novi Pazar, lokalne samouprave sa mnogo više stanovnika i mnogo većim ljudskim i tehničkim kapacitetima i mogućnostima, konstatuje da se opština Ub pre svega trudi da se takmiči sa najboljima.

 

- Na konkursu smo proglašeni za apsolutne pobednike, naša je prijava bila najbolja od svih, zbog čega smo i nagrađeni bespilotnom letelicom, koju bi trebalo da dobijemo polovinom novembra, pošto se čeka odobrenje nadležnih službi i sva tehnička procedura koja to podrazumeva. Na nju će biti prikačena kamera, koja će služiti za izviđanje kritičnih mesta i tačaka u elementarnim nepogodama. Mi smo to i ranije, u saradnji sa vlasnicima privatnih dronova radili i bukvalno smo ih molili da nam na drugarskoj osnovi snime i izvide ta područja, kako bismo sagledali objektivno stanje. Naša opština prednjači u sistemu razvoja civilne zaštite tako da mislim da ćemo na ovaj način još više unaprediti naš sistem zaštite i spasavanja - navodi Spasić i dodaje da će dron, po potrebi, ustupati i ostalim lokalnim samoupravama koje se nalaze u slivu reke Kolubare.

 

Takođe ukazuje da će opština Ub morati da angažuje najmanje dva lica za upravljanje dronom, koji treba da polože ispit kod Direktorata civilnog vazduhoplovstva za bespilotne letelice.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 15 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 4 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.