Kosta Petrović (foto: Čedomir Ilić)
Kosta Petrović (foto: Čedomir Ilić)
24.10.2017, 08:57

Prva samostalna izložba Koste Petrovića

č: | fb:

Galerija mioničkog Kulturnog centra ugostila je prvu samostalnu izložbu slika Ubljanina Konstantinosa Koste Petrovića, studenta treće godine zidnog slikarstva na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, u klasi profesora Gorana Rakića.

 

Pred publikom je serija od pedesetak radova manjeg formata u različitim tehnikama, nastalih tokom studiranja, kao priprema i istraživanje ideja za jednu veliku sliku, koja je takođe izložena, ali ujedno predstavljaju i traganje dvadesetvogodišnjeg slikara za umetničkim identitetom. Kosta crta od malena, talenat je nasledio od oca, akademskog slikara mr Miodraga Mila Petrovića i njegove slike našle su mesto na mnogim grupnim, kao i godišnjoj izložbi fakulteta.

 

Svojim ranim studentskim radovima sada se prvi put samostalno predstavlja široj javnosti.

 

Predsednik Mionice na otvaranju izložbe

Predsednik Mionice na otvaranju izložbe (Foto: Čedomir Ilić)

U prisustvu velikog broja posetilaca, među kojima su "prednjačili" Ubljani i mladi, na svečanom otvaranju izložbe govorio je umetnički direktor Kulturnog centra u Mionici, režiser Miroslav Trifunović. U svom uvodnom govoru on je podsetio da je mionička galerija otvorena 1994. godine i to samostalnom izložbom slika Mila Petrovića.

 

- Ne samo da je izložba bila uspešna i posećena, nego smo u Milu dobili jednog dugogodišnjeg saradnika, koji nam je bio i neka vrsta likovnog urednika našeg programa, jer nam je pomagao, ukazivao na značajne slikare i preporučivao koga u Mionicu da dovedemo. Odmah posle njega, ovde je izlagao Milić od Mačve, a potom Dragan Martinović, Milan Stanisavljević, Zorica Kljajić, Olja Ivanjicki i mnogi drugi. U više navrata, dolazili su nam i ubski slikari, koji su imali samostalne izložbe, ali i kolektivne, na kojima se i Kosta pojavljivao potpuno ravnopravno sa mnogo iskusnijim slikarima. Ovde je bila i Milova izložba Kostinih portreta. Zbog toga mi je posebno drago što se nastavlja jedan niz na najlepši mogući način i što je on našao svoj put, tako da se Mionici dogodila ta čast da Kosta Petrović ovde ima svoju prvu samostalna izložbu - naveo je Trifunović.

Kosta Petrović i MiroslavTrifunović

Kosta Petrović i MiroslavTrifunović (Foto: Čedomir Ilić)

 

Govoreći o mladom slikaru i njegovoj seriji minijatura, istakao je da se na tim radovima primećuje kako, idući fazu po fazu, Kosta predano, posvećeno i nepretenciozno polako dolazi do svog rukopisa, koga je okarakterisao kao lirski impresionizam.

 

-  Mnogi koji su videli Milove slike, rekli su da je ovo nešto potpuno drugačije. To, naravno, ne znači da tu nema Milovog uticaja, to je neizbežno i sasvim prirodno, ali postoji jedan Kostin samosvojni izraz. Poput mladih ljudi koji danas razmišljaju jednim drugačijim, bržim i modernijim izrazom i poprilično se odriču figuracije u tradicionalnom smislu, ovde vidimo impresionističke slike. To je jedan fini impresionizam, koji vas prosto privuče da stanete pred sliku i da sami namaštate deo. One se na čudan način poigravaju bojama, koje su jako lirske, pastelne, poigravaju se linijom, kontrastima, sukobima površina, valera, tekstura, a pritom to su i čitave male konceptualne celine slika - rekao je Trifunović o slikarstvu mladog Ubljanina.

 

Velika poseta na otvaranju izložbe, dodao je umetnički direktor mioničkog Kulturnog centra, govori o tome da je trag koji je Mile Petrović ostavio pravi, a temelj čvrst. Njegov naslednik nastavlja svojim umetničkim putem i, prema uverenju Trifunovića, Ub će u njemu dobiti veoma zanimljivog i velikog umetnika.  "Samo ga treba negovati, čuvati, podržavati i pustiti ga da stvara i kreira, a ne prepuštati ga da se u neveselim vremenima sam bori za sve to". On je takođe izrazio nadu da će u Kosti, baš kao i u njegovom ocu, mionička galerija imati pravog i kvalitetnog saradnika, ali i urednika likovnog programa za izložbe mladih slikara.

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe (Foto: Čedomir Ilić)

 

Mladi Kosta Petrović, pred kojim su mnogobrojni izazovi, ovom izložbom pokazao je da pored nesumnjivog talenta i umetničke imaginacije, poseduje i stvaralačku zrelost, bez obzira na godine. Jer, kako je objasnio, "manje treba da prethodi nečem većem", zbog čega je, iako ima i veće formate, svoje studentske minijature izabrao za prvo samostalno predstavljanje javnosti. 

 

"Smatram da treba da krenem od manjeg, pa polako da idem ka većem. Mislim da je to pravi put", zaključio je Kosta, koji će u novembru imati drugu samostalnu izložbu u svom rodnom Ubu.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 5 sati 27 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 12 sati 24 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 12 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara