Ubski saborni hram (foto:  Dragan Belajac Džagi)
Ubski saborni hram (foto: Dragan Belajac Džagi)
08.11.2017, 16:36

Ukras crkvene porte na Ubu

č: | fb:

Crkva brvnara na Ubu, posvećena ranohrišćanskom svetitelju Svetom Makariju, dobila je novi izgled. Završeni su četvromesečni radovi na njenom uređenju, koji su obuhvatali oblaganja crkve drvenim oblicama, zamenu krovne konstrukcije, postavljanje novih hrastovih ulaznih vrata i novih prohromskih krstova. Pored toga, urađena je i toplotna izolacija. Osim hrama, obnovljen je i zvonik, gde je takođe postavljen novi krst, zamenjeni krov i stubovi.

 

Crkva brvnara podignuta je 1999. godine, za vreme NATO bombardovanja, kako bi se do završetka novog sabornog hrama Hrista Spasitelja imalo gde služiti. Površine 142 metra kvadratna, izgrađena je po ugledu na brvnaru u Zablaću prema projektu dr Predraga Ristića i jedina je u Srbiji posvećena osnivaču monaštva Svetom Makariju Egipatskom, pustinjaku iz četvrtog veka.Pravoslavna narodna hrišćanska zajednica „Sveti Makarije”, koja deluje pri ubskom sabornom hramu svakog 1. februara po novom kalendaru liturgijom u ovoj crkvi proslavlja svoju bratstvenu slavu.

 

Sveštenik Dragan Alimpijević

Sveštenik Dragan Alimpijević (Foto: Dragana Nedeljković)

Protojerej stavrofor Dragan Alimpijević, starešina Sabornog hrama Hrista Spasitelja objašnjava da su radovi na crkvi brvnari bili neophodni, pre svega zbog oštećenja krovne pokrivke.

 

- Nakon 18 godina od izgradnje, krov je bio dotrajao, pogotovo šindra, iako je dva puta menjana. Crkveni odbor je prošle godine doneo odluku da se crkva renovira, za šta smo dobili blagoslov i odobrenje eparhijskih vlasti. Uz Božiju i pomoć dobrih ljudi pri ovoj Crkvenoj opštini, hram je obnovljen, postavljena je crep šindra, a urađena je i krovna i zidna izolacija, tako da će zimi biti dosta toplije, a leti svežije. Spolja je obložena poluoblicama, po uzoru na stare ruske crkve i sada sa pravom mogu da kažem da je crkva brvnara, sa rekonstruisanim zvonikom, postala divan dragulj ove velelepne porte, ovog parčeta neba na zemlji i potpuno se uklapa u ambijentalnu celinu. U ime sveštenstva i Crkvenog odbora, zahvaljujem se svim dobrotvorima, ktitorima i vernicima koji su svojim prilozima od sveg srca pomogli da ovo zdanje zasija u najlepšem ruhu - prota Dragan Alimpijević, uz napomenu da su nova hrastova vrata postavljena i na Krstionici Presvete Bogorodice Trojeručice.

Crkva brvnara sa zvonikom

Crkva brvnara sa zvonikom (Foto: Dragana Nedeljković)

 

U zavetnoj crkvi brvnari hrišćanske zajednice „Sveti Makarije Veliki” nalazi se vredan ikonostas iz stare ubske barokne crkve, koja je porušena kada je počela gradnja sabornog hrama Hrista Spasitelja. Ikone su delo znamenitog slikara i ruskog đaka Lazara Krdžalića iz Valjeva, kome je ovo jedan od prvih radova od povratka sa školovanja u Srbiju. Oslikavanje je započeo 1885. godine, a završeni ikonostas, u stilu srpskog klasicizma iz sedamdesetih godina XIX veka, sastojao od 34 ikone, koje su, nakon razgradnje stare crkve, demontirane i zajedno sa stasidijama prenete u crkvu brvnaru.

 

Radovi na ovom hramu biće nastavljeni sledeće godine, a prioritet je izrada novog ikonostasa, ističe protojerej Dragan Alimpijević.

 

- Imamo želju i volju da uradimo novi ikonostas, gde će biti postavljene ikone koje su krasile staru ubsku crkvu. Planiramo da uradimo i jednu crkvenu prodavnicu i sredimo enterijer, da hram Svetog Makarija i unutra zasija onako kako treba.  Takođe, ovu lepu portu dodatno ćemo ulepšati, jer prolazeći ovuda mnogi, da li iz Raške, Kraljeva, Čačka, Novog Sada, Beograda i drugih mesta zaustavljaju svoje automobile i zajedno sa svojim porodicama dolaze i dive se ovoj porti i ovom sabornom hramu, jednom od najlepših u Srbiji - rekao je protojerej stavrofor Dragan Alimpijević, starešina Sabornog hrama Hrista Spasitelja na Ubu.

 

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 5 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara