Plakat (foto: Mišel  Kaplarević)
Plakat (foto: Mišel Kaplarević)
09.11.2017, 09:21

Počinje deseti Repassage fest

č: | fb:

U organizaciji Ustanove za kulturu i sport, večeras u Domu kulture počinje deseti Repassage fest, međunarodna smotra koja okuplja najbolja amaterska pozorišta iz država nastalih na tlu bivše Jugoslavije.

 

Jubilarno izdanje manifestacije dovodi aktuelne pobednike republičkih takmičenja dramskih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH i Crne Gore da upravo na Ubu "doigraju" do konačnog pobednika. Makedonija, koja već nekoliko godina ne učestvuje na festivalu zbog otežane finansijske situacije, ni ovoga puta neće imati svog predstavnika.

 

Takmičarski program večeras u 19, 30 sati otvara Pozorište "Stevan Sremac" iz Crvenke sa predstavom "Malograđanska svadba", u petak će Društvo Mali Petelin iz Senova izvesti "Feniksa", a u subotu će festivalska publika moći da pogleda "Maturante" Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda.

 

U nedelju, 12. novembra nastupa Gradsko pozorište iz Trebinja sa "Piscem porodične istorije", dok takmičarski deo festivala u ponedeljak zatvaraju predstavnici Crne Gore - EgoKult i Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, koji će izvesti predstavu "O ćutanju i drugim imitacijama sreće".

 

Nakon toga sledi trodnevna pauza, pošto je organizator procenio da će poseta biti slaba zbog dve slave u tom periodu, pa je proglašenje pobednika i dodela priznanja zakazana za 17. Novembar, kada će u čast nagrađenih  glumci Zvezdare teatra Dragan Petrović Pele i Slobodan Boda Ninković odigrati predstavu "Savršen kroj".

 

O festivalskim nagradama odlučivaće tročlani žiri koji čine dramski pisac Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (predsednik), reditelj Milorad Milinković i Zoran Ćosić, glumac nacionalnog teatra.

 

Komplet ulaznica za svih šest predstava košta svega 1.000 dinara, pojedinačna cena karte za takmičarske predstave je 300, a za predstavu Zvezdare teatra 400 dinara.

Radovan Puletić

Radovan Puletić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić posebno ističe da je u okviru priprema za Repasaž, u Doma kulture poboljšana akustika i osvetljenje, kako bi adekvatno tehnički bila opremljena za jubilarno izdanje pozorišne igre amatera.

 

- Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo preko sto hiljada dinara za kupovinu velike miksete, dok je iz opštinskog budžeta sa oko 300.000 dinara finansirano remontovanje 16 reflektora i nabavka tri dimera. Sa ova dva posla potpuno smo rešili pitanje i osvetljenja i ozvučenja u sali Doma kulture - kaže Puletić.

 

Za organizaciju desetog Repassage festa, u opštinskom budžetu izdvojeno je 490.000 dinara, što je nedovoljno, ali će deo sredstava Ustanova za kulturu i sport imati od sponzora.

 

- Sećam se da je u prethodnoj deceniji Repasaž bivao finansiran i sa 2,3 miliona dinara, dok sada imamo mnogo manje novca na raspolaganju. Međutim, to neće uticati na do sada postignut visok umetnički i organizacioni nivo. Kad god je organizovan, Repasaž je organizovan ili uz veliku pomoć, ili kako smo znali i umeli, ali je kvalitet onoga što smo u mogućnosti da ponudimo uvek bio zavidan, što potvrđuje učešće najboljih amaterskih pozorišta iz regiona. Repasaž je najsjajnija tačka u popisu naših godišnjih obaveza i zadovoljstava i uvek se pravio, pre svega, od ljubavi prema pozorištu i odgovornosti prema publici - je direktor Ustanove za kulturu i sport Radovan Puletić o festivlu koji se organizuje u čast dvojice velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu - dramskog pisca Aleksandra Popovića i glumca Radomira Raše Plaovića. 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 sati 36 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 8 sati 33 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 8 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara