Izložba fotografija Mionica nekad i sad (foto: www.mionica.rs)
Izložba fotografija Mionica nekad i sad (foto: www.mionica.rs)
14.11.2017, 13:47

Otvorena izložba fotografija “Mionica nekad i sad”

č: | fb:

Sinoć je u Kulturnom centru u Mionici otvorena izložba fotografija '"Mionica nekad i sad'". Izložene fotografije su nastale u periodu od proglašenja Mionice za varoš krajem 19. veka do današnjih dana, a nakon otvaranja izložbe program je nastavljen razgovorom o prošlosti i budućnosti Mionice. 

 

U razgovoru su učestvovali predsednik Privremenog organa opštine Mionica Boban Janković, publicista Milorad Radojčić, koji je objavio veći broj publikacija i knjiga o mioničkom kraju i poznatim Mioničanima, pozorišni reditelj Miroslav Trifunović, i, u ulozi moderatora, novinar i urednik valjevskog Dopisništva RTS-a Radovan Lazarević. 

 

Sagovornici su se dotakli nekoliko tema razgovarajući o prošlosti i budućnosti, od istorijskog konteksta gde je bilo reči o znamenitim ličnostima koje su obeležile pojedine epohe i od kojih je bez dileme najznačajnija vojvoda Mišić, preko priče o prirodnim i drugim resursima ovog kraja, sve do pitanja demografije i društvenog života.

 

Milorad Radojčić, Boban Janković i Radovan Lazarević

Milorad Radojčić, Boban Janković i Radovan Lazarević (Foto: www.mionica.rs)

- Strategija budućnosti treba da bude zasnovana na istorijskom nasleđu, iskustvima naših prethodnika, baznim resursima kao što su termalne vode, kamen i potencijali u oblasti poljoprivrede, a nošena energijom mladih. Ništa se ne dešava preko noći i moramo razumeti da će se rezultati onoga što danas radimo videti tek u decenijama koje dolaze. Naš je zadatak da obezbedimo uslove da Mionica postane destinacija u koju će ljudi dolaziti da ostanu.Činjenica je da i da bez jake privrede nema jake lokalne samouprave i zbog toga smo nedavno uspeli da dovedemo stranog investitora koji će početkom naredne godine ovde pokrenuti pogon u oblasti konfekcijske proizvodnje - rekao je Boban Janković, koji je otvorio izložbu fotografija od kojih je većina objavljena u foto-monografiji ''Mionica-zavičaj vojvode Mišića''. 

 

Govoreći o budućnosti Mionice Janković je naglasio da treba raditi i na poboljšanju kompetencija građana i da je sa tim ciljem prošle godine osnovan Centar za obrazovanje i razvoj, koji nudi razne programe neformalnog obrazovanja kako mladima, tako i zaposlenima u državnom i privatnom sektoru i poljoprivrednicima, a Mionica se može pohvaliti da je možda jedina opština u Srbiji koja ima bazu podataka o svojim poljoprivrednim proizvođačima.

  

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 1 sati 20 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 19 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...