Registracija Prijava preko FB
O ćutanju i drugim imitacijama sreće (foto: Dragana Nedeljković)
O ćutanju i drugim imitacijama sreće (foto: Dragana Nedeljković)
14.11.2017, 17:35

Završen zvanični program, u petak proglašenje pobednika

č: | fb:

Festivalska publika sinoć je imala priliku da vidi poslednju, petu predstavu u zvaničnom programu desetog Repassage festa, smotre najboljih amaterskih pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

 

Takmičarski deo zatvorili su predstavnici Crne Gore - Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš" i NVU "EgoKult" iz Danilovgrada, koji su na sceni ubskog Doma kulture izveli predstavu "O ćutanju i drugim imitacijama sreće".

 

Jubilarno izdanje Repasaža završava se u petak, 17. novembra, kada će žiri saopštiti svoje odluke i dodeliti nagrade. U čast pobednika, glumci Slobodan Ninković i Dragan Petrović izvešće  komad "Savršen kroj" u produkciji Zvezdare Teatra.

 

Međunarodna smotra najboljih amaterskih pozorišta sa eks JU prostora, Repassage fest je omaž dvojici velikana srpske kulture i rođenim Ubljanima. Dramski pisac Aleksandar Popović i glumac Radomir Raša Plaović bili bi ponosni na svoj rodni grad tokom proteklih pet festivalskih dana, jer je pozorišna igra okupila aktuelne pobednike republičkih takmičenja dramskih amatera iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, da upravo na Ubu "doigraju" do konačnog pobednika. Od predstavnika bivših jugoslovenskih država, jedino Makedonci nisu učestvovali na jubilarnom Repasažu zbog otežane finansijske situacije.

 

Festival je bio vrlo dobro posećen, tako da su Ubljani svojim prisustvom još jednom potvrdili značaj ovog jedinstvenog pozorišnog događaja, koji organizuje Ustanova za kulturu i sport.

 

Snažne poruke danilovgradskih gimnazijalaca

 

Za Okruglim stolom kritike sinoć se razgovaralo o komadu "O ćutanju i drugim imitacijama sreće". Autorka teksta je učenica trećeg razreda danilovgradske gimnazije Bojana Šolaja, a uz nju režiju potpisuju profesori Anđela Novaković i Miroslav Minić. U predstavi glumi i statira oko 50 učenika Gimnazije iz Danilovgrada, koji prikazuju situacije iz svakodnevice marginalizovanih grupa: zavisnika, dece bez roditeljskog staranja, zlostavljanih, izbeglica i Roma, kao i unutrašnje borbe sa problemima u kojima su se našli.

Okrugli sto

Okrugli sto (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Dramski pisac Željko Hubač, predsednik stručnog žirija i voditelj razgovora za Okruglim stolom kritike u uvodnoj reči istakao je svoje zadovoljstvo što "neki mladi ljudi veruju da možda pozorište može da promeni svet. U krajnjoj instanci, kada gledaju predstavu njihovi roditelji, ili prijatelji njihovih roditelja shvatiće da imaju mnogo senzitivniju decu na svakodnevicu, pa će možda promeniti svoje ponašanje, a možda će ugasiti televiziju, više pričati o ljubavi, a manje o poltici i sportu".

 

Reakcija većine mladih na svakodnevicu je beg van stvarnosti, nastavio je Hubač i zaključio: 

 

"Grupa gimnazijalaca koja je večeras izvela ovu predstavu je jasno stavila do znanja da neće da ignoriše svoj okoliš, neće da ignoriše zbivanja koja su deo ne samo života u Danilovgradu, već i na mnogo širim prostorima".

 

Autorka teksta, osamnaestogodišnja Bojana Šolaja ukazala je da iako kroz umetnot često pokušavamo da bežimo od stvarnosti, predstava danilovgradskih gimnazijalaca je drugačija.

 

"Mi upravo pokušavamo da predstavimo stvarnost onakvom kakva jeste i da stavimo stvarnost pred publiku, kako bismo je naterali da se sa njom suoči i da konačno oseti ličnu odgovornost povodom onoga što se dešava u svetu koji nas okružuje. Ja bih zaista volela da barem jedan deo publike koji je gledao predstavu kaže - da, ja ću učiniti nešto povodom problema koji se oko mene dešavaju i biću, kako kaže Mahatma Gandi,ona promena koju želim da vodim u svetu. Naš osnovni cilj i osnovni razlog zbog kojeg je predstava nastala je potreba da učinimo da se neke promene u društvu dese, a to ćemo učiniti, između ostalog, tako što ćemo opominjati društvo na te probleme i što ćemo ljude podsticati da nešto učine povodom toga", naglasila je Bojana Šolaja.  

 

Učenici danilovgradske gimnazije uspeli su da uzburkaju emocije i prenesu snažne poruke, konstatovao je član žirija Zoran Ćosič, glumac Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

"Čestiram vam i divim se na hrabrosti da na ovaj način otvorite teme i pitanja, jer mi se ubismo u Narodnom pozorištu i kolege u svim profesionalnim pozorištima da igrajući naše predstave ljude upozorimo, zapitamo i opomenemo da svojim delovanjem ovaj svet, koji je poprilično ruiniran po svakom pitanju, još više ne urušavaju. I nisam video da smo uopšte u tome uspeli. Da su sva ova pitanja kroz predstavu postavili profesionalni glumci, sasvim sam siguran da ne bi doprala do publike. Ona su mnogo ozbiljnije i mnogo žešće doprla do mene upravo zato što igraju mladi ljudi", naveo je Zoran Ćosić.

Mirjana Spaić

Mirjana Spaić (Foto: Nemanja Jovanović)

 

Po okončanju razgovora za Okruglim stolom, odlukom žirija publike u sastavu: Snežana Jovanović, Mirjana Simić i Voja Raonić, titulu za najboljeg glumca večeri ponela je Mirjana Spaić, koja u predstavi tumači dve uloge - dilerke droge i Romkinje. 

Aktuelno

Matija Nastasić (arhiva) (foto: Martin Rickett)
Odbornici prihvatili predlog demokrata Pre 4 sati 11 minuta

Matija Nastasić počasni građanin Valjeva

Matija Nastasić, fudbalski reprezentativac, proglašen je za počasnog građanina Valjeva. Odluku o dodeli najvišeg priznanja Grada našem proslavljenom fudbaleru su jednoglasno doneli odbornici...

Aforizmi (foto: Dušan Arsenić)
Zlatno doba Pre 8 sati 47 minuta

Valjevo voljeni grade

"Između sela i grada, ovako zaboravljen svet palanke nije ni selo ni grad. Duh njegov, međutim, jeste duh između plemenskog, kao idealno - jedinstvenog, i svetskog duha, kao idealno otvorenog",...

Aleksandar Ranković (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 6 sati 44 minuta

Ispeci, pa reci!

Reagovati na svaku "bombastu" izjavu "odgovornih", značilo bi upravo ono što žele: pridavanje izjavama i onima čije su, značaja koji ne zaslužuju. I nepridavanje značaja onome i onima, koji ga...  · 3 komentara

Branko Janković (foto: kozanostra.rs)
Farma koza u Gunjacima – i ljubav i biznis Pre 1 dan 6 sati

Poljoprivreda iz ugla poznatog glumca

Glumac Branko Janković u svom rodnom selu Gunjaci, nadomak Valjeva, ima farmu koja broji oko 150 koza rase Alpina, od čijeg mleka proizvodi visokokvalitetan sir, kajmak i surutku. Kozji sir i...