Detalj sa sednice (foto: Miroslava Kojić)
Detalj sa sednice (foto: Miroslava Kojić)
16.11.2017, 12:53

Važne odluke nisu bile na dnevnom redu!?

č: | fb:

Na sednici Skupštine opštine Ljig nije bilo na dnevnom redu, a moralo je, imenovanje v. d. upravnika Gradske biblioteke. Još u avgustu u biblioteku je stigla skupštinska odluka o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, prema kojoj je u ovoj ustanovi jedan radnik višak. Rok za sprovođenje odluke i donošenje nove sistematizacije bio je 31. oktobar.

 

Upravnik biblioteke, ne želeći da sprovede odluku, pre gotovo mesec dana podnela je ostavku radi odlaska u penziju. Biblioteka je već dugo vremena u svojevrsnoj blokadi, kolektiv je podeljen, normalno funkcionisanje ustanove je onemogućeno, a vlast svojim nečinjenjem situaciju samo otežava. Stvar je poprilično jednostavna, treba izabrati novog v. d. do konkursa, koji će sprovesti odluku o višku i normalizovati rad, a što se tiče osobe koja bi bila višak, ni tu nema dileme, to je neko ko nikada nije ni smeo dobiti stručni posao u biblioteci. Da bi se radilo u ovoj delatnosti, čovek mora biti pismen, pomislili bi ljudi. U ljiškom slučaju, nije tako. Put od čistačice, do poželjnog posla za mnoge mlade ljude sa pravim diplomama, nije bio težak, dovoljno je bilo naređenje sa tada najvišeg mesta u opštini.

 

Zato je veoma bezobrazno zvučalo pitanje odbornika dr Miroslava Maksimovića, predsednika opštine u dva mandata, upletenog u slučaj "lice koje ne ume da piše, a donelo diplomu i četvorku iz srpskog iz neke tamo škole", čime je unapređeno iz čistačice u knjižničara, pri čemu je menjana i sistematizacija, pošto je uslov za obavljanje posla bio završena gimnazija, zamenjeno sa "srednja škola", pa je žena jedno vreme bila i pomoćni radnik i "stručni" radnik (po kom zakonu to može?).

 

Dakle, pita odbornik doktor: "Da li je za članove upravnih, školskih i nadzornih odbora potrebno visoko obrazivanje"? Dobio je odgovor od pravnika, a dobiće i ovde nastavak. Pre desetak godina, pomenuti odbornik, tada predsednik opštine, u Školski odbor ljiške srednje škole u ime lokalne samouprave, poslao je (ne)pomenutu ženu, čistačicu, čime je ponizio sve svršene gimnazijalce, profesore i đake. Nije škola komunalno preduzeće, valjda u rukovođenje školama treba slati najbolje kadrove!

 

A Ljig ih je imao i ima. Ove godine se navršilo 50 godina od mature prve generacije ljiških gimnazijalaca. Mnogi od nekadašnjih gimnazijalaca, sa diplomama razčitihih fakulteta, žive i rade u Ljigu. I nisu zavredeli mesto u organu upravljanja svoje nekadašnje škole. Zato dr Maksimović bolje da ćuti!

 

Imenovani direktori, legalizovan objekat...

 

Posle v.d. stanja, Međuopštinski centar za socijalni rad "Solidarnost" nakon konkursa dobio je direktora, Milana Janićijevića, dipl. pravnika. U ljiškom JKP "Komunalac", na konkursu za čelnog čoveka izabran je Gradimir Filipović, taze diplomac na Ekonomskom fakultetu, iako je po Zakonu o javnim preduzećima potrebno pet godina iskustva u struci posle diplomiranja.

 

Pored imenovanja direktora, na sednici Skupštine opštine Ljig usvojeni su izveštaji o radu za proteklu godinu i plan rada za 2017/2018. godinu Predškolske  ustanove "Kaja", i mreža vrtića za ovu vaspitnu godinu, u okviru koje je otvaranje odeljenja u Jajčiću, Latkoviću i Kozelju. 

Objekat kod opštine

Objekat kod opštine (Foto: Miroslava Kojić)

 

Sve više je zahteva za ozakonjenje objekata u poslednje vreme, tako da je davana saglasnost i na objekte koji su na metar od puta, a u jednom slučaju nije bilo mišljenja saobraćajnog inženjera. Posebnu pažnju na dve sednice lokalnog parlamenta privukao je slučaj objekta na petnaestak metara od zgrade opštine, koji je imao privremenu građevinsku dozolu za izgradnju privremenog objekta – lokala i malu kvadraturu kada je sagrađen pre dvadeset godina za ugostiteljsku delatnost, pa dograđivan u poslovno-stambeni prostor, a koji je više puta ove godine oglašavan za prodaju.

 

Pošto je sagrađen na zemljištu u javnoj svojini Opštine Ljig, odnosno na zemljištu planiranom za uređenje i izgradnju objekata javne namene, stručne službe i Komisija za planove su dali negativno mišljenje na zahtev vlasnika objekta za ozakonjenje, smatrajući da objekat nije u skladu sa planiranom namenom. Međutim, odbornici vlasti su dali saglasnost na ozakonjenje, pošto je Skupština opštine upravljač javnog dobra i objekat će u daljem postupku biti legalizovan.

 

Na sednici je zamenjeno nekoliko članova upravnih i nadzornih odbora u školama i vrtiću.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 16 sati 10 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 16 sati 11 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 11 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara