Cišćenje Ubače (foto: Dragana Nedeljković)
Cišćenje Ubače (foto: Dragana Nedeljković)
15.12.2017, 08:08

Reguliše se korito reke Ub

č: | fb:

Započeli su radovi na sanaciji neregulisanog korita reke Ub u dužini od jednog kilometra, od mosta u Gunjevcu, pa uzvodno do malog groblja u Sovljaku. Reč je o hitnim poslovima na kritičnoj deonici u cilju zaštite od poplava.

 

U okviru projekta biće urađen i šahtni cevasti propust u gradskoj ulici Rajko Mihailović, koji će služiti za kanalisanje i odvođenje površinskih voda ka Ubači. Radove, čija je vrednost 20 miliona dinara, koji su povereni valjevskoj "Eroziji", finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima preko Javnog preduzeća "Srbijavode". 

ĐorĐe Malešević

ĐorĐe Malešević (Foto: Dragana Nedeljković)

 

Uređenje korita Ubače izvodi se sa obe strane reke, gde je vodotok zarastao i zapušten. Kako saznajemo od šefa gradilišta Đorđa Maleševića, radovi podrazumevaju uklanjanje rastinja, šiblja i stabala, vađenje panjeva i obezbeđenje konkavnih (unutrašnjih) rečnih krivina krupnim kamenom.

 

- Ovde je bilo usko grlo, jer je korito zaraslo u vegetaciju, ima dosta stabala koja su sprečavala vodi da otiče, pa je dolazilo do plavljenja pri malo većoj vodi. Radovi će umnogome doprineti da se prihvati poplavni talas, jer ćemo obezbediti proticajni profil da pri nekim normalnim i velikim vodama ne dolazi do izlivanja vode u priobalje - kaže Malešević. Napominje da će preduzeće "Erozija" radove završiti za četiri, pet meseci, iako je rok za njihovo izvođenje devet meseci.

 

Od katastrofalnih poplava 2014. godine, Ubača je regulisana u ukupnoj dužini od 12,5 kilometara, od ušća u Tamnavu do mosta u Gunjevcu, tako da su sadašnji radovi nastavak realizcije projekta čišćenja i uređenja rečnog vodotoka. Izražavajući zadovoljstvo zbog te činjenice, predsednik opštine Ub Darko Glišić je ukazao da na gornjem delu vodotoka Ubače u dužini od jedan kilometar, koji se trenutno reguliše, nisu vršeni nikakvi zahvati od 1983. godine.

 

- To najbolje govori u kakvoj se stanju nalazi ta deonica, zbog koje smo imali priličnih problema i ugrožavanje domaćinstava na ovom području sa svakim povećanjem vodostaja. Sa regulacijom i ovog kilometra, od mosta u Gunjevcu do malog groblja u Sovljaku, mi ćemo ukupno imati 13,5 kilometara pročišćenjog i profilisanog korita reke Ub, spremnog da primi eventualnu veliku vodu, koja bi u nekom narednom periodu došla - napomenuo je Glišić i najavio nova ulaganja u oblast zaštite od poplava.

Dragana Nedeljković i Darko Glišić

Dragana Nedeljković i Darko Glišić (Foto: Dragan Belajac Džagi)

 

Prema njegovim rečima, za narednu godinu planirana je izgradnja rasteretnog kanala reka Ub-Gračica, čime će gradsko naselje u potpunosti biti zaštićeno od velikih voda.

 

- Mi smo obavili eksproprijaciju, pripremili dokumentaciju, urdili sve ono što je do nas i sada smo u dogovorima sa ljudima iz "Srbijavoda" da oni isfinansiraju taj ne mali posao, čiji je osnovni cilj da se velike vode Gračice preusmere ka regulisanom koritu Uba, s obzirom na to da je kapacitet Gračice mali, te da nizvodno, u užoj gradskoj zoni, nedostaje obalni prostor - rekao je predsednik ubske opštine.

 

Osim ovog kanala, predviđena je gradnja pregrade na Gračici i retenzije za prihvatanje talasa velikih voda, kao i čišćenje korita i radovi na lokalnom nadvišenju obala na dužini od oko 7,5 kilometra reke Gračice.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 18 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 14 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara