Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đokovic)
Glasanje (ilustracija) (foto: Đorđe Đokovic)
15.12.2017, 11:48

Za 39 odbornika 142 kandidata

č: | fb:
Na vanrednim lokalnim izborima u Mionici, raspisanim za 24. decembar, za 39 odbornika kandidovala su se 142 punoletna građanina s pravom glasa na listama četiri partije i koalicije. Pune liste sa po 39 kandidata imaju Srpska napredna stranka (SNS) i koalicija SPS-JS-SRS. Demokrate (DS) imaju 37 kandidata, a PUPS ima 27 kandidata. 
 
 
Redosled izbornih lista na glasačkom listiću, određen po redosledu podnošenja i potvrđivanja lista, je: 1. SNS, 2. DS, 3. SPS-JS-SRS, 4. PUPS. U toku je predizborna kampanja "od vrata do vrata", a gostuju i pojedini stranački funkcioneri. Prema nezvaničnim informacijama Aleksndar Vučić, predsednik Srbije i SNS, koji je nosilac liste naprednjaka, posetiće Mionicu 21. decembra. Listu koalicije SPS-JS-SRS nose lideri Ivica Dačić, Dragan Marković Palma i Vojislav Šešelj, a PUPS-a predsedni te stranke Milan Krkobabić. 
 

Prema najavama iz mioničkog SPS-a, u subotu (16. 12.) u podne u Kulturnom centru na predizbornoj konvenciji zajednički, rame uz rame, biračima će se obratiti predsednik SPS-a Ivica Dačić, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma i predsednik SRS-a Vojislav Šešelj.

 
 
Listu DS-a "Demokratska stranka Mionica Milan Gavrilović Ćićovan" nosi prvi na listu, koji je, pretpostavljamo i kandidat za budućeg predsednika Opštine. Kod naprednjaka (SNS) to je Boban Janković, Dragan Gavrilović Gaca je prvi na listi koalicije SPS-JS-SRS, a Milorad Tomić na listi PUPS-a.
 
 
Na listama najviše kandidata je iz Mionice, koja sa Selom Mionica ima četiri Biračka mesta (u većinskom izbornom sistemu to su bile četiri izborne jedinice), dok su, osim kod PUPS-a, zastupljena i sva sela (bar sa jednim kandidatom). Otuda će dodatna zanimljivost vanrednih izbora u Mionici biti i "lokalni obračuni" kandidata u (gotov) svim naseljenim mestima te Opštine.
 
Birački spisak zaključen je sa 11.464 imena punoletnih građana s pravom glasa, koji će 24. decembra moći da glasaju na 38 biračkih mesta. U Brežđu će glasti meštani tog i sela Gornji Lajkovac. U Đurđevcu glasaju meštani Đurđevca i Klašnića na jednom biračkom mestu, a meštani susedne Šušeoke na drugom, takođe u školskoj zgradi. 
 
 
Osečenica sa susednim selom Krčmar, ima dva biračka mesta, u Osečenici i Krčmaru, a birači su grupisani po zaseocima i familijama koje u njima žive. Biračka mesta su u školama, seoskim domovima, MZ u Rakarima, odnosno Lovačkom društvu u Maljeviću i prostorijama Ustanove za gazdovanje Lepeničkom banjom za Sanković. 
 
 
Broj birača po birački mestima kreće se 82 u Golupcu do 728 na izbornom mestu Mionica 4. Po selima, najviše ih je u Popadiću 570, Dučiću 427 i Vrtiglavu 339, a najmanje u Golupcu i Gunjici (85).
 
 
Shodno važećim zakonskim odredbama, uz 11. 464 glasačka listića, štampaće se i 34 rezervna listića, što je 0,3 odsto od ukupnog broja birača u spisku. 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 21 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 58 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara